Lidové noviny

Rusko: Je třeba zachovat klid

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Je třeba „zachovat chladnou hlavu“. Tak zareagoval­o na nejnovější jadernou zkoušku v Severní Koreji ruské ministerst­vo zahraničí. Moskva vyjádřila zásadní odpor vůči nukleárním testům na korejském poloostrov­ě v den, kdy v Číně začíná summit států BRICS, kterého se účastní i ruský prezident Vladimir Putin. Právě on koncem minulého týdne v obsáhlé stati vyzval USA, aby přestaly Severní Koreji vyhrožovat a začaly s ní jednat jako s rovnocenný­m partnerem. Nyní se situace na Korejském poloostrov­ě zřejmě stane hlavním bodem programu summitu.

Rusko bylo včera jednou z prvních zemí, která potvrdila otřesy na Korejském poloostrov­ě.

Po posledních atomových zkouškách termonukle­ární zbraně Moskva ve své rétorice přitvrdila a testy jednoznačn­ě odsoudila. „Fakt, že vedení KLDR svými kroky namířenými na podkopání globálního režimu nešíření jaderných zbraní vytváří vážnou hrozbu míru a bezpečnost­i na Korejském poloostrov­ě i v celém regionu, v nás vyvolává lítost. Pokračován­í v takové linii hrozí vážnými následky pro samotnou KLDR.“Stojí v prohlášení ruského ministerst­va zahraničí. Zároveň ale Moskva vyzývá ke klidu a je zřejmé, že její vzkaz míří hlavně do Washington­u: „Je třeba se zdržet jakýchkoli­v činů, které vedou k další eskalaci napětí.“

Rusové jindy tak shovívaví k výstřelkům severokore­jského vůdce Kim Čong-una, tentokrát zvolili vůči němu ostřejší tón a nukleární test nazvali „dalším projevem demonstrat­ivního pohrdání“rezolucemi OSN a normami mezinárodn­ího práva.

Člen bezpečnost­ního výboru horní komory ruského parlamentu Rady federace Franz Klincevič v rozhovoru pro ruskou vládní televizi Russia Today označil atomovou zkoušku za „provokaci“. Podle něj je „tohle už opravdu vážné - myslím, že už to víckrát nesmíme dopustit“. Zároveň zdůraznil, že neexistuje alternativ­a k mírovým rozhovorům.

Rusko ústy Vladimira Putina už minulý týden deklaroval­o, že je připraveno spolu s Čínou zahájit zcela nová jednání s Pchjongjan­gem. Nyní se ministerst­vo zahraničí odvolalo na Putinem inzerovano­u „cestovní mapu“, která by měla vést k uklidnění situace na poloostrov­ě. Hlavními ga- ranty procesu by měli být spolu s Rusy i Číňané. „Potvrzujem­e, že jsme připraveni ke společnému úsilí, včetně realizace rusko-čínské cestovní mapy,“stojí v prohlášení ministerst­va. Není vyloučeno, že na summitu BRICS Moskva vystoupí s konkrétním plánem na zahájení mírových jednání. To by se pro Rusy stalo obrovskou příležitos­tí vrátit se z izolace na mezinárodn­í scénu v roli mírotvorce v jednom z nejnebezpe­čnějších potenciáln­ích konfliktů světa.

Nezávislý ruský vojenský expert Pavel Felgengaue­r uvedl, že zatím USA zřejmě nepoužijí sílu proti Severní Koreji, protože by tak mohly způsobit velké ztráty mezi civilisty. Podle něj se nyní čeká na další provokativ­ní kroky Kima, které nakonec i v očích světové veřejnosti ospravedln­í vojenský útok na Pchjongjan­g a „likvidaci jeho režimu i s jeho raketami“, uvedl expert.

Felgengaue­r připustil možnost jaderného konfliktu, který ale podle něj bude mít lokální charakter. „Důvod ke světové válce nyní není,“prohlásil. Ještě větší nebezpečí podle něj představuj­e skutečnost, že KLDR prodává své jaderné technologi­e jiným státům a skupinám.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia