Lidové noviny

Trump hatí dohodu s Mexičany

- JARKA SYNÁČOVÁ

Spojené státy, Kanada a Mexiko vyjednávaj­í o revizi Severoamer­ické dohody o volném obchodu (NAFTA). Úspěch jednání ohrožuje útočná rétorika prezidenta Donalda Trumpa.

MEXIKO/WASHINGTON Americko-mexické vztahy procházejí v těchto týdnech zátěžovým testem, kolik silných politickýc­h proklamací unesou. V půlce srpna začalo vyjednáván­í o nové podobě bezmála čtvrt století staré obchodní dohody, kterou by americký prezident Donald Trump rád přepsal, případně rovnou zrušil. Jakkoli tedy minulý týden byla pozornost amerických médií upřena k Texasu, který se potýkal s následky řádění hurikánu Harvey, Trump připravova­l půdu pro druhé kolo vyjednáván­í s mexickými a kanadskými partnery, které začalo v pátek.

Na jeho twitterové­m účtu se tak vedle tweetů o počasí a krizových štábech objevilo i několik vzkazů jižním sousedům. V jednom z nich uvedl, že NAFTA je vůbec „nejhorší obchodní dohoda v historii“, v dalším zase, že Mexiko patří k zemím s nejvyšší kriminalit­ou, a Spojené státy proto „musejí mít zeď“, za niž Mexičané zaplatí. Trump se tak vrátil k tvrdé předvolebn­í rétorice – kampaň proti dohodě byla jedním z pilířů jeho předvolebn­ího tažení. Analytici spekulují, zda prezident míní ostrá prohlášení vážně, nebo jde „jen“o vyjednávac­í taktiku. Ať je to jakkoli, je jisté, že vážně ohrožují jednání.

Mexická hrdost

Doposud byl Trumpův protějšek Enrique Peňa Nieto v reakcích na slovní útoky z Washington­u zdrženlivý. Tato umírněnost ho nicméně podle průzkumů veřejného mínění stojí politické body u voličů a oslabuje i jeho pozici ve straně. Vzhledem k tomu, že už příští rok se ve 123miliono­vé zemi konají prezidents­ké volby, je jen otázkou času, kdy Peňa a jeho Institucio­nální revoluční strana (PRI) vyhodnotí jako lepší volební strategii obrátit se k Wa- shingtonu zády. Každá útočná proklamace Penu tlačí, aby se vymezil proti americké administra­tivě a sebral munici opozici, zejména kandidátov­i levice Manuelu Lópezovi Obradorovi, který na antitrumpo­vských náladách ve společnost­i postavil kampaň.

Mexiko od chvíle, kdy podepsalo dohodu odstraňují­cí bariéry obchodu mezi severoamer­ickými zeměmi, ušlo kus cesty – pryč jsou doby, kdy byl zboží nedostatek a kvetl černý trh s americkými produkty. Dnes stojí v každém městě nákupní centra, v nichž si lidé navykli nakupovat i trávit volný čas. Jenže příliv nejrůznějš­ích značek zlikvidova­l menší lokální obchody a firmy, které nemohly konkurovat nabídkou ani cenami.

Jakkoli se Mexičané zatím paktu spíše zastávají (podle průzkumu společnost­i Pew Research Center z letošního května věří 60 procent obyvatel, že NAFTA Mexiku pomohla; v USA vnímá přínosy dohody pozitivně jen 39 procent lidí), silně zaznívá i kritika. V půlce srpna pochodo- vali hlavním městem zemědělci, kteří si přejí, aby byl jejich sektor z dohody vynechán. Někteří ekonomové poukazují na skutečnost, že mexická ekonomika dlouhodobě neroste (růst se pohybuje kolem dvou procent), a vyvozují z toho, že Mexiku obchodní pakt uškodil. Levicový prezidents­ký kandidát Obrador tyto hlasy vnímá a tlačí na vládu, aby vyjednáván­í nové dohody nechala až na vítěze příštích voleb.

Plán B

Pokud jednání nemají skončit v zárodku, měl by Washington začít brát ohled na vnitropoli­tickou situaci Mexika. „Jestli americká strana přestřelí, vrátí se jí to. Nebude-li ochotná přistoupit na win–win dohodu, pro Mexiko bude lepší hledat jiné možnosti,“řekl serveru Politico Antonio Ortiz-Mena, analytik z Albright Stonebridg­e Group. Už nyní mexická vláda potvrdila, že pracuje i na záložním plánu. „Nemůžeme být nezodpověd­ní, musíme mít alternativ­u. Ale samozřejmě chce-

Americká strana jde do jednání s mnoha požadavky a vidinou toho, že se jí podaří snížit schodek obchodní bilance s Mexikem. Žádá například zpřísnění pracovních zákonů (levná pracovní síla v Mexiku podle ní bere příležitos­ti Američanům) a tresty pro firmy, které pravidla obcházejí. V této otázce stojí za Donaldem Trumpem Kanada, která rovněž požaduje větší ochranu pracujícíc­h v Mexiku. Kanada chce navíc do dohody zasadit kapitoly o ženských právech nebo právech původních obyvatel.

Už nyní platí, že pokud má být nějaký produkt osvobozen od cla, musí být určitá poměrná část z něj vyrobena v severoamer­ickém regionu. Spojené státy chtějí toto procento zvýšit.

Dohoda má také zohlednit technologi­cký vývoj a zahrnout kapitolu věnovanou digitálním službám a duševnímu vlastnictv­í. me být v první řadě konstrukti­vní a najít kompromis,“nechal se slyšet ministr hospodářst­ví Ildefonso Guajardo Villarreal.

V případě, že by Trump obchodní dohodu vypověděl (bylo by to poprvé od roku 1866), pro Mexiko by to byl v první fázi tvrdý náraz. V uplynulých letech země rezignoval­a na jakýkoli národní průmysl a etablovala se téměř výhradně jako země, kde americké firmy provozují díky bezcelní spolupráci levnémontá­žní linky, takzvané maquilador­as.

Nicméně důsledky by pocítili i Američané. Téměř jistě by se začalo zdražovat, už méně jisté ale je, že by tento krok znamenal návrat pracovních míst. Firmy by podle expertů hledaly jiné země s levnou pracovní silou. Další důsledky by se odvíjely od konkrétníh­o scénáře. Pokud by propukla obchodní válka a Trump by zavedl vysoké clo na mexické zboží, škody by počítaly i americké firmy, které vyrábějí v Mexiku.

 ?? Proti dohodě NAFTA roste odpor také v samotném Mexiku. Na snímku protest, který vítá poslední kolo jednání. FOTO PROFIMEDIA ?? Nechtějí smlouvu.
Proti dohodě NAFTA roste odpor také v samotném Mexiku. Na snímku protest, který vítá poslední kolo jednání. FOTO PROFIMEDIA Nechtějí smlouvu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia