Lidové noviny

Bůh existuje! Seslal záplavy na neonacisty

-

PAŘÍŽ/HOUSTON Francouzsk­ý satirický

magazín Charlie Hebdo opět přitáhl pozornost

mimořádně kontroverz­ní ilustrací na titulní straně. Jeho obálka si s obvyklou nadsázkou všímá povodní v americkém Houstonu a čtenářům sděluje, že „Bůh existuje, protože seslal záplavy na neonacisty v Texasu“. Vedle hajlujícíc­h rukou topících se obětí se přitom na ilustraci objevují i nacistické prapory.

Většina komentářů světových deníků se shoduje, že tentokrát humoristic­ký týdeník opravdu hodně přestřelil. Týdeník vychází podle všeho ze statistik, podle kterých se těší americký prezident Donald Trump v Texasu vysoké podpoře, získal tam ve volbách přes 52 procent hlasů.

Harvey, nejhorší bouře v Texasu za posledních 50 let, si spolu s následnými záplavami vyžádala nejméně 43 mrtvých a škody jdou do miliard dolarů.

Americké listy považují kresbu za nevkusnou. Není to přitom poprvé, kdy se na kreslíře z Charlie Hebdo valí kritika. Problemati­cká byla i obálka červnového čísla, kde zobrazili britskou premiérku Theresu Mayovou se sťatou hlavou.

Předtím Charlie Hebdo proslul především četnými kritikami rigidního islámu a karikatura­mi proroka Mohameda. Tím si vysloužil nepřátelst­ví muslimskýc­h militantů, kteří v lednu 2015 na redakci časopisu zaútočili a povraždili přitom 12 lidí. Událost spustila vlnu solidarity s obětmi útoku, kterou charakteri­zovala věta „Je suis Charlie“(Jsem Charlie) jako výraz podpory svobodě slova. zah

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia