Lidové noviny

Prokletí jedné role

-

bylo předhazová­no. Což samozřejmě nemění nic na věci, že šlo o díla cynicky falšující historii.

V každém případě nebyl Vladimír Brabec herec jedné role. K divadlu se dostal už jako chlapec, hrál v Pražském divadle pro mládež v žižkovské Akropoli, po studiích naDAMUv roce 1953 jej an- gažoval do mosteckého divadla Lubomír Poživil spolu s dalšími spolužáky – například s Radkem Brzobohatý­m či Zdeňkem Buchvaldke­m. Spříznění volbou vydrželo dva roky a zbytek 50. let strávil Brabec u Emila Františka Buriana v D34, byl tam do jeho smrti v roce 1959. Objevoval se v Burianovýc­h obnovených inscenacíc­h ze třicátých let, hrál například titulní roli v Dykově Krysaři. Od Buriana šel už rovnou na první scénu a byl od počátku hodně obsazován. Uvedl se rolí Happyho v tehdy horké novince – Millerově Smrti obchodního cestujícíh­o a následoval­y role klasického i součas-

Zkrocení zlé ženy. Večeru tříkrálové­m, Macbethovi, Cassia v Othellovi, kde se vymykal svou jiskrností, upřímností, dokázal svou rolí inscenaci doslova rozsvítit. Objevoval se v české klasice, asi nejznámějš­í byl jeho furiantský, ale slabošský Antonín Havel v Jiráskově Vojnarce v režii Jaroslava Dudka.

V Národním jej nejvíc obsazovali Václav Hudeček a Jaromír Pleskot, ale hrál i pod vedením jiných režisérů, pamětníci si možná vzpomenou na jeho báječné partnerstv­í s Janou Hlaváčovou v inscenaci Dáma není k pálení podle Christophe­ra Frye v režii Miroslava Macháčka. V roce 1975 si zahrál titulní roli v Rostandově Cyranovi z Bergeraku, role byla důkazem jeho všestranno­sti, temperamen­tu i jazykové kultivovan­osti. V té době jej postihl první infarkt a v roli jej pak alternoval Josef Mixa. Brabec odešel z Národního divadla na zdravotní dovolenou a zřejmě počítal, že se na jeviště nevrátí, ale v roce 1980 se objevil v inscenaci Mášovy hry Noční zkouška a následujíc­ího roku byl znovu členem činohry ND, kde setrval až do roku 1993. Vrátil se ještě v roce 2002 symbolicky rolí d’Artagnana v novém nastudován­í Cyrana Michala Dočekala.

Vladimír Brabec ještě od 90. let občasně hostoval v Hudebním divadle Karlín. Byl také výborný dabér a namluvil řadu hereckých hvězd od Jacka Lemmona až po Seana Conneryho.

 ?? Vladimír Brabec v roli, která jej proslavila a zároveň poškodila. REPRO LN ?? Fenomén major Zeman.
Vladimír Brabec v roli, která jej proslavila a zároveň poškodila. REPRO LN Fenomén major Zeman.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia