Lidové noviny

Sex ve stáří i uprchlická krize

- HEDVIKA PETRŽELKOV­Á BENÁTKY

tou, zejména v posledních letech, je spíše úspěšná predikace oscarových nominací – jak se to podařilo například s loňským La La Landem a před ním s Birdmanem, Spotlighte­m či Gravitací. Z tohoto pohledu je zařazení Aj Wej Wejova dokumentu spíše výjimkou potvrzujíc­í pravidlo. Benátky tak částečně napodobují právě Berlinale, kde před rokem, v době akutní uprchlické krize, zvítězil podobně zaměřený dokument Gianfranca Rosiho Fuocoammar­e: Požár na moři. Zatímco ale Rosi zvolil komorní pohled zacílený na život lidí na transitním ostrově Lampedusa, Aj Wej Wej se ve svém rozmáchlém díle rozhodl podat co nejširší pohled na problemati­ku současné migrace.

Chybí Evropě humanita?

Aj Wej Wejův film je přímým pokračován­ím jeho uměleckých aktivit, v nichž se uprchlické­mu tématu věnuje dlouhodobě – hned první záběr na člun plný zachráněný­ch lidí upomíná na instalaci s obřím gumovým člunem, kterou stvořil pro pražskou Národní galerii. Režisérova cesta během natáčení vedla napříč všemi kontinenty a navštívil při ní téměř dvě desítky uprchlický­ch táborů.

Přestože jsou ve filmu i reportážní záběry a objevují se tu zprávy z novin, spousta čísel i „mluvící hlavy“nejrůznějš­ích autorit, nic nemůže být vzdálenějš­í zrychlené televizní žurnalisti­ce. Aj Wej Wejova esej nechává obrazy jakoby volně plynout, není zde vypravěč ani přímá dějová linie. Jednotlivé příběhy jsou podány bez zbytečného patosu, ale s jasným poselstvím, vyřčeným opakovaně i prostředni­ctvím vystupujíc­ích řečníků – v dnešním světě, a zejména v Evropě, chybí dostatek přirozené humanity. Válka, změny klimatu, hladomor, politika, chudoba, to všechno jsou příčiny vysídlení statisíců lidí, kteří se vydali hledat bezpečí a naději jinam, kde ale narážejí na nezájem, agresi a jsou jim upírána základní lidská práva. To se musí změnit, apeluje ve svém filmu umělec.

Během tiskové konference Aj Wej Wej prohlásil, že jsme se ocitli ve světě rychlých změn, proto je potřeba, aby se změnila i struktura demokratic­kých režimů tak, aby se s těmito změnami, zahrnující­mi i masivní migraci, vyrovnala. Vyzdvihl také postoj Itálie k uprchlíkům a dodal, že ostatní Evropa by se měla více zapojit do přirozené pomoci lidem přinuceným k vysídlení z domovů.

Setkání legend

Aktivismus je v civilu blízký i Robertu Redfordovi, který ovšem přijel do Benátek uvést film režiséra Riteshe Batry Our Souls at Night, v němž si s Jane Fondovou zahráli dvojici ovdovělých sousedů, mezi nimiž se vyvine vztah. „Chtěl jsem natočit ještě jeden film s Jane, než umřu,“uvedl Redford na tiskové konferenci jeden z důvodů, proč přijal roli. „Známe se 47 let a vždycky bylo mezi námi určité spojení,“dodal. Fondová s Redfordem dostali oba na festivalu také Zlatého lva za celoživotn­í dílo.

Před kamerou se nyní sešli počtvrté – poprvé to bylo v roce 1966 ve filmu Štvanice, o rok později v Bosých nohách v parku, potřetí ztvárnili dvojici v dramatu Elektrický jezdec (1979). „Naše postavy jsou v něčem podobné postavám z Bosých nohou v parku – tehdy jsme hráli zamilovaný pár čerstvých manželů, teď hrajeme zamilovaný pár starých lidí. A jsem ráda, že je to i o sexu,“podotkla s úsměvem Fondová s narážkou na fakt, že milostný život v pozdějším věku je ve filmech stále ještě velkým tabu.

Benátský filmový festival je právě v polovině a má za sebou návštěvu největších hvězd. Těmi letošními byli v první řadě Jane Fondová s Robertem Redfordem, kteří tu mimo soutěž uvedli premiéru romance Our Souls at Night, v níž se před kamerou sešli po osmatřicet­i letech.

Pochybná idyla amerického maloměsta

Další hvězdou první kategorie, která navštívila letošní festival, byl George Clooney, jehož film Suburbicon předvedl mix několika žánrů, od černé komedie přes thriller až k sociální agitce. Film, na jehož scénáři se kromě Coenů podílel i Clooney, je zasazen do Ameriky 50. let a vedle zápletky točící se kolem coenovsky krvavé série vražd rozvíjí i motiv rasové segregace v tehdejší „idylické“komunitě amerického maloměsta. V hlavních rolích filmu, částečně inspirovan­ého skutečnými událostmi, se objeví Julianne Mooreová a Matt Damon. Do českých kin vstoupí snímek v listopadu.

 ?? Robert Redford a Jane Fondová se Zlatými lvy. FOTO ČTK/ AP ?? Ceny za životní dílo.
Robert Redford a Jane Fondová se Zlatými lvy. FOTO ČTK/ AP Ceny za životní dílo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia