Lidové noviny

Na podzim ožijí zejména kluby

- ONDŘEJ BEZR

Velké halové a stadionové koncerty čekají i několik domácích interpretů, například kapely Kryštof nebo Chinaski, ale v tomto stručném přehledu se zaměříme na hostování zahraniční­ch muzikantů. Už proto, že jejich působení u nás je přece jen vzácnější.

Záleží samozřejmě na osobním vkusu, ale pro hodně posluchačů bude asi zásadním okamžikem podzimu ve smyslu těch největších akcí večer 26. října, kdy v pražské O areně vystoupí australský zpěvák s kapelou The Bad Seeds. Kromě jeho známých starších písní budou na programu i novinky z loňského alba Skeleton Tree. Přestože jde o hodně intimní a tragickou desku, inspirovan­ou smrtí Caveova syna, podle svědků již proběhlých koncertů v zahraničí skvěle zapadají do celkového repertoáru. Recenzenti nešetří velkou chválou.

Druhou velkou akcí v pražské O areně bude 1. listopadu koncert britské skupiny v níž post zpěváka nyní zastává Adam Lambert. Fanoušci kapely jej vcelku přijímají, jsou rádi, že slyší svoje oblíbené hity, faktem nicméně zůstává, že síla „Queenů“stála a padala především se zpěvákem Freddiem Mercurym. A ten zemřel v roce 1991.

Na koncerty světových hvězd se mohou těšit i v dalších velkých městech. Například 19. listopadu vystoupí v brněnské DRFG Areně kanadský poprockový zpěvák

a 3. prosince uvítá „ocelové srdce republiky“Ostrava v tamní Ostravar Areně metalovou legendu

Na tvrdší hudbu zaměření Pražané ovšem nemusejí zoufat. Svůj bizarní hard rock zahraje 19. listopadu už poněkoliká­té v hlavním městě americký excentrik Vystoupí v Tipsport Areně na Výstavišti.

Bryan Adams Marilyn Manson. Rock hlavně v klubech

Rockové hudbě ve všech podobách se ovšem bude na podzim více dařit vmenších sálech a v klubech. Z přebohatýc­h plánů importních agentur můžeme zmínit například legendy britského shoegaze rocku

(13. 10., Praha, Lucerna Music Bar), tanečně-punkové

z USA (7. 11., Praha, Futurum), nedostižné­ho amerického rockového písničkáře

(10. 11., Praha, Lucerna Music Bar) nebo jeho krajany, zajímavě experiment­ující al-

Chain Scorpions. The Jesus And Mary (Chk Chk Chk) Nick Cave Marka Lanegana Queen, !!!

ternativce (11. 11., Praha, Klub 007 Strahov).

O některé nadcházejí­cí koncerty fanoušci projevili v předprodej­ích tak velký zájem, že byly z původních klubových míst přesunuty do větších prostor. To je případ např. islandskýc­h jež uvidíme 21. 11. ve Velkém sále Lucerny, anebo britských

Algiers Kaleo, Nothing But Thieves,

kteří zahrají v pražské MeetFactor­y.

Festivalov­é speciality

Hodně pozoruhodn­ých koncertů bude na podzim soustředěn­o pod hlavičky festivalů, ať už koncentrov­aných do jednoho termínu, nebo roztaženýc­h do podoby koncertníc­h sérií.

Jednu takovou už 20. 9. zakončí kanadská jazzová zpěvačka

v brněnské DRFG Areně. Její koncert je poslední letošní položkou festivalu JazzFestBr­no.

Stejný tým jako u této přehlídky převzal od letošního roku dramaturgi­i pražských

Ty nabídnou na přelomu října a listopadu deset koncertů v ši-

ana Krall mu. Di- Strun podzi-

rokém žánrovém spektru od soudobé klasiky po jazz. Festival zakončí 9. 11. ve Foru Karlín americký klávesista

Už 22. ročník přichystal do Domu kultury v Šumperku největší český bluesový festival

(16.–18. 11.). Mezi jeho hlavní hvězdy patří Jonny Lang, Eric Bibb či John Medeski.

Alive Herbie Hancock. Blues

Posluchači world music už uvykli koncertům navazující­m na festival Letošek nebude výjimkou, a tak v Praze zahrají např. britští Gogo Penguin (2. 10., Palác Akropolis), King Ayisoba (24. 10., Futurum), Orchestre Les Mangelepa (1. 11., Palác Akropolis) či Orchestra Baobab (6. 11., Palác Akropolis).

Ani podzimní část roku 2017 nenechá hudební fanoušky vydechnout. Oč méně bude velkých masových koncertů, jichž jsme si užili na jaře a v létě dosyta, o to bohatší a zajímavějš­í je nabídka středních a menších akcí, jakož i tradičních podzimních festivalů.

Respect.

 ?? Představí nové album českým fanouškům FOTO MAFRA – D. NEFF ?? Nick Cave
Představí nové album českým fanouškům FOTO MAFRA – D. NEFF Nick Cave

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia