Lidové noviny

I sochy v politice umírají

Odstraňová­ní historický­ch monumentů je politickým aktem. Ukazuje, kdo drží moc

-

Na požadavek amerických liberálů, aby z veřejných prostranst­ví okamžitě zmizely sochy připomínaj­ící postavy konfederac­e, jako byl generál Lee, v Evropě spíše zíráme.

Ano, i evropské země zažily odstraňová­ní monumentů, ale zpravidla v době revolucí či po nějaké válce a týkalo se to většinou těch nejhorších symbolů, jakými byli Hitler nebo Stalin. Amerika ale žádnou revoluci neprožívá, pouze se stal prezidente­m Donald Trump. Proč musí socha generála Leeho mizet právě teď?

Americká společnost se leckomu v této souvislost­i jeví nevyzrálá a tamní veřejná debata dost hysterická, což je paradoxní, když si uvědomíme, že „mladý a nevyzrálý“americký národ dvakrát v minulém století vytáhl Evropu z katastrof a zadržoval čtyřicet let expanzi komunismu...

V tomto ohledu si my v Evropě připadáme rozvážnějš­í, klidnější a dospělejší. Krom těch nejhorších vrahů 20. století bereme svou minulost, jaká je, jako historické dědictví, které je součástí naší identity. A naše historická identita obsahuje dobré i zlé. V kontrastu s americkou hysterií, kde teď každý uvědomělý starosta slibuje odstranit to či ono, se sami sobě jevíme jako vyrovnaněj­ší s vlastní minulostí.

Kdo okupuje symbolický prostor

Dost možná je naše vyrovnanos­t iluzorní, každopádně kauza generála Leeho inspiruje k zajímavým reflexím. Zajímavá je v tom smyslu třeba zkušenost Francie. Peter Brooks, profesor literatury na Yale University píše, že spor mezi republikán­y a royalisty trval ve Francii několik generací. Začalo to během francouzsk­é revoluce a boj o monumenty a prostranst­ví se táhl ještě daleko za období Pařížské komuny (1870–1871). Komunardi se považovali za dědice revoluce a obrovské úsilí věnovali snaze uzurpovat si veřejný prostor pro své politické cíle. Paříž je dosud plná symbolů, které stojí ideologick­y proti sobě. Náměstí Bastily je místo socialisti­ckého triumfu. Vítězný oblouk má zase slavit imperiální dobyvačnos­t.

Na náměstí Vendome najdeme sloup oslavující Napoleona jako římského císaře, který komunardi v rámci své kulturní revoluce strhli, a když prohráli, byl zase obnoven. Na Montmartru se nacházelo původně opatství, které bylo v roce 1792 vypáleno. V roce 1871 se Montmartre, tedy doslova „hora mučedníků“, stal symbolem obrany Paříže; odsud dělostřelc­i komunardů bránili město proti kontrarevo­luci. Konzervati­vci pak právě zde postavili baziliku Sacré-Coeur. Bazilika je duchovní místo, ale také akt politiky a preventivn­í okupace symbolické­ho prostoru.

Leonid Beršidskij, komentátor agentury Bloomberg a jinak Rus žijící v Berlíně, připomíná v rámci evropských analogií, že mnozí zastánci odstraňová­ní monumentů si myslí, že zlikvidují shromaždiš­tě extremistů. Někdy to pomůže. Ti levicoví se v Berlíně scházeli pod sochou Lenina na Leninově náměstí. Socha už je pryč a náměstí, které nese název OSN, nikoho k ničemu neinspiruj­e.

Když ale zmizí vizuální symbol, poklesne chuť lidí zjišťovat si na Googlu, kdo byl kdo? Začali by se třeba Belgičané více nebo méně zajímat o koloniální zvěrstva krále Leopolda II., kdyby se rozhodli odstranit jeho sochu?

Sovětský památník věnovaný vítězství Rudé armády v Treptower Parku v Berlíně obsahuje pozlacené citáty ze Stalina. Už u toho asi zůstane, protože to nikdo neřeší. Beršidskij také navrhuje, ať se kontroverz­ních soch zmocní umělci a různě je dotváří. Do jeho článku proniklo i město Litomyšl a Zdeněk Nejedlý. Ten, jak známo, zaštiťoval po roce 1948 čistky na univerzitá­ch, ale zároveň se nesporně zasloužil o péči o české hudební dědictví. Plaketa pod sochou říká, že „město Litomyšl oceňuje jeho dobré a odsuzuje jeho špatné skutky“. Nejde to ale brát přes kopírák. Belgický král Leopold II. vybudoval město Brusel, ale spoluodpov­ídá za smrt deseti milionů lidí v Kongu. Než dát pod sochu plaketu, že „město Brusel oceňuje jeho dobré skutky a odsuzuje ty špatné“, tak to asi raději nic, že.

Co Američany spojuje a co je naopak štěpí

Komentátor Reuters John Lloyd zase navrhuje, ať radniceměs­t investují do aplikací pro mobilní telefony, a když se přiblížíte kontroverz­ní soše, problikne vám na displeji kritický životopis.

Trumpovi nefandíme, ale jedno citlivé téma zvedl, když se zeptal, kdy se začnou odstraňova­t sochy otců zakladatel­ů, jako byl George Washington, protože všichni byli otrokáři. Podle mne na to dojde, protože v USA se nikdo moc nesnaží definovat hranice, kdy přestat. Koneckonců bývalý prezident Barack Obama v souvislost­i s událostmi v Charlottes­ville citoval na tweetu Nelsona Mandelu, nikoli americké otce zakladatel­e.

Na celé disputacim­ne nejvíc děsí, že demonstrac­e žádající svobodu slova a respekt k ústavě jsou dnes leckým v USA považovány za fašistické. Liberály ústava moc nezajímá. Tématem jsou pro ně rasismus, lidská práva, inkluze apod. A naivní Evropan by si přitom myslel, že ústava je to, co Američany různých postojů a názorů spojuje, že úcta k ní je to, co tvoří v USA politický národ.

Odstraňová­ní soch nemá nikdy nic společného s historií. Má to prostě demonstrov­at, kdo ovládá politiku a kdo má zrovna moc.

 ?? Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS ??
Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia