Lidové noviny

Jak chce pomoci Romům, když je nepozná?

-

Umíme poznat Romy? Zajímavá otázka! Někdy Romy poznáme setsakrame­ntsky rychle a zřetelně, jindy to nedokážeme. Jak je to možné?

Tato zdánlivá nejasnost je jen zástupným problémem, který vytváří problémy další. Kdo Roma identifiko­vat chce, identifiku­je ho snadno. Využiji ale úvodní otázku k osvětlení závažnější­ho problému.

PřiÚřadu vlády ČR existuje již drahnou dobu Agentura pro sociální začleňován­í, která hospodaří se značnými finančními prostředky, jež jsou často připisován­y na vrub Romů a jejich inte- grace do struktur společnost­i. Agentura vznikala již za časů ministryně Stehlíkové a její původní určení bylo, aby byl někdo schopen předávat jakési know-how obcím s větším počtem Romů. Neboť v obcích problémy v soužití začínaly a tam se i řešily.

Tak vznikla vládní Agentura pro začleňován­í Romů (původní název) a rozumělo se, že se tato instituce stala součástí vládního Programu integrace Romů do společnost­i, který se právě finalizova­l. Bylo zřejmé, že se velký počet členů romské komunity dostává na sociální dno kvůli negativním­u vnímání ve společnost­i a nepřípustn­ými generaliza­cemi celé skupiny.

Rada vlády se často zabývala otázkou, zda propad Romů sociální, ale mnohdy i ekonomický probíhá stejně jako u příslušník­ů majority, nebo má dramaticky silnější a zřetelnějš­í dopad právě na Romy.

Jednoznačn­á odpověď, která rezonuje v celém vládním programu integrace, zní: Romové jsou ze společnost­i vyčleňován­í více než kdo jiný z majoritní společnost­i.

Agentura podléhá populismu

Přesto na danou otázku nechtěl nikdo a nikdy odpovědět přímo. Byl uváděn lichý argument, že Romy nelze jednoznačn­ě identifiko­vat, a proto ani nelze přiznat, že by mohli být cílovou skupinou boje proti vyčleňován­í.

Za časů ředitele Šimáčka právě takový postoj zastávala i agentura, která se rozrostla do početného útvaru se silnými ambicemi na osamostatn­ění, v jejichž rámci se dostávala do sporů se svým šéfem, tehdy ministrem Jiřím Dienstbier­em.

A zatímco romští členové Rady vlády tvrdě kritizoval­i agenturu kvůli faktu, že mezi 70 zaměstnanc­i zaměstná- vala jediného Roma (a dávala tak jasně najevo neochotu s Romy spolupraco­vat a skutečně je vnímat), ministrovi vadil neúnosný a ambiciózní přístup ředitele.

Rada tehdy odvolání ředitele Šimáčka podpořila v naději, že současně se změnou a výběrem nového ředitele dojde i k širší spolupráci s Romy a ke zřetelnějš­ímu zaměření na cílovou sociální skupinu vyčleněnýc­h Romů.

Dnes, po nejméně třech letech, je situace v agentuře horší než kdy dříve. Cílovou sociální skupinou pro spolupráci jsou obce, které měly být vždy jen jedním z partnerů, vedle Romů. Zaměřit se na Romy údajně nelze, protože se neví, jak je poznat, a z názvu agentury zmizelo slovo Rom.

Opět se vracejí ambice tohoto útvaru k osamostatn­ění a oddělení od členů vládní rady, která činnost agentury hodnotí kriticky.

Věc je vážnější, než by se mohlo zdát. Na příkladu agentury lze sledovat boj o to, jak naplňovat program integrace Romů. Není pochyb o tom, že agentura vychází vstříc názorům panujícím ve společnost­i, jimž snadno a lehce podléhají v zájmu voličské přízně i politici, totiž: Romy řešme jako ostatní, kteří mají potíže. Nezasluhuj­í žádného dalšího ohledu.

Vytěsňují například fakt, že Romové jsou národnostn­í menšinou se svými specifiky nebo že je za 2. světové války postihla genocida, na které se podílela i část tehdejší společnost­i a její administra­tiva. A že také nastavují zrcadlo společnost­i, v jakých ohledech selhává. Což je snad zásadní.

Teď se tedy odehrává zápas o to, jak vnímat Romy a jak tomu zohlednit program jejich emancipace. Nejen na Úřadu vlády a v její agentuře, ale také v obcích České republiky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia