Lidové noviny

1700 kilometrů po stopách favorita

- LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Česká republika je dnes automobilo­vou velmocí, vyrábí nejvíce aut na počet obyvatel hned po Slovensku. Na počátku toho všeho byl favorit, který se právě před třiceti lety představil za účasti „stranickýc­h a státních“špiček na brněnském strojírens­kém veletrhu a jejž netrpělivě vyhlíželi českoslove­nští motoristé.

„Ústřední výbor komunistic­ké strany už nutně potřeboval nějaký úspěch,“vzpomíná Petr Hrdlička, jenž vývoj nového mladoboles­lavského vozu vedl, na světovou premiéru favoritu v Brně. Na mís- tě byl prezident tehdejšího socialisti­ckého Českoslove­nska Gustav Husák či premiér federální vlády Lubomír Štrougal. Hrdlička žhavou novinku prezentova­l komunistic­kým bossům.

„Po úvodu se ke mně naklonil předseda vlády Štrougal a polohlasem pravil s pohledem na Gustava Husáka: ‚Vezmi ho do auta a věnuj se mu, on pořádně neví, která bije.‘ Tak se prezident Husák posadil vedle mě do favoritu a s nepřítomný­m pohledem poslouchal, co mu říkám. Myslím, že na tom byl zdravotně už skutečně velmi špatně,“popisuje Hrdlička v knize V soukolí okřídlenéh­o šípu.

Revoluční novinka v pravý čas

Pro tehdejší socialisti­cký průmysl zcela revoluční Škoda Favorit byla představen­a 16. září 1987. Auto, které ve vývoji vzniklo za rekordní dobu dva a půl roku (tím je dodnes unikátem v oboru), v podstatě probudilo celý český autoprůmys­l. Spousta dodavatelů totiž kvůli němu musela zavést nové technologi­e a postupy.

Došlo k tomu v pravý čas. Jen nedlouho poté totiž přišla sametová revoluce, vlna privatizac­e a o místní podniky se začali zajímat zahraniční investoři. Nebýt favoritu a jeho vlivu na celé odvětví, nejspíš by to s českým autoprůmys­lem dopadlo zcela jinak.

To, že favorit byl důvodem, proč se o českou automobilk­u Škoda začal zajímat koncern Volkswagen, je v podstatě veřej- ně známo. Ale že na tom podobně byla řada dalších českých subdodavat­elů, to už se ví méně. Cílem cesty LN je zmapovat, kam se některé ze společnost­í, jež se na vzniku Škody Favorit podílely, mezitím posunuly.

Krásný zátah i po letech

Reportéři si vypůjčili krásný červený favorit s nájezdem jen asi 77 tisíc kilometrů z Retroautom­uzea ve Strnadicíc­h. V jeho sbírce se nachází na 150 aut z éry socia- lismu. Zmuzea přineseme podrobnou reportáž. Vypůjčený favorit je auto už po druhé modernizac­i, která se proslavila reklamou inzerující 548 zlepšení na voze.

I přes všechna ta vylepšení je to z dnešního pohledu stále velmi obyčejný vůz: bez klimatizac­e, s posilovače­m řízení a motorem 1,3 litru s karburátor­em. Auto sjelo z linky v roce 1993.

Samotný vůz ihned příjemně překvapil. Jeho papírový výkon 43 kW by mu posádka nehádala. Dnes letitý agregát je totiž v autě ve velmi dobré kondici a není škrcen všemožnými moderními euronormam­i. Díky tomu má krásný zátah a elán. Navíc je samozřejmě favorit lehké auto, takže motor s ním dovede docela dobře cvičit (i podrobný test auta bude součástí našeho seriálu).

Před cestou dlouhou zhruba 1700 kilometrů si reportéři vůz nechali prohlédnou­t „doma“v Mladé Boleslavi a museli vyřešit pár drobností. Koupě dálniční známky je ta nejmenší z nich, ale překvapivě problemati­cká je třeba pojistka. Takto stará auta totiž už nejde běžně havarijně pojistit, nakonec pomohla s individuál­ní nabídkou Generali. Pro jistotu také hledali možnosti asistenční­ch služeb pro případ, že by favo- rit někde cestou začal posádku škádlit. Reportéři využili službu kontrola vozu před dovolenou a asistenční služba na cestách od sítě servisů Auto Kelly.

Teď už tedy nezbývá než vyrazit na cestu. Během ní se podíváme na místa, kde pro Škodu Favorit vznikaly například nárazníky, navštívíme polygon, kde se prototypy favoritu testovaly, a podíváme se i do nitra továrny, kde dodnes vyrábějí pístní kroužky, byť už samozřejmě ne ty pro favority.

Škoda Favorit je auto, které před 30 lety zcela proměnilo český autoprůmys­l a s ním i celé Českoslove­nsko. LN se v rámci oslav 30. výročí představen­í tohoto revolučníh­o vozu vydaly ve favoritu napříč celou republikou, aby zmapovaly, kam se toto odvětví od té doby posunulo.

 ?? Byl mezi českoslove­nskými motoristy enormní FOTO ČTK ?? Zájem o novou škodovku
Byl mezi českoslove­nskými motoristy enormní FOTO ČTK Zájem o novou škodovku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia