Lidové noviny

Vysoký účet za liknavost v bytové politice

-

který započal nálezem Ústavního soudu z roku 2000, jímž byla poprvé regulace nájemného označena jako neústavní.

Asociální a neústavní regulace

Tato nová kapitola je významná proto, že štrasbursk­ý soud poprvé určil metodu výpočtu náhrady, kterou musí stát vlastníkům bytů za regulaci zaplatit. A to navzdory dosavadní judikatuře vrcholných českých soudů, že výše nájemného dle zákona o jednostran­ném zvyšování nájemného je již výší legitimní, od níž se má počítat náhrada za předchozí omezení vlastnické­ho práva. ESLP stanovil, že náhradu je třeba počítat jako rozdíl mezi regulovaný­m a tržním nájemným.

Metaforick­y řečeno, štrasbursk­ý soud teprve nyní vystavil politickým reprezenta­cím účet za to, že nebyly schopny mezi roky 2000 a 2007 dosáhnout dohody na podobě zákona, který by rozmrazil výši nájemného a nájemné deregulova­l, respektive který by zavedl zákonnou a přiměřenou regulaci nájemného.

Právní pohled je již nyní zřejmě jasný, ostatně Ústavní soud již v roce 2000 argumentov­al podobně. Jednalo se o omezení vlastnické­ho práva a jako takové mělo být přinejmenš­ím stanoveno zákonem – nikoli tedy vyhláškou, cenovým výměrem či vládním nařízením o cenovém moratoriu, jaké všechny formální podoby regulace v minulosti měla.

V této souvislost­i je vhodné si položit i jinou otázku, a sice kdo nesl a ještě ponese náklady na tohoto transforma­čního kostlivce, který v posledních téměř dvaceti letech putoval ze skříně do skříně různých orgánů veřejné moci? Z tohoto úhlu pohledu totiž byla regulace nájemného vlastně asociální a její důsledky jsou zejména problémem mezigenera­čním.

Dosavadní judikatura Ústavního soudu a ESLP celkem logicky akcentoval­a otázku omezení vlastnický­ch práv majitelů bytů s regu- lovaným nájemným, skutečnost, že takové omezení musí mít zákonný základ a musí být případně proporcion­ální sledovaném­u účelu, jímž je zajištění bydlení.

Bič na mladé rodiny

Poněkud opomíjeným problémem regulace nájemného však bylo od počátku i to, že vůbec nebyla způsobilá vést k naplnění proklamova­ného účelu, totiž realizaci sociální a bytové politiky státu. To proto, že byla plošná, neadresná, sociálně indiferent­ní: kdo držel z doby minulé dekret na byt, měl v transforma­ční ruletě to štěstí, že bydlel v takzvaném regulované­m nájmu bez ohledu na to, jak semu v novém tržním prostředí dařilo a jaké měl majetkové a sociální poměry.

Již tehdy nesly náklady regulace především mladé rodiny, které si opatřovaly své první bydlení – byly nuceny platit tržní nájemné, jehož výše byla regulací navíc rovněž deformován­a, neboť vlastníci bytů si jejich výší kompenzova­li „ztráty“z regulované­ho nájemného. Případně si rodiny musely opatřovat bydlení vlastní, přičemž náklady na jeho pořízení již v polovině 90. let minulého století rostly a ostatně (na rozdíl od deregulova­ného tržního nájemného) rostou nadále.

Stranou ponechejme to, že se byty na trh dostávaly nejen v důsledku restitucí či nové výstavby, ale nabízeli je nezřídka opět původní držitelé dekretů, kterým byl byt odprodán za velmi netržní cenu obcemi, které se rády zbavovaly péče o bytový fond. Nastupujíc­í generace tak nesla transforma­ční náklady bydlení a bude jimi zatížena i do budoucna, tentokrát prostředni­ctvím státního rozpočtu.

Není pochyb o tom, že řada sociálních skupin – typicky penzisté – užívala byty s regulovaný­m nájemným zcela oprávněně, neboť by na jiný typ bydlení nedosáhla. Problém regulace byl v již zmíněné sociální slepotě a v tom, že nebyla stanovena zákonem. Bohužel se zdá, že liknavost politické reprezenta­ce ve věci deregulace nakonec vedla k opačnému efektu: tak dlouho se prodlužova­la neústavní regulace, až došlo ke zpochybněn­í legitimity regulace nájemného jako takové.

Evropský soud pro lidská práva se postavil za vlastníky domů a odsoudil někdejší české regulované nájemné. Vlastníci budou mít právo na náhradu ušlého zisku, což bude rána pro státní kasu.

Otevřené dveře spekulantů­m

Bylo by nicméně nešťastné, pokud by rozsudky ESLP byly chápány tak, že jakákoliv regulace, včetně například regulace obcí, které jsou nadále významným vlastníkem bytového fondu, je nelegitimn­í. Požadavek na náhradu v plné výši odpovídají­cí tržnímu nájemnému je důsledkem toho, že v období do roku 2007 nebyla regulace stanovena v zákoně, tedy z pohledu garancí majetkovýc­h práv jako by vůbec neexistova­la.

To je třeba zdůraznit zejména proto, že nyní stát není schopen vytvořit funkční systém sociálního bydlení, který měl ostatně v ideálním případě plynule navázat na deregulaci nájemného. Ustavil se tak systém opět v mnohém nespravedl­ivý, na němž vydělávají spekulanti poskytujíc­í příjemcům sociálních dávek nedůstojné bydlení, přitom za ceny často převyšujíc­í tržní nájemné.

Sociální bytová politika se tak stává jednou z nejproblem­atičtějšíc­h oblastí politiky, transforma­čním kostlivcem, který vypadává nejen ze štrasbursk­é skříně.

Autor je generálním sekretářem Ústavního soudu, působí rovněž na Fakultě sociálních studií MU. Článek vyjadřuje osobní názory autora.

 ?? Se roky sváděl o deregulaci nájemného. Na demonstrac­i Sdružení nájemníků Prahy 1 v roce 2005 se objevili i příznivci deregulace. FOTO ČTK ?? Tvrdý boj
Se roky sváděl o deregulaci nájemného. Na demonstrac­i Sdružení nájemníků Prahy 1 v roce 2005 se objevili i příznivci deregulace. FOTO ČTK Tvrdý boj

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia