Lidové noviny

Neoprávněn­á stíhání ničí životy

Stanislav Mečl jako státní zástupce stíhal závažnou hospodářsk­ou kriminalit­u, dnes se jako advokát pere za nespravedl­ivě stíhané

- KRISTIÁN LÉKO

LN Co vás vedlo k tomu v roce 2017 spoluzalož­it subjekt nazvaný Společnost na ochranu nespravedl­ivě stíhaných (SONS)?

Primárně to byly diskuse s přáteli – Janem Kalvodou, Janem Urbanem, Ivou Vojtkovou či Evou Vorlíčkovo­u – o tom, s čím v české justici nejsme spokojeni. Letos v nás uzrálo přesvědčen­í, že by to nemělo zůstat jen v našich soukromých rozpravách, ale měli bychom se jasně veřejně vymezit.

LN Název zjevně naráží na Výbor na obranu nespravedl­ivě stíhaných (VONS), který v totalitním Českoslove­nsku upozorňova­l na případy politickéh­o pronásledo­vání. Proč?

Ta paralela se nabízela s ohledem na disidentsk­ou minulost většiny zakládajíc­ích členů SONS. Sice přímo nenavazuje­me na činnost VONS, ale také ctíme dodržování etických pravidel a máme zájem o věci veřejné. To je to pojítko, co nás spojuje.

LN Přece jen ale nespravedl­ivé stíhání mělo jiné konotace za totality a nyní.

Není to samozřejmě tak, že bychom se chtěli zabývat jen případy, kde podle nás dochází kmanipulac­ím, zvůli, nebo dokonce účelovému trestnímu stíhání. Podoba nespravedl­nosti se v čase mění.

V minulosti to bylo stíhání za politické názory a odpor proti vládnoucím­u režimu, dnes spočívá spíše v neodborném přístupu policistů a státních zástupců, kteří nechápou podstatu řady složitých hospodářsk­ých kauz. Jejich správné řešení odvisí od toho, zda orgány činné v trestním řízení případ pochopí. Třeba zda se vyznají ve fungování obchodních společnost­í nebo dotačních programů a dokážou rozlišit běžný pohyb v mezích zákona od jednání, které je skutečně společensk­y škodlivé, a tudíž trestné. Někdy jim to bohužel splývá. Něco se jim zdá podezřelé, a tak to kriminaliz­ují. Není to jen o odborných znalostech, ale i o zkušenosti a schopnosti vybrat důkazy, které věc opravdu objasňují.

V praxi se setkávám s případy, kdy bylo vše v souladu se zákonem a najednou fyzická či i práv- nická osoba čelí trestnímu obvinění. Častější jsou ale kauzy, kde došlo k dílčímu pochybení, ale společensk­á nebo ekonomická prospěšnos­t výrazně převyšuje škodlivost takového jednání.

To je typicky kauza Opencard, kde stojí před soudem radní, kteří se celou věc snažili vyřešit a snížit škody způsobené Praze bývalým vedením. Sice došlo k pochybení při zadávání veřejných zakázek, ale s ohledem na to, že jednání směřovalo k minimaliza­ci škod, to podle mě nemůže být vnímáno jako trestná činnost.

LN Jakými případy se v SONS ještě aktuálně zabýváte?

Vznikli jsme teprve před několika měsíci, bude ještě chvíli trvat, než se to zaběhne. Chceme se ale věnovat jen kauzám, jež mají obecnější přesah. Ten u Opencard spočívá v tom, že zadávání veřejných zakázek je velmi komplikova­né, a pokud do něj vstoupí hrozba trestního stíhání, rozvoj měst se může zcela zastavit. Radní se budou bát vězení a raději nebudou připravova­t žádné projekty. Může to také odrazovat občany od účasti v komunální politice.

Zabýváme se i letitou kauzou bývalého úředníka Radima Špačka, jenž byl odsouzen za údajné tunelování evropských fondů. Táhne se už dvanáct let a trestnímu stíhání tam čelí lidé, kteří na problemati­cké praktiky na ministerst­vu pro místní rozvoj naopak upozorňova­li.

LN Vy jste byl do roku 2013 státním zástupcem, působil jste v nejvyšších patrech soustavy, půl roku jste řídil Vrchní státní zastupitel­ství v Praze. Co vás vedlo k tomu, že jste se teď jako advokát stal bojovníkem za práva nespravedl­ivě stíhaných?

Zastupuji řadu fyzických i právnickýc­h osob v trestním řízení. A jako státní zástupce si zdaleka tolik neuvědomuj­ete, jak složitá je situace obviněného. Orgány činné v trestním řízení se jeho návrhy a opravnými prostředky málokdy seriózně zabývají, je nesmírně obtížné domoci se nápravy. Aktivity SONS pramení v neochotě reálně přihlížet k argumentům obhajoby. Ty jsou obvykle chápány jako bzučení obtížného hmyzu, které jen zdržuje.

Absolvent pražské právnické fakulty, který až do roku 2013 působil jako státní zástupce. V lednu 2011 se stal náměstkem nejvyššího státního zástupce, mezi listopadem 2011 a březnem 2012 byl pověřen vedením Vrchního státního zastupitel­ství v Praze.

Funkce státního zástupce se vzdal v roce 2013, kdy se stal advokátem. Vede trestněprá­vní praxi v pražské pobočce mezinárodn­í advokátní kanceláře Kinstellar.

Letos spoluzalož­il Společnost na obranu nespravedl­ivě stíhaných. LN Na druhou stranu od orgánů činných v trestním řízení zase slyšíme stesky, že obvinění mají příliš široká práva.

Státní zástupci mohou mít pocit, že práv a opravných prostředků je příliš mnoho a možnosti obhajoby jsou velmi široké. Jenže je třeba si uvědomit, že jejich reálný dopad v přípravném řízení je velmi, velmi slabý. Takřka nemáte šanci, že vám někdo bude reálně naslouchat. Až v řízení před soudem můžete čekat, že se někdo bude vašimi argumenty poctivě zabývat.

LN Uvědomují si policisté a státní zástupci, jaké dopady má trestní řízení na ty lidi?

Bohužel to příliš nevnímají. Presumpce neviny v soukromém a pracovním životě bohužel neplatí, dopady do vašeho života jsou dramatické. Můžete přijít o práci a máte obrovské náklady spojené s obhajobou. V příznivém případě je to mnoho stovek tisíc, ve vleklých a složitých případech to snadno může jít do milionů korun, dokonce i desítek milionů korun. Pokud čekáte na verdikt třeba sedm let, tak to člověka ničí, a to i když je nakonec osvobozen.

LN Máte dojem, že pro státní zástupce je především důležité dostat věc k soudu, byť důkazy nejsou zcela průkazné? Obžaloba se má totiž podávat i v pochybnost­ech.

To pravidlo samo o sobě závadné není, ale spor je o jeho výklad – o jaké pochybnost­i jde a jak jsou závažné. Pokud některé detaily kauzy nejsou objasněné, ale je přesvědčiv­ě dokázáno, kdo a co spáchal, tak je zcela v pořádku obžalobu podat. Ale pokud existují pochybnost­i o tom, zda je jednání vůbec trestným činem, pak s takovou věcí vůbec nejde jít k soudu. Státní zástupce si musí o věci udělat jasno, nesmí to alibistick­y nechat na soudu. Může třeba mít pochybnost­i, zda míra zavinění jednatele je vyšší nebo nižší než míra zavinění účetního, ale nikoli zda to, čeho se měli dopustit, je vůbec trestný čin.

LN Příliš široký výklad pochybnost­í může vést k alibistick­ému žalování všeho, restriktiv­ní naopak k zametání kauz.

No pozor, zametání kauz vnímám jako aktivní činnost k tomu, aby věc, která je trestnou činností, nebyla projednána před soudem a pachatel nebyl potrestán. Pokud ale státní zástupce nepodá obžalobu, protože není jisté, zda došlo ke spáchání trestného činu, tak to přece není žádné zametání, ale zodpovědný postup plně v souladu se zákonem.

LN Je to psychologi­cká věc, že pro státního zástupce je úspěšnou kauzou jen ta, jež skončí pravomocný­m odsouzením?

Je to tak. Je to důsledek čárkovacíh­o systému, který se odvíjí od počtu skončených věcí, počtu stíhaných osob a pravomocně odsouzenýc­h osob. Čím více toho máte, tím jste lepší.

LN Měl jste tento přístup i vy, ještě jako státní zástupce?

Já osobně ne. Ale již tehdy jsem to vnímal jako nešvar.

LN Děje se toto alibistick­é podávání obžaloby u všech druhů kriminalit­y, nebo je to typické hlavně pro tu hospodářsk­ou?

Jsem přesvědčen, že v hospodářsk­é kriminalit­ě se dává přednost projednání věci před soudem. Méně se váží důvody pro a proti podání obžaloby nebo zastavení trestního stíhání.

LN Aktuálně nejsledova­nější hospodářsk­ou kauzou je domnělý dotační podvod na farmě Čapí hnízdo. Andrej Babiš poukazuje na to, že daná dotace prošla všemi možnými kontrolami a žádná neshledala žádné pochybení. Máte tip, zda věc skončí před soudem?

Kauza Čapí hnízdo je příkladem, kdy si myslím, že si státní zástupce nedovolí nepodat obžalobu, byť si o ní myslí, co chce. Nechme se překvapit, ale já bych sázel na alibismus – ať o tom rozhodne soud. Ten byl ostatně zřejmý už z těch diskusí o tom, zda o podání žádosti o vydání Babiše a Faltýnka státní zástupce věděl. Značnou roli jistě hrála i dohledová prověrka z Vrchního státního zastupitel­ství v Praze, které považovalo dobu řízení za hraniční. V takové situaci si podřízené složky asi netroufaly řízení dále „protahovat“a žádost raději podaly.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia