Lidové noviny

Výhra, nebo konec nadějí

- ANTONÍN VAVRDA

dnes večer v Severním Irsku na české fotbalisty. Pokud nevyhrají, budou mít jistotu, že příští rok budou sledovat mistrovstv­í světa jen v televizi.

BELFAST/PRAHA Žádný kalkul, žádné složité výpočty. Matematika české fotbalové reprezenta­ce je pro dnešní večer na stadionu v Belfastu jasná.

Vítězství = udržení se ve hře o postup na světový šampionát, který příští rok hostí Rusko.

Remíza či porážka = sbohem naděje.

„Jsme ve chvíli, kdy víme, že další ztráta už by byla smrtící,“moc dobře si uvědomuje kapitán Marek Suchý. „Na jednu stranu můžeme být více nabuzení, na druhou nás to může i svazovat. Chceme do toho zítra dát úplně vše, co v nás je, a věřím, že tady můžeme uspět,“doplnil devětadvac­etiletý stoper.

Právě se Severním Irskem začalo loni doma české trápení v probíhajíc­í kvalifikac­i. Při remíze 0:0 si výběr Karla Jarolíma příliš šancí nevypracov­al, naopak sám mohl inkasovat. Proto český kouč burcuje: „Musíme být bezpeční dozadu, ale i nebezpeční směrem dopředu.“

Zatímco ostrovní reprezenta­ce na tento výsledek navázala vedle očekávané prohry se suverénem skupiny C Německem dalšími pěti výhrami, Češi klopýtli ještě s Ázerbájdžá­nci a po mizerném výkonu také v Oslu s domácími Nory. A když přišla v pátek i smolná prohra 1:2 s úřadujícím­i mistry světa, stojí nyní před zápasem pravdy.

Severní Irsko je tři kola před koncem kvalifikac­e druhé se šestnácti body, třetí Češi mají bodů jen devět.

„Kdybychom získali bod s Německem, určitě by ta pozice do zbývajícíc­h zápasů byla lepší. Teď nezbývá nic jiného než vyhrát všechna tři utkání a doufat, že Irové něco ztratí,“řekl Jarolím.

Dobrou zprávou budiž, že kromě jeho týmu ostrovní reprezenta­ce ještě hostí lídra skupiny z Německa a na závěr jede do Norska. Špatnou pak ta, že ani případný devítibodo­vý zisk z trojboje Severní Irsko, Ázerbájdžá­n (venku), San Marino (doma) nemusí při klopýtnutí konkurentů a konečné druhé příčce k postupu do listopadov­ého baráže stačit. Tu si totiž zajistí osm z devíti týmů na druhých místech.

Zástupce „české skupiny“momentálně drží pátou pozici, jenže jak už bylo zmíněno, dnešní český soupeř má nyní o sedm bodů v tabulce více.

Momentálně drží černého Petra Černá Hora z „éčka“. Ta má ale při odečtech týmů na těchto

Zápas 8. kola kvalifikac­e mistrovstv­í světa se hraje dnes od 20.45 v Belfastu (online přenos sledujte na Sport.lidovky.cz). Třetí Češi momentálně ztrácejí druhé na Severní Irsko 7 bodů a k posunu na druhé místo potřebují vyhrát všechny tři zbylé zápasy, navíc ostrované už nesmí zvítězit. Rozhodčí: Orsato - Di Fiore, Manganelli (všichni It.). Předpoklád­ané sestavy - Severní Irsko: McGovern – C. McLaughlin, Hughes, J. Evans, Brunt – Magennis, Norwood, Davis, Dallas – Washington, K. Lafferty. Česko: Vaclík – Kadeřábek, Suchý, Kalas, Bořil – Darida, Souček – Krejčí, Dočkal, Jankto – Krmenčík.

Zbývající zápasy Česko: dnes se Severními Iry, v Ázerbájdžá­nu (5. října), doma se San Marinem (8. října). Severní Irsko: dnes s Českem, doma s Německem (5. října), v Norsku (8. října). příčkách s nejhoršími celky skupin bodů sedm. Tedy aktuálně o bod více než při těchto matematick­ých hrách Češi. Pro jejich případné vyšachován­í je proto třeba, aby Černohorci ještě zaváhali.

Byť to není nereálné, momentálně nemají Jarolím a spol. vše ve svých rukou.

A opět je tak namístě povzdech nad páteční porážkou od svěřenců Joachima Ľowa, kteří si tři body z Edenu zajistili vítězným gólem z 88. minuty.

Ostatně podobná slova volila i bývalá dlouholetá reprezenta­ční brankářská jednička Petr Čech. „Ten bod, který jsme mohli získat, může v konečné tabulce udělat obrovský rozdíl. Bohužel jim stačila jedna standardní situace, ze které nakonec rozhodli. Myslím, že i dost nespravedl­ivě, protože zápasu by víc slušela remíza,“řekl český rekordman v počtu reprezenta­čních startů.

Jeho nástupci ale zbraně do klína neskládají.

„Klíčem k případnému úspěchu by měla být rychlá branka, budeme chtít dát gól co nejdříve,“pronesl bojovně záložník Tomáš Souček.

„Na výhru hrajeme vždycky, takže tohle nám nohy svazovat nebude. Musíme tam nechat vše, vyrovnat se domácím v tvrdosti a věřím, že nějaký gól vstřelíme,“přidal se Michael Krmenčík. Právě od něj se rozvlnění sítě za jmenovcem McGovernem očekává nejvíce.

 ?? (v modrém) musí na severoirsk­ého soupeře vymyslet vítěznou taktiku, jinak reprezenta­ci šance na MS jistojistě zhasne FOTO ČTK ?? Trenér Karel Jarolím
(v modrém) musí na severoirsk­ého soupeře vymyslet vítěznou taktiku, jinak reprezenta­ci šance na MS jistojistě zhasne FOTO ČTK Trenér Karel Jarolím

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia