Lidové noviny

Satoranský musí být ještě agresivněj­ší

Mistrovstv­í Evropy basketbali­stů

- KLUŽ JAROSLAV ŠINDELÁŘ

(od našeho zpravodaje) Tuze by se českému týmu hodil. Čeští basketbali­sté totiž na mistrovstv­í Evropy v Rumunsku postrádají oba své vysoké pivoty Jana Veselého a Ondřeje Balvína. Někdejší vítěz Euroligy s Barcelonou

však loni ukončil kariéru a v reprezenta­ci působí jako asistent trenéra Ronena Ginzburga.

„Rád si zablbnu na tréninku s míčem, ale na hraní už to není. Trénovat je jiné než hrát. Na druhou stranu jsem moc rád, že tu můžu s kluky být jako trenér. Snažím se nebýt rušivým elementem. Naopak chci být spojkou mezi trenérem a kluky, s nimiž jsem ještě nedávno hrál. Snažím se nimi věci probírat z hráčského hlediska, protože z lavičky je vidětmnohe­m víc než z palubovky,“říká sedmatřice­tiletý Bartoň.

Bartoň Luboš

LN Jak se cítíte na druhé straně barikády?

Mám pořád v sobě ještě hráče. Trenérem se stávám postupně, ještě nejsem určitě tím, kdo by měl tým vést jako hlavní trenér. Ale spojuji realizační tým s hráči, sám se přistihnu, že si s kluky rád zablbnu. Nemluvím s nimi jen o taktice, ale i o tom, jak vnímají věci na palubovce a jak je vnímám já. V autobusu za nimi chodíme dozadu a probíráme různé blbosti. LN Je to právě důvod, proč si vás trenérGins­burg vzal do realizační­ho týmu?

Mojí hlavní úlohou je teď dostávat do kluků sebedůvěru, protože máme hodně nováčků v týmu, kteří na velké akci, jako je mistrovstv­í Evropy, ještě nikdy nehráli. Třeba Jarda Bohačíkměl v přípravě výborné zápasy, táhl nás, ale teď ještě nedal ani bod. To je dané nejen tím, že mu to tam nepadá, ale i tím, že si brzo udělá fauly. Je na něj určitě větší tlak, protože vedle Satyho (Tomáše Satoranské­ho) potřebujem­e někoho, kdo nás bude bodově táhnout. Já si ho proto beru stranou a řeknu mu: Hraj v klidu to, co vždycky, a ono to přijde. Musíš se chytnout nějaké drobnosti, která se ti povede, a od toho se odrazit. Není to vůbec o tom, aby trefil trojku nebo dal nějaký těžký nájezd, ale aby pomohl týmu nějakou povedenou přihrávkou, vypíchnuto­u přihrávkou nebo dobrou obranou.

LN Je to dáno i tím, že jste jedním z nejlepších z českých basketbali­stů v historii, od kterého připomínky vezmou bez výhrad?

Nevnímám to tak a ani tak nepřemýšlí­m, že jsem Bartoň a že všichni musí poslouchat jen mě. Stejně to mají i ostatní trenéři, i u nich pla- Španělsko–ČESKO 93:56 (33:14, 56:23, 76:38) Nejvíce bodů: P. Gasol 26, Rubio 17 - Kříž 11, Švrdlík a Šiřina po 9. Černá Hora – Maďarsko 72:48, Chorvatsko–Rumunsko 74:58 Příští zápas: Maďarsko–ČESKO dnes od 14.00

Tabulka skupiny C tí, že se hráči snaží plnit všechno, co po nich chtějí. U každého to je ale jiné. Někdo si pro rady chodí sám, potřebuje poradit, co bych dělal já, mou prací ale je, abych za kluky přišel a snažil se jim pomoci.

LN Sám Tomáš Satoranský přiznal, že mu radíte, aby to bral často na sebe a cpal se do koncovky...

Saty je bohužel moc osamocený v tom lídrovství. Co se týče zkušeností a potenciálu, je náš jasně nejlepší hráč. V jeho DNA je ale to, že hraje za každou cenu pro ostatní. Proto se mu snažím připomínat, že to musí změnit. Budeme úspěšnější, pokud bude hrát agresivně na koš, než když bude hledat volné pozice pro své spoluhráče. Může nejen získávat fauly, ale víc soupeřů se na něj soustředí a naši hráči budou volní na střelbu. Je vidět, že mu to někdy jde proti srsti a že nemůže být agresivní celých čtyřicet minut, ale snaží se to plnit a hodně nám tím pomáhá.

LN Takže jej nutíte, aby byl i nejlepším střelcem týmu?

Je důležité mít v týmu hráče, který to v důležitých momentech zápasu vezme na sebe, jako to dělal Blake Schilb a byl úspěšný. Dával vždycky důležitou střelu ve správnýmom­ent a tím nám vyhrával zápasy. A protože teď nemáme hráče podobného kalibru, musí to na sebe brát Saty. Ale věřím, že se najdou i další kluci, kteří se nebudou bát brát na sebe zodpovědno­st. Tak jako třeba Vojta Hruban proti Rumunsku.

LN S čím půjdete do dnešního klíčového zápasu proti Maďarsku?

Kluci už v zápase s Rumunskem pochopili, jak se tyhle zápasy o všechno hrají. A teď budou mít výhodu, že jeden takový zápas už zvládli, kdežto Maďaři jsou bez výhry. Půjdeme do toho proto s čistou hlavou, a když budeme hrát dobře v obraně a nebudeme se bát jít do střelby, nebojím se, že bychom zápas nezvládli.

 ?? (vlevo) na tréninku s rozehrávač­em Jakubem Šiřinou FOTO ČTK ?? Lukáš Bartoň
(vlevo) na tréninku s rozehrávač­em Jakubem Šiřinou FOTO ČTK Lukáš Bartoň

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia