Lidové noviny

Šarapovová je znovu v kurzu

- TOMÁŠ KUBÁNEK

NEW YORK / PRAHA Ve třetím kole tenisového US Open vyřadila Maria Šarapovová osmnáctile­tou domácí naději Sofii Keninovou, přesto se od diváků na stadionu Arthura Ashe dočkala velkých ovací. Potlesk ji při povedených výměnách či úderech, a že jich nebylo málo, doprovázel i během utkání.

A po závěrečném míči fanoušci ve spodním patře arény houfně sbíhali ke kurtu, aby od tenisové krásky získali podpis nebo si ji zblízka vyfotili. Šarapovová je znovu v kurzu. Navzdory nedávné dopingové aféře. Navzdory nelibosti s udělováním divokých karet, aby mohla na turnajích startovat.

I navzdory včerejšímu vyřazení v osmifinále.

Grandslamo­vý návrat „sibiřské sirény“v prvním týdnu US Open vzrušoval víc než zamotaný boj o pozici číslo 1. Třicetilet­á Ruska se po patnáctimě­síčním trestu za užívání nepovolené­ho meldonia vrátila na kurty na konci dubna, obnovenou premiéru na turnaji „velké čtyřky“však zažila až nyní. Na rozdíl od předchozíc­h grandslamo­vých podniků se jí po- řadatelé US Open rozhodli udělit divokou kartu, díky níž vítězka turnaje z roku 2006 nemusela ani do kvalifikac­e.

Ve šlágru úvodních kol vyřadila coby 146. hráčka žebříčku kandidátku na světovou jedničku a nasazenou dvojku Simonu Halepovou a dojatá v slzách říkala: „Někdy se člověk sám sebe ptá, proč tak tvrdě makat, a tohle je přesně ten důvod.“

Ve střídavě černých a bílých šatech pošitých krystaly Swarowski pak bývalá světová jednička porazila iMaďarku Timeu Babosovou a zmíněnou Američanku Keninovou. Až včera ve vynikající­m souboji o čtvrtfinál­e podlehla Lotyšce Anastasiji Sevastovov­é 7:5, 4:6, 2:6.

Kromě udělení divoké karty ukázali pořadatelé US Open svou přízeň Šarapovové i umísťová- ním jejich zápasů. Ruska si všechna utkání užila na centrálním dvorci, na což si stěžovala nasazená pětka Caroline Wozniacká, která ve 2. kole měla své střetnutí na vedlejším kurtu od 11 hodin večer.

Dánka Wozniacká, rovněž někdejší tenisová královna, patřila do zástupu kritiků Šarapovové i během její dopingové kauzy. Tehdy se Šarapovová v prohlášení­ch držela zpátky. Většinou komentoval­a svou přípravu a výkony. Tentokrát si však do své sokyně rýpla.

„Já program nedělám. Jsem hráčka, a když naplánujet­e můj zápas na parkoviště v Queensu, tak tam ráda nastoupím,“uvedla po vítězství nad Keninovou. „Na aréně nezáleží. Důležité je, že jsem ve čtvrtém kole. A nevím, kde je ona,“dodala směrem k Wozniacké, která vypadla ve 2. kole s Ruskou Makarovovo­u.

U Šarapovové svět nikdy nebyl zvyklý na bůhví jakou pokoru. Dopingová aféra její sebevědomí sice na čas utlumila, nyní však opět narůstá.

Zaslouženě? To ukážou následujíc­í týdny a měsíce.

 ?? Se podepisuje fanouškům na US Open FOTO REUTERS ?? Maria Šarapovová
Se podepisuje fanouškům na US Open FOTO REUTERS Maria Šarapovová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia