Lidové noviny

Hamilton jde do čela šampionátu

Velká cena Itálie v Monze

- JAN ŠVESTKA

MONZA/PRAHA Týmu Ferrari domácí závod před davy natěšených tifosi v rudých dresech na tribunách vůbec nevyšel. V deštivé kvalifikac­i neměli jeho jezdci rychlost a dosáhli pouze na sedmý a osmý nejlepší čas, zatímco úhlavní sok ze stáje Mercedes Lewis Hamilton suverénně vyhrál.

Britský pilot zářil štěstím. Jak by ne, poprvé v sezoně je lídrem nejprestiž­nějšího motoristic­kého divadla světa. „Strašně se mi líbí nadšení pod stupni vítězů. Takovou energii nikde jinde nenajdete,“prohlásil Lewis Hamilton, ačkoliv na něj rudé moře pod pódiem vytrvale pískalo.

Výsledky: 1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:15:32,310 hod. (prům. rychlost: 243,627 km/h), 2. Bottas (Fin./Mercedes) -4,471, 3. Vettel (Něm./Ferrari) -36,317, 4. Ricciardo (Austr./Red Bull) -40,335, 5. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1:00,082, 6. Ocon (Fr./Force India) -1:11,528, 7. Stroll (Kan./Williams) -1:14,156, 8. Massa (Braz./Williams) -1:14,834, 9. Pérez (Mex./Force India) -1:15,276, 10. Verstappen (Niz./Red Bull) -1 kolo.

Průběžné pořadí MS (po 13 z 20 závodů): 1. Hamilton 238 b., 2. Vettel 235, 3. Bottas 197, 4. Ricciardo 144, 5. Räikkönen 138.

Pohár konstrukté­rů: 1. Mercedes 435, 2. Ferrari 373, 3. Red Bull 212, 4. Force India 113, 5. Williams 55. zem Mercedesu rychle po startu protáhl za týmového kolegu a společně ujížděli všem potenciáln­ím soupeřům.

Bottas jel zcela bezchybný závod, přesto na lepší než druhé místo nemohl pomýšlet. Až do cíle kroužil tři vteřiny za vítězným Hamiltonem. „Začátek byl hodně náročný, potřeboval jsem držet hlavu dole a získávat jedno místo za druhým, což se povedlo. Naše auto dnes bylo tak skvělé, užíval jsem si báječnou rychlou jízdu, co jiného k tomu říct.“

Vettel dostal od svého týmu brzo po startu zelenou, šel před týmového kolegu Kimiho Räikkönena a rychle předjel také Estebana Ocona a Lanceho Strolla, kteří se po výborné kvalifikac­i nečekaně dostali o boje s nejlepšími. V osmém kole byl Vettel třetí za jezdci Mercedesu, ztrácel na ně méně než deset vteřin, ale rychlost Ferrari byla tristní. Na dráze se trápil a nakonec byl rád, že ho nepředjel Daniel Ricciardo, který se strojem Red Bull letěl po dráze vpřed po startu ze sedmnácté pozice!

„Děkuji všem fanouškům, byl to na začátku hodně těžký závod, musel jsem předjet pár aut, ale byla to velká zábava, takže jsem za to rád. Moc se mi nepovedl start, podklouzla mi kola, ale naštěstí jsem moc neztratil,“začal Vettel nad hlavami nadšených fanoušků italsky a poté přešel do angličtiny.

„Po divokém začátku jsem se dostal dopředu, ale neměli jsme dnes dost rychlosti, abych bojoval o lepší umístění, Ale nevadí, víme, že máme silné auto a budeme mít hodně silný závěr šampionátu,“dodal čtyřnásobn­ý mistr světa.

Vettel nakonec stíhací jízdě Ricciarda odolal, ale Räikkönen nikoliv. Fin se musel spokojit s pátou příčkou v cíli. Ferrari tak přišlo o první místo v šampionátu jezdců a významně ztratilo také v Poháru konstrukté­rů.

Velkou cenu Itálie formule 1 vyhrál Lewis Hamilton a v čele průběžného pořadí předstihl Sebastiana Vettela, který skončil na třetím místě.

 ?? (v bílém) slaví triumf v Monze, i když si Italové přáli výhru Sebastiana Vettela v jejich ferrari FOTO REUTERS ?? Lewis Hamilton
(v bílém) slaví triumf v Monze, i když si Italové přáli výhru Sebastiana Vettela v jejich ferrari FOTO REUTERS Lewis Hamilton

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia