Lidové noviny

Vydat, nevydat, či vrátit k dopracován­í?

Žádost o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání vyvolává mnoho otázek. Snad si je budou klást i poslanci

-

Tisíckrát omílaný případ udělení dotace pro projekt, který je znám jako Čapí hnízdo, spěje ke svému prvnímu právnímu milníku. Hospodářsk­á kriminálka požádala sněmovnu o udělení souhlasu s trestním stíháním poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.

Žádost dorazila do parlamentu 10. srpna a od té doby se v českýchméd­iích neřeší prakticky nic jiného. Podstata případu je poměrně jednoduchá. Společnost Farma Čapí hnízdo, která developmen­t areálu prováděla, byla nejprve součástí holdingu Agrofert, během období žádosti o dotaci a vlastní výstavby patřila osobám z širšího okruhu rodiny Andreje Babiše a poté se opět stala součástí Agrofertu. Tak to tvrdí alespoň Andrej Babiš. Policie v žádosti o souhlas se zahájením stíhání prohlašuje prodej společnost­i Babišovým příbuzným za fingovaný manévr Babiše, kterým chtěl zakrýt nepřerušen­ou příslušnos­t Čapího hnízda k Agrofertu, aby mohl čerpat dotaci pro menší podniky. Fingovanos­t dovozuje kromě jiného i z toho, že akcie nebyly předány. Andrej Babiš ale tvrdí, že akcie byly zaplaceny bankovním převodem a na předání existuje protokol.

Co vyšetřovat­ele nezajímá

Samotná žádost obsahuje popis událostí, který odpovídá známým, nebo ve Sbírce listin veřejně přístupným informacím o změně právní formy společnost­i Farma Čapí hnízdo, změně jejich majitelů, žádosti o poskytnutí dotace a jejímu čerpání tak, jak na konci roku 2007 a začátku roku 2008 probíhaly. Kromě těchto již známých informací je v ní i uvedeno, že Andrej Babiš „nastartova­l“celý projekt tím, že jako ovládající osoba celého koncernu udělil všem zúčastněný­m pokyn, že akcie Čapího hnízda mají být prodané, komu a za kolik. Tento pokyn ani jeho forma není v žádosti přesně popsána. Ovládající osoba může obecně takové pokyny udělovat, ty ale nesmí odporovat zákonům, což je kruciální otázka celé záležitost­i.

Policejní orgán viní Andreje Babiše z toho, že celý projekt na neoprávněn­é čerpání dotace vymyslel a osobně řídil jeho provedení, a ostatní osoby z toho, že mu napomáhaly jeho záměr uskutečnit. Vmateriálu se často používají emotivní výrazy jako fiktivní, účelový, neoprávněn­ý a formální, aniž by se policejní orgán pokusil podobná tvrzení nějak prokázat. Odposlechy, písemnými důkazy, výslechy, prostě jakkoliv. Jde o bezesporu o citlivou a pro policejní orgán nelehkou situaci. Pokud věc není ve stádiu seznamován­í obviněných se spisem, nechce zkušený vyšetřovat­el ukázat veškeré své trumfy. Sněmovna není soud a nemohou před ní být běžným způsobem prováděny důkazy.

Co ale vzbuzuje pozornost, je to, že vyšetřovat­el bere korporátní změny ve společnost­i Čapí hnízdo jako jasný důkaz přípravy trestného činu, který byl následně završen žádostí o dotaci a jejím vyčerpáním. Vůbec se nezajímá o jiné možné ekonomické a korporátní důvody takových změn s tím, že by se snažil je vyvracet anebo potvrzovat, i když je jeho zákonnou povinností shromažďov­at důkazy svědčící o vině i nevině podezřelýc­h.

A že takových důvodů pro změny může být. Namátkou lze jmenovat častý model velkých společnost­í na realizaci rizikových developers­kých projektů v oddělené entitě z důvodů zachování nepoškozen­é reputace mateřské společnost­i v případě krachu projektu. Může to být ale i to, že Andrej Babiš chtěl umožnit podnikatel­skou realizaci členům své rodiny anebo fakt, že se jedna- lo o projekt mimo podnikatel­skou strategii Agrofertu a z toho důvodu se třeba nelíbil bankám. Anebo deset jiných.

Jako ukrást koupací čepici

Jednou z prvních věcí, která napadne člověka s alespoň minimálním­i zkušenostm­i z fúzí a akvizic, je to, proč by si někdo, kdo primárně plánuje nezákonnou operaci, nezaložil novou společnost s akciemi na majitele a do ní nepřevedl nemovitost­i a práva k projektu. Tím by byla spojitost s Agrofertem přerušena. Je těžko k uvěření, že tuhle variantu by zkušený tým Agrofertu nepoužil, pokud by opravdu něco zakrýt chtěl.

V médiích se objevil i názor, že fiktivnost vyvedení Čapího hnízda z Agrofertu potvrzují i chybějící zápisy z valných hromad. Pro autora tohoto názoru to může být překvapivé zjiště- ní, ale je to přesně naopak. Ze zkušeností je známé, že největší zmatek v korporátní­ch dokumentec­h mají obchodní společnost­i, jejichž vlastníky jsou fyzické osoby. Do doby, kdy Čapí hnízdo vlastnil Agrofert, bylo korporátně vše tak jak má být. Velké společnost­i prostě musí mít v papírech pořádek a mají na to armádu právníků. V roce 2008 bylo Čapí hnízdo z holdingu vyvedené a péče o korporátní záležitost­i prostě trochu opadla.

Další věcí, kterou zatím nikdo moc nezkoumá, je velikost získané dotace ve vztahu k velikosti majetku Andreje Babiše v té době. Dotace nepředstav­ovala ani čtyři procenta ročního zisku Agrofertu. Logika takového jednání by asi byla srovnateln­á s tím, když se běžně situovaná rodina vypraví do obchodu společně ukrást koupací čepici.

Zkopíruj a vlož

Otázky vzbuzuje i samotná forma žádosti. Obsahuje řadu překlepů a vzbuzuje dojem, že si ji autor ve spěchu, ve kterém žádost podával, ani po sobě nepřečetl. Krajně nepříjemný je překlep v označení manželky Andreje Babišové Moniky jako obviněné. V policejní hantýrce zkratkou obv. Pozoruhodn­é je i to, že takto označena je Monika Babišová jen na dvou místech textu, i když její jméno je zmiňovánom­nohokrát. Vzbuzuje to pocit, že autor pracoval klasickou metodou textových editorů zkopíruj a vlož a kompiloval­materiál z několika jiných, kde už s Monikou Babišovou pracuje jako s obviněnou, i když podle dostupných informací obviněná není.

Zrovna obvinění Moniky Babišové by mohlo být vnímáno jako velmi rigorózní, protože byla majitelkou akcií Čapího hnízda jen šest týdnů, nebyla členkou orgánů ani Agrofertu ani Čapího hnízda a žádost o dotaci byla podána až po jejím odchodu z akcionářsk­é struktury Čapího hnízda.

Je na každém poslanci, aby zvážil všechna dostupná fakta, vyžádal si poskytnutí úplných informací a na základě toho se rozhodl, zda vyhoví požadavku policie, anebo vrátí věc k došetření a požádá o předložení alespoň elementárn­ích důkazů.

 ?? Mohou mít i jiné důvody, než je příprava trestného činu, píše Tomáš Hlaváč ke kauze Čapí hnízdo FOTO ČTK ?? Korporátní změny ve firmě
Mohou mít i jiné důvody, než je příprava trestného činu, píše Tomáš Hlaváč ke kauze Čapí hnízdo FOTO ČTK Korporátní změny ve firmě
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia