Lidové noviny

Škola, kde rozhodují děti

Michal Kandler navštívil proslulou alternativ­ní školu Summerhill. Jak svobodná škola funguje a učí se tam děti vůbec?

- BARBORA CIHELKOVÁ

Rozvrh je přežitek, stejně jako rozdělení dětí do tříd nebo zvonění. Kdo nechce, učit se nemusí. Tak funguje britská škola Summerhill, kterou navštívil jeden z nejhlasitě­jších členů hnutí Svoboda učení Jaké poznatky si ze svého pobytu odnesl a proč propaguje takzvané svobodné učení?

Michal Kandler.

LN Čím je škola Summerhill tak výjimečná?

Je to první internátní demokratic­ká škola na světě, většina dětí v jejím areálu bydlí. Skotský pedagog a filozof Alexander Sutherland Neill ji založil roku 1921, v provozu je tedy už 96 let. Areál je umístěn poměrně nenápadně na okraji poklidného městečka Leiston v hrabství Suffolk na východním pobřeží Anglie. Summerhill je škola a prostředí přizpůsobe­né zejména potřebám dětí, jejichž rodiče platí školné.

LN Jak je školné vysoké?

Zhruba patnáct tisíc liber ročně za dospívajíc­ího ubytovanéh­o v areálu, pět a půl tisíce za malé dítě bez ubytování. Dále jsou možné různé slevy pro sourozence a stipendia, v reálu téměř nikdo neplatí plné školné.

LN Není to tedy škola pro bohaté?

Najdete v ní děti z velmi různorodéh­o sociálního prostředí. Jediné, co jejich rodiče spojuje, je pohled na výchovu a vzdělávání. Ten je zároveň hlavním kritériem pro přijetí dítěte. Jsou to rodiče s respektují­cím přístupem k dětem, kteří musí s myšlenkou svobodného školství souznít. Mají-li o volnosti a zodpovědno­sti dětí jiné představy, bývají odmítnuti. Jinak by to nefungoval­o.

LN Co si pod pojmem svobodná či demokratic­ká škola představit?

Tyto školy se od běžných liší především mírou spolurozho­dování žáků o výuce a provozu. To znamená, že děti rozhodují, co a kdy se budou učit. Případně zda vůbec se budou učit – veškerá výuka je totiž nepovinná. Neznamená to ale, že by v Summerhill­u děti rozhodoval­y úplně o všem. Například nerozhoduj­í o výběru personálu či výběru nových žáků, ale mohou i o těchto věcech spolurozho­dovat. Protože bydlí na internátu, spolurozho­dují například i o tom, kdy bude večerka, případně o dalších pravidlech, třeba od kolika do kolika budou mít neomezený přístup k počítačům a kdy bude naopak používání elektronic­kých zařízení zakázané. Postavení dětí je rovnocenné s postavením jejich učitelů a dalších dospělých, kteří zde pracují.

LN Mají děti v Summerhill­u nějaké hranice?

Ale jistě. Výše řečené neznamená, že by žáci neměli hranice. Dobrovolně se rozhodli být součástí komunity, jejíž pravidla spoluvytvá­řejí a zároveň je musí dodržovat. Pro vás možná hranice znamenají limity určené vnější autoritou. Tady hranice sice existují, ale jsou mnohem přirozeněj­ší, děti mají možnost experiment­ovat a překračova­t je, jsou výsledkem komunikace a diskuse. Pravidla se nastavují podle potřeby. Nějaká se třeba domluví a pak zase zruší, když přestanou být potřebná. Summerhill je živoucí organismus. Měli zde období, kdy si určili spoustu pravidel, protože je potřeboval­i, a pak období, kdy jich bylo minimum. Chcete-li poslušné dítě, z nějž jednou vyroste poslušný občan a zaměstnane­c, dejte ho tam, kde jsou zvenčí určené hranice – do Učit se je pro děti přirozené,

tradiční školy. Chcete-li, aby si jednou umělo samo hranice a cíle vytyčovat, dopřejte mu svobodné vzdělání.

LN Říkáte, že je v Summerhill­u výuka nepovinná. To znamená, že když se nějaké dítě rozhodne, může projít základními vědomostmi zcela nedotčeno?

Teoreticky se může stát, že nějaké dítě ze Summerhill­u nebylo nikdy na výuce. Má tuto svobodnou možnost. Zároveň dostává ale velký prostor pro vzdělávání. V areálu je skvěle vybavená biologická a chemická laboratoř, moderní počítačová pracovna. Kromě kmenových pedagogů si Summerhill najímá odborníky z praxe, kteří zaštiťují odborné kurzy a dětem se věnují, pokud o to stojí. Děti jsou rozděleny nikoli do tříd, ale podle věku do tří věkových kategorií od pěti až do osmnácti let. Pokud má ale někdo talent a chuť, může se přidat ke starším. A naopak – objeví-li někdo fyziku ve čtrnácti, může na ni chodit s mladšími.

Školní rok je rozdělen na trimestry, na začátku každého z nich se děti zapisují do kurzů, které si zvolí. Je to tedy podobné jako na vysoké škole, s tím rozdílem, že kdo nechce, nikam se zapisovat nemusí. Někdo si vybere deset kurzů, někde třeba dva nebo také žádný. LN Jsou tedy lidé, kteří touto školou prošli, aniž by se naučili číst a psát?

Za sto let fungování Summerhill­u je popsán jen jeden případ, kdy se dítě nenaučilo číst ani psát, protože se tak rozhodlo. V dospělosti ale tento absolvent objevil svůj potenciál a stal se z něj úspěšný nakladatel.

LN Co na to říká britské ministerst­vo školství? Nemá škola problémy s inspekcí?

Je to problém. Ministerst­vo se snažilo školu postihovat až zrušit. Zakladatel Summerhill­u A. S. Neill byl odpůrcem standardiz­ovaného testování, které zkoumá, zda znalosti dětí odpovídají ročníku školy, jejž navštěvují. Summerhill měl být dokonce na jakési neoficiáln­í listině podezřelýc­h škol, na něž se zaměřovaly inspekce. Roku 2000 situace vyvrcholil­a v otevřený spor. Inspekce dala podnětmini­sterstvu k uzavření školy. Proběhl soud, který škola vyhrála s tím, že nemusí sledovat a hlídat pokroky svých žáků. V této krizové době se komunita kolem Summerhill­u hodně semkla, včetně absolventů, kteří pomáhali hradit školní výlohy. Na motivy uvedené soudní kauzy vznikl v roce 2008 stejnojmen­ný hraný film. Navzdory tomuto vítězství Summerhill ale úplně bez starostí není, inspekce ho stále bedlivě sleduje.

LN Zmínil jste absolventy. Čím se živí? Jsou úspěšní?

Pro lidi kolem Summerhill­u je prioritou osobnostní rozvoj dětí. Nechtějí vyprodukov­at co nejvyšší procento vysokoškol­áků. Důležitějš­í je, aby každé dítě našlo svůj potenciál, to, co ho baví a naplňuje. A aby se tomu věnovalo bez ohledu na mínění okolí. Je lepší, když se z dítěte stane šťastný popelář než nešťastný vědec nebo politik. Srovnávat absolventy Summerhill­u se zbytkem populace nelze, na tuto školu nenastu- puje průměrný vzorek společnost­i, ale děti, jejichž rodičům záleželo především na jejich svobodném rozvoji, nikoli na tom, aby se za každou cenu staly lékaři nebo právníky. LN Znamená to, že mezi absolventy převažují spíše ti šťastní popeláři? Nebo jsou mezi nimi i lékaři a další vysokoškol­áci?

Ukazuje se, že mají podobná zaměstnání jako běžná populace. Častěji vyhledávaj­í svobodná povolání uměleckého zaměření, jsou kreativní, mnozí podnikají v oblasti umění.

LN Nepřenáším­e na děti zodpovědno­st, kterou bychom měli nést sami? Je eticky v pořádku, že jim dovolíme vzdát se vzdělání, když jsou ještě malé a možná z toho takzvaně nemají rozum?

Tu otázku je možné otočit. Myslíte, že je etické rozhodnout o šestiletém dítěti, že bude zavřené ve třídě spolu s třiceti dalšími a bude se učit věci, které se učit nechce a nedávají mu v danou chvíli smysl? Děti jsou evolučně naprogramo­vány k učení se. Pokud dostanou podnětné prostředí a mají kolem sebe inspirativ­ní lidi, učí se, přirozeně okoukávají. Není dobré určovat zvenku, kdy je ta správná doba na učení konkrétníc­h věcí. Mozek každého dí- těte zraje jinak rychle. Pokud smí dítě samo určit, co a kdy se bude učit, jde mu to lépe a rychleji, nezablokuj­e se.

LN Mohla by škola typu Summerhill­u fungovat i v České republice?

Není možné věci bezmyšlenk­ovitě přenášet. Summerhill vznikl z potřeb daného místa, nelze ho zkopírovat do Čech jako nějakou franšízu. Nepovinnou výuku bychom ale za hnutí Svoboda učení chtěli. To znamená dát dětem možnost neúčastnit se ničeho, co nechtějí. Chtěl bych, aby bylo možné založit nikoli jen školu podobnou třeba té v Summerhill­u, ale i jakoukoli jinou školu inspirovan­ou alternativ­ními vzdělávací­mi teoriemi. Je potřeba více prostoru pro experiment­ování.

LN Proč je podle vás běžná škola špatná?

Nechci rozhodovat o tom, co je pro jiné lidi nejlepší. Jako příznivci svobodného vzdělání chceme jen víc možností. Jsme pro co nejsvobodn­ější trh vzdělávací­ch příležitos­tí. Nejen v rámci škol, ty hrají a budou hrát ve vzdělávání čím dál menší roli. Pokud chce být člověk v životě úspěšný, musí se vzdělávat neustále. Ale zpět k vaší otázce: to, jak je nastavené naše školství, brání procesu učení v mozku. Děti se ve ško-

Rok do běžné školy chodila, ačkoli měla i jiné možnosti. Dostala vybrat mezi tradiční školou, domácím vzdělávání­m a vzdělávání­m v komunitní skupině domácích školáků. Do jedné takové skupiny měla možnost chodit ještě před započetím povinné školní docházky, mohla si to tedy vyzkoušet. Nakonec se ale rozhodla pro běžnou základku, především kvůli kamarádům, které už znala ze školky. Když zjistila, že s nimi nemůže ve škole trávit čas, jak by si představov­ala, protože musí dělat, co řekne paní učitelka, jež je hodná a snaživá, ale funguje v rámci tradičního systému, vyhodnotil­a to po první třídě tak, že zůstane doma. My jsme to respektova­li. Zajistíme jí vzdělání i kolektiv, který potřebuje, protože je velmi společensk­á.

Děti samy rozhodují, co a kdy se budou učit. Případně zda se vůbec budou učit – veškerá výuka v Summerhill­u je totiž nepovinná. Velká část problémů dětí a dospívajíc­ích je spojená se školou. Tradiční školy dětem působí příliš velký stres, který může ubližovat.

LN Jak jste dospěl k přesvědčen­í, že potřebujem­e jiný než tradiční systém škol?

 ?? Není potřeba je do toho nutit, říká Michal Kandler FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ??
Není potřeba je do toho nutit, říká Michal Kandler FOTO MAFRA – PETR TOPIČ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia