Lidové noviny

Babiš vydán. Na tahu je policie a voliči

-

ným kandidátem na příštího premiéra. Jestli ho Čapí hnízdo připraví o hlasy voličů – a případně o kolik procent –, si ale v současnost­i netroufnou odhadnout ani Babišovi političtí oponenti. Obávají se totiž přesně opačného efektu: že veřejnost přijme Babiše v roli oběti „tradičních politickýc­h stran“.

Prezident Miloš Zeman se prostředni­ctvím mluvčího nechal o víkendu slyšet, že by Babiše pověřil sestavením vlády, i kdyby byl obviněn. Ani to ale nemusí znamenat, že Babiš usedne ve Strakově akademii. Někteří politici avizovali, že by s ním, natož v postavení obviněného, ve vládě nespolupra­covali. „Neumím si představit, že by Babiš, pokud by byl obviněn, zastával nějakou vládní funkci,“prohlásil v Právu statutární místopředs­eda ČSSD Milan Chovanec. Babiše nechce ve vládě ani ODS. Obvinění může příkopy ještě prohloubit. „Premiér Babiš“je těžko představit­elný pro lidovce, nemluvě o Kalouskově TOP 09.

Stíhání bude mít dopady i dovnitř ANO. Poslanecký klub, nebyl v postoji k (ne)vydání původně zdaleka jednotný. Například bývalý rektor Jiří Zlatuška se vyjadřoval pro vydání, jiní hovořili o účelové policejní akci před volbami. Nakonec se poslanci ANO hlasování neúčastnil­i. V kuloárech hnutí podle informací LN dokonce kolují zvěsti, že by Babiše v čele ANO mohl nahradit někdo jiný. Už dnes je po Babišovi ve funkci vicepremié­ra kabinetu ministr životního prostředí Richard Brabec. Pokračován­í na straně 2 Další informace na stranách 2 a 3 Poznámka na straně 12

 ?? Andrej Babiš i Jaroslav Faltýnek souhlasili s tím, aby je Poslanecká sněmovna vydala k trestnímu stíhání. Hodlají se obhájit v řádném řízení. FOTO MAFRA DAN MATERNA ??
Andrej Babiš i Jaroslav Faltýnek souhlasili s tím, aby je Poslanecká sněmovna vydala k trestnímu stíhání. Hodlají se obhájit v řádném řízení. FOTO MAFRA DAN MATERNA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia