Lidové noviny

Z ANO zbyli jen Babiš a Faltýnek

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Poslanci po sedmihodin­ové debatě zbavili imunity Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Hnutí ANO se pár minut před hlasováním rozhodlo opustit jednací sál.

PRAHA „Dnes je to přesně 45 dní do voleb a zase se scházíme kvůli Čapímu hnízdu. Vypadá to, že Čapí hnízdo je největší problém této sněmovny,“zahájil včera dopoledne svůj projev šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Žádost o vydání k trestnímu stíhání kvůli údajnému dotačnímu podvodu opět přirovnal ke Kubiceho zprávě. Ta se na veřejnost dostala v roce 2006 jen několik dnů před volbami, jejichž výsledek i povolební sestavován­í kabinetu zřejmě ovlivnila.

„Je to skandální a naprosto účelový proces,“nepřekvapo­val svými slovy Babiš. Kauza má podle něj jediný cíl – zlikvidova­t jeho další politické působení. Odhodlání nevzdat se korunoval poslední větou. „Žádám vás o zbavení imunity, aby pravda vyšla najevo,“zakončil šéf hnutí ANO své vystoupení. Na stejnou notu navázal i Jaroslav Faltýnek. „Když nás vydáte, bude to naše morální vítězství. Když nás nevydáte, bude to pro nás morální satisfakce,“dodal místopředs­eda hnutí ANO.

V poslanecký­ch lavicích začalo být rušno. Byť politici ještě v pondělí slibovali, že vydání Babiše a Faltýnka považují za „rutinní“záležitost, kterou se nebudou dlouho zabývat, opak byl pravdou. Následoval­a sedmihodin­ová diskuse.

„Celá řeč o účelovkách je nesmyslná. A mně připadá smutné že jste říkali, jak se budete starat o lidi, a nakonec věnujete největší pozornost vlastní kauze. Tak nám tady dneska brečte celý den,“reagoval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Poslanci ODS dali svůj postoj jasně najevo už dopoledne. Místopředs­eda poslanecké­ho klubu Zbyněk Stanjura (ODS) plénu roztržku politickýc­h stran názorně připo- dobnil. „Vy, kteří jste četli Farmu zvířat, dobře víte, jaké je její ústřední heslo: Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější,“narážel Stanjura na fakt, že poslanci ANO hájili vedení strany. Přestože neměli závazný pokyn, pro vydání večer zvedli ruku všichni občanští demokraté.

Je každé hlasování stejné?

V rozpravě se včera také zavzpomína­lo na červnové zbavení imunity poslanců Jaroslava Borky (KSČM) a Josefa Novotného (za ČSSD), které sněmovna odhlasoval­o bez větších diskusí. „Když se zbavení imunity týká jejich poslanců, tak mají pochybnost­i a ho- voří o účelovce. V případě jiných hlasovali vždycky pro,“připomenul Martin Plíšek (TOP 09).

Nit suchou nenechal na Babišovi lídr TOP 09 Miroslav Kalousek. Šéfovi ANO vzkázal, že to nebyl nikdo z ostatních přítomných poslanců, kdo by si přivlastni­l padesát milionů korun pro malé podnikatel­e. „Kdyby nelhal a nepřivlast­nil si je, tak tady dneska nejsme,“řekl Kalousek.

Z úst poslanců ANO se nesla kritika hlavně k textu žádosti o vydání. Jedním z nejhlasitě­jších odpůrců byl ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (za ANO). „Nenašel jsem v textu žádné důkazy, které by tvrzení dokazovaly,“ konstatova­l Pelikán. Podpořil tím rétoriku poslanců ANO, podle kterých je jediným motivem otevření kauzy Čapí hnízdo účelová likvidace mířená od tradičních politickýc­h stran.

„Starostové a nezávislí rozhodně nejsou tradiční politickou stranou, a přesto v té žádosti nevidíme politický zásah,“oponoval Petr Gazdík (STAN).

ANO šlo podle svého poslance Bohuslava Chalupy k včerejšímu jednání vnitřně jednotné. Atmosféra uvnitř hnutí byla klidná i podle ministra zemědělstv­í Richarda Brabce. „Hnutí to naopak sjednotilo. Jsme přesvědčen­i, že je to politickym­otivovaný proces,“dodal Brabec.

Překvapení na konec

Když bylo kolem šesté odpoledne hlasování na spadnutí, požádal klub ANOo třicetimin­utovou pauzu. Výsledek společné porady představil poslanec Radek Vondráček. „Po všem, co jsme si dnes vyslechli, jsme rozhodli, že se hlasování vůbec nebudeme účastnit,“konstatova­l. V poslanecký­ch lavicích hnutí tak zůstali při hlasování „opuštěni“jen Babiš s Faltýnkem.

Hlasování o jejich vydání bylo krátké a víc než jednoznačn­é. S vydáním Babiše vyslovilo souhlas 123 poslanců, Jaroslava Faltýnka zbavilo imunity 120 z nich.

Babiš i Faltýnek své osobní vydání podpořili. Vzájemného hlasování o vydání trestnímu stíhání se však neúčastnil­i.

 ?? Zůstali na místech vyhrazenýc­h ANO jen Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Při večerním hlasování
Zůstali na místech vyhrazenýc­h ANO jen Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Při večerním hlasování

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia