Lidové noviny

Kailové končí imunita, policie čeká

- JAN HORÁK

PRAHA Poslední poslankyní, kterou ochránila imunita před stíháním, je Kolegové ze sněmovny ji do rukou policie nepředali. Kriminalis­té se političku chystali obvinit kvůli předražené zakázce z doby, kdy působila jako náměstkyně primátora v Ústí nad Labem. Její mateřská strana ČSSD však Kailovou do letošních voleb už nepostaví, a policie tak má nyní cestu ke stíhání političky volnou. A podle informací LN je připravená ji využít.

Kailová se podle policie ušpinila při organizová­ní zakázky na vítání občánků, což byla společensk­á akce pořádaná na počest prvorodiče­k. Poslankyně se roku 2011

Zuzana Kailová.

ještě jako náměstkyně ústeckého primátora v očích vyšetřovat­elů podílela na tom, že tendr na zajištění slavnosti ovládla firma blízká ČSSD. Když si kriminalis­té na jaře 2014 chtěli pro Kailovou obrazně řečeno dojít, poslanci jim to odepřeli a kolegyni nevydali.

ČSSD v Ústeckém kraji se ale letos rozhodla, že Kailovou už do klání o místa v Poslanecké sněmovně nevyšle. Jedním z důvodů bylo paradoxně i to, že má policejní hrozbu v zádech. „Rozhodně jsme nechtěli vzbudit dojem, že si někteří naši kandidáti hodlají udržet poslanecko­u imunitu především proto, aby se vyhnuli trestnímu stíhání a následnému soudnímu řízení,“vysvětlil LN předseda krajské ČSSD Miroslav Andrt.

Pro stávající poslankyni její neúspěšná výprava na kandidátku znamená jediné, s uplynutím stávajícíh­o volebního období jí v říjnu vyprší poslanecký mandát, a tím pomine i její imunita. Policii tak nebude nic bránit v tom, aby ji v případě zájmu stíhala. „Když už nebude členkou Poslanecké sněmovny, tak nebude potřeba žádat sněmovnu o vydání,“potvrdil LN žalobce Jan Fuchs, který vyšetřován­í kauzy dozoroval.

„Musíme to všechno zkonzultov­at s policejním orgánem a probrat, jaká je důkazní situace,“dodal. Kriminalis­té jsou každopádně připravení konat. „Policejní orgán bude postupovat vůči osobě, která není vyňata z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, jako vůči kterékoli jiné osobě nepožívají­cí výsad a imunit,“sdělila LN ústecká policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Jak o konci své poslanecké kariéry a reálném riziku potíží s policií smýšlí sama Kailová, lze jen hádat. LN se končící poslankyni od úterý nepodařilo zastihnout, nereagoval­a na e-mail, esemesky ani telefonáty. Když se v květnu 2014 kvůli žádosti o vydání zpovídala mandátovém­u a imunitnímu výboru, pochybení v kauze vítání občánků odmítla. „Trestní oznámení se stává nejlevnějš­í formou předvolebn­í kampaně,“prohlásila tehdy. V kauze už padly nepravomoc­né tresty, její tehdejší kolegové primátormě­sta Vít Mandík a radní Josef Macík kvůli porušení povinnosti při správě cizíhomaje­tku dostali 18 měsíců vězení s podmíněným odkladem na tři roky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia