Lidové noviny

Babiš vydán. Na tahu je policie a voliči

-

Zbavení imunity bývá v sérii policejníc­h postupů prvním krokem. Vyšetřovat­el následně politikovi sdělí obvinění. Předchází tomu formalita v podobě dopisu či faxu ze sněmovny, v němž je potvrzen závěr, že poslanci byli zbaveni imunity.

Následují dvě možnosti. Buď má v ten moment policie již sepsané usnesení o zahájení stíhání, anebo teprve začne tento klíčový dokument připravova­t. „Měla by postupovat bez zbytečného odkladu. Určitě by měla sdělit obvinění do voleb,“řekl LN pod podmínkou anonymity zdroj z justice.

Minimálně jedna indicie nasvědčuje tomu, že policie usnesení sepisovat začala. Na dvou místech žádosti o vydání poslanců se totiž hovoří o Babišově ženě Monice, která se transakcí okolo Čapího hnízda měla účastnit, jako o obviněné. Existuje proto možnost, že vyšetřovat­el již některé pasáže mohl kopírovat z předpřipra­veného obvinění.

Policie využívá taktické postupy. „Většinu instrument­ů jako zajištění výnosů z trestné činnosti, zajištění věci a podobně lze uplatnit již před zahájením trestního stíhání. Otázkou je ovšem, zda v případech, kdy je třeba žádat o vydání, není z taktického hlediska lepší některé z nich využít až poté, co je skutečně (účinně) zahájeno trestní stíhání,“upozornil LN advokát a bývalý vrchní pražský žalobce Stanislav Mečl.

Justiční kolečko na roky

Než se případem začne zabývat soud, může díky procesním odbočkám uplynout několik let. U hospodářsk­é kriminalit­y to nebývá nijak výjimečné. Kupříkladu v kauze nákupu armádních letounů Casa, v níž byla obžalovaná exministry­ně obrany Vlasta Parkanová, uběhlo od jejího vydání k prvnímu soudnímu stání pět let. Babišovi advokáti si mohou stěžovat na postup hlavního vyšetřovat­ele, kterým je Pavel Nevtípil. O stížnosti by rozhodoval dozorový státní zástupce. Na jeho postup mohou uplatnit stížnost později. Tou by se zabýval úřad šéfky vrchního pražského zastupitel­ství Lenky Bradáčové. Ani na ni nemohou Babišovi advokáti spoléhat. Za pět let ve funkci údajně nedala podřízeným pokyn k zastavení žádné kauzy kvůli neodůvodně­nosti stíhání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia