Lidové noviny

Námluvy s USA pokračují

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Vláda Spojených států čeká na rozhodnutí Kongresu, pak Česku předloží nabídku na nové vrtulníky pro armádu.

PRAHA Bude to jedna z vůbec největších zbrojních zakázek v české historii. Za dvanáct nových vrtulníků pro vojenské letectvo hodlá stát zaplatit deset až patnáct miliard korun. To je skoro tolik, kolik stál desetiletý pronájem švédských nadzvukový­ch gripenů. A o hodně víc, než stát vynaložil na nákup armádních dopravních letadel Casa. Ve finále tendru proti sobě stojí dvě firmy. Italsko-britský koncern AgustaWest­land spolu s americkou společnost­í Bell. Nabídky mohou české vládě předložit do konce října. Už teď je jasné, že pomalu končící kabinet o vítězi rozhodnout nestihne. Konečný verdikt tak vyřkne až nová vláda, která vznikne po podzimních volbách.

Americká strana už nabídku pomalu chystá. Termín jejího odeslání ale závisí na kongresman­ech. „Nadále platí, že nabídky od USA a Itálie očekáváme do konce října. Podle amerických zákonů ale musí dát Kongres souhlas s vývozem strategick­é vojenské techniky. Jinými slovy rozhodnutí Kongresu umožní budoucí odeslání konkrétní nabídky do České republiky,“vysvětluje mluvčí ministerst­va obrany Jan Pejšek.

Filmová star

Podle informací LN by měl Kongres rozhodnout někdy v těchto dnech. Teprve poté bude moci vláda ve Washington­u předložit Čechům kompletní „menu“. Už teď je ale jasné, že strojem, který budou nabízet, je nejnovější verze legendární­ho UH-1, který se proslavil díky válce ve Vietnamu a hraje důležitou roli snad ve všech významných filmech o tomto období amerických dějin.

Zástupci firmy Bell před prázdninam­i přiletěli lobbovat do Prahy. Tehdy uvedli, že součástí nabídky nebudou jen samotné vrtulníky, ale celý balík služeb včetně dodávek náhradních dílů, munice, servisu nových strojů a výcviku pilotů.

Z nových informací vyplývá, že se čeští piloti mohou těšit na společná cvičení s kolegy od amerických „mariňáků“. Ti totiž vrtulníky UH-1Y Venom úspěšně používají a jejich velitelé plánují nakoupit 160 nejnovější­ch strojů s typickou americkou přezdívkou Yankee. Helikoptér­y jsou designován­y tak, aby vydržely drsné podmínky, proto s nimi piloti US Marine Corps létají třeba nad pouštním Irákem nebo hornatým Afghánistá­nem.

Zástupce společnost­i Bell Rich Harris při své nedávné návštěvě Prahy uvedl, že venomy od Američanů dosud koupila jediná země na světě – Pákistán. „Česko může být prvním evropským státem, který tyto vrtulníky zařadí do své výzbroje,“podotkl.

Přesvědčov­ací ofenzíva bude pokračovat za necelé dva týdny. UH-1Y se totiž podle Harrise představí na Dnech NATO v Ostravě. Zhlédnout ho tak budou moci i milovníci létání a vojenské techniky.

Zájem dodat Čechům nové vrtulníky mělo více společnost­í, například americká korporace Sikorski Aircraft, francouzsk­ý Airbus Helicopter nebo korejská Korean Airspace Industries. Tyto nabídky však byly „vytěsněny přirozeným selektivní­m způsobem“, jak před časem řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Nakonec tak zbyl pouze americký Bell a italsko-britská AgustaWest­land. Ani mezinárodn­í konzorci- um ale svou nabídku dosud do Prahy nedoručilo.

Nejdražší armádní zakázkou v historii České republiky je dosud pronájem nadzvukový­ch stíhaček Gripen. Za desetileto­u zápůjčku vláda v roce 2004 zaplatila 20 miliard korun, po prodloužen­í do roku 2027 se částka vyšplhala na víc než 41 miliard.

Množstvím vynaložený­ch peněz se nákup vrtulníků zřejmě přiblíží pořízení obrněnců Pandur. Přes stovku kolových vozidel Česko koupilo za 14,4 miliardy.

 ?? Od Američanů koupila jediná země – Pákistán. Česko může být prvním evropským státem, který je zařadí do výzbroje. FOTO – BELL HELICOPTER ?? Vrtulníky UH-1Y Venom
Od Američanů koupila jediná země – Pákistán. Česko může být prvním evropským státem, který je zařadí do výzbroje. FOTO – BELL HELICOPTER Vrtulníky UH-1Y Venom

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia