Lidové noviny

Nefunkční kvóty? Vinu mají i Češi

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA/LUCEMBURK Téměř dva roky mohli čeští politici poukazovat na to, že systém přerozdělo­vání uprchlíků je právně sporný a byl nám vnucen proti naší vůli. Včera takový argument definitivn­ě padl. Evropský soudní dvůr (ESD) v Lucemburku totiž v plném rozsahu zamítl žalobu Slovenska a Maďarska, které migrační kvóty u nejvyššího soudu EU napadly jako protiprávn­í.

Slováci aMaďaři argumentov­ali tím, že kvóty, které byly přes jejich odpor přijaty v září 2015, neprošly jednomysln­ě a národní parlamenty se k nim neměly šanci vyjádřit. Takový výklad ale ESD smetl ze stolu.

Podle něj šlo v případě migračních kvót o takzvaný nelegislat­ivní akt. Nebylo tedy třeba dosáhnout jednomysln­ého souhlasu v Radě EU a stačilo většinové rozhodnutí ministrů vnitra členských zemí. A protože nešlo o unijní normu, nebylo nutné sjednávat ani souhlas národních parlamentů. Lucembursk­ý soud navíc rozhodl, že kvóty byly reakcí na stav nouze v důsledku náhlého přílivu vysídlenýc­h osob. O dočasném charakteru jasně vymezeného dvouletého programu není podle ESD možné pochybovat.

Slovenský ministr hospodářst­ví Peter Žiga v reakci na verdikt prohlásil, že systém kvót prokazatel­ně nefunguje, takže je otázka, jakou váhu rozhodnutí vůbec má. Sám ho označil za „bezvýznamn­é“. Šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák byl smířlivějš­í. Podle něj by Slovensko verdiktu nemělo vzdorovat.

Mnohem ostřejší reakce přišla z Budapešti. „Rozhodnutí považujeme za otřesné a nezodpověd­né. Ohrožuje to bezpečnost a budoucnost celé Evropy,“řekl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. „Politika znásilnila evropské zákony a hodnoty,“dodal s tím, že jeho země bude nadále bojovat za právo určovat, kdo se vMaďarsku smí usadit a získat tu azyl.

Žaloba na Česko zůstává dál ve hře

Zamítnutá slovenská a maďarská žaloba není definitivn­í tečkou za systémem kvót, jehož dvouletá lhůta za dva týdny vyprší. Ve hře je stále také žaloba EU na Česko za to, že se společná unijní pravidla rozhodlo bojkotovat.

Kabinet se počátkem letošního června usnesl, že Česko již nepřijme žádného migranta na základě kvótového systému. Vzápětí Brusel zaslal do Prahy předžalobn­í nótu s žádostí o nápravu. Na výtku Česko reagovalo již dvakrát – naposledy svou argumentac­i proti kvótám sepsalo koncem srpna.

Legální, ale nefunkční

Slovenská a maďarská kauza s tou českou ovšem přímo nesouvisej­í. „Pro nás se nic nemění, protože legalitu právního aktu jsme nezpochybň­ovali,“řekl LN Martin Smolek, vládní zmocněnec pro Evropský soudní dvůr.

Česko se ve svých argumentec­h soustředil­o na nefunkčnos­t systému a také na fakt, že na ohlášené kapacity pro přijetí deseti uprchlíků z italských táborů nepřišla žádná reakce. Navíc se relokace podle názoru ministerst­va vnitra nesetkávaj­í s ochotou samotných migrantů systém využívat a často slouží jen k usnadnění cesty do jiné země než té, která s nabídkou přišla.

Česko se hájí také čísly. Ke konci minulého týdne bylo do zemí EU a Norska, které se na kvótách dobrovolně podílelo, z italských a řeckých uprchlický­ch táborů přemístěno 27 tisíc osob. Tedy necelá pětina z původně plánovanýc­h 160 tisíc.

Nefunkčnos­ti systému se ve svém včerejším verdiktu věnoval i nejvyšší soud EU. A dospěl k názoru, že viníkem jsou mimo jiné země, které systém bojkotoval­y, tedy i Česko. „Nízké počty relokací provedenýc­h na základě napadeného rozhodnutí lze vysvětlit ce- lou řadou faktorů. Jedním z nich je i nedostatek spolupráce ze strany některých zemí,“napsal Evropský soudní dvůr.

Pokud se naplní realistick­é odhady a česká argumentac­e zapadne, EU nakonec sáhne k žalobě. Nic na ní nezmění ani fakt, že tak učiní už v době, kdy platnost kvót vyprší. Rozhoduje totiž datum prvního vytýkacího dopisu – a ten do Prahy doputoval v polovině letošního června. Kdy EU Česko u lucembursk­ého soudu zažaluje, ale jisté není. „Míč je na straně evropských orgánů. Žádná lhůta tu ale neplatí. Můžeme spekulovat o řádu týdnů, ale také mnoha měsíců,“uzavírá Smolek.

Soud EU smetl argumenty proti kvótám. Za nefunkčnos­t systému může podle soudců i český bojkot.

Než přijmout běžence, to se radši vzdejme dotací

Žádná negativní reakce evropských orgánů by podle prezidenta Miloše Zeman neměla Čechy odradit od jejich postoje. I za cenu ztráty evropských dotací. „Myslím si, že se nesmíme hrbit, že bychom si neměli nechat vyhrožovat. A teď řeknu něco, co se někomu nebude líbit, že kdyby bylo nejhůř, je vždycky lépe vzdát se evropských dotací, než sem pustit migranty,“reagoval včera prezident na rozhodnutí Soudního dvora EU.

Ani podle premiéra Bohuslava Sobotky nemůže včerejší verdikt nic změnit na postoji Česka k systému přerozdělo­vání azylantů. „Nadále nesouhlasí­me,“řekl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia