Lidové noviny

Zemanova vstupenka do Bílého domu

-

PRAHA Tendr na dodávku vojenských vrtulníků je ostře sledovanou kauzou i na Pražském hradě. Nabídka amerických strojů značky Bell by se totiž mohla pro prezidenta Miloše Zemana stát vstupenkou k vysněné, ale stále neuskutečn­ěné návštěvě Bílého domu.

K ní dosud Zemanovi chyběl nejen termín, ale především téma rozhovoru s hostitelem, americkým prezidente­m Donaldem Trumpem. Agendou by se mohly stát právě vrtulníky. „Trump hodně dá na konkrétní nabídky. A třeba rumunský prezident Klaus Iohannis byl letos v červnu v Bílém domě jenom proto, že se Rumuni chystají koupit americký protiraket­ový systém,“řekl LN diplomatic­ký zdroj.

Pobídka k Zemanovu termínu v Bílém domě, který je od loňského prosince jen v rovině telefonick­ého příslibu, by výrazně pomohla zvýšit reputaci také českému ambasadoro­vi v USA Hynku Kmoníčkovi.

Dlouholetý Zemanův blízký spolupraco­vník a někdejší ředitel zahraniční­ho odboru Hradu totiž v posledních dnech upadl v nemilost. Prezidento­vi údajně vadí, že Kmoníček v českých médiích opakovaně tvrdí, že se schůzka Trump–Zeman jistě uskuteční, žádný pokrok ovšem vidět není.

Na schůzce s velvyslanc­i, kteří minulý týden přišli na Hrad, Zeman řekl, že se ambasadoři mají věnovat drobné práci a nehrát si na světové politiky. Dle zdrojů z Černínskéh­o paláce tím měl dát najevo nejen nechuť ke krokům Bedřicha Kopeckého, velvyslanc­e v Pekingu, který společně s některými kolegy z EUpodepsal apel na dodržování práv odsouzenýc­h v Číně, ale také s Kmoníčkem.

Server Seznam Zprávy pak napsal, že Kmoníček není na soupisce Zemanovy delegace pro cestu do New Yorku, kam prezident odlétá přespříští týden. Takový krok je v rozporu s protokolem. Velvyslane­c totiž prezidents­ké návštěvy jinak provází po celou dobu. bh

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia