Lidové noviny

Co čeká Donbas? Je tu pět možností

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Kreml přichází s iniciativo­u, jak vyřešit konflikt na Donbase – znepřátele­né strany oddělí modré přilby. Problém je v tom, že jako první s nápadem přišel Kyjev.

KYJEV/PRAHA S prosbou o zaslání mírových jednotek na Donbas hodlal ukrajinský prezident Petro Porošenko vystoupit koncem září na Valném shromážděn­í OSN. Ruský lídr Vladimir Putin ho předběhl. Na Valném shromážděn­í se bude projednáva­t jeho projekt vyřešení konfliktu na Donbase a Rusko bude vnímáno jako iniciátor mírového procesu.

Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel už prohlásil, že Moskva učinila první krok ke zrušení sankcí, které na ni uvalila EU za anexi Krymu a podporu separatist­ů na Donbase.

Zato v Kyjevě se zlobí. Ministerst­vo zahraničí Ukrajiny zdůraznilo: „Nelze vůbec uvažovat o tom, že by vojenský nebo jiný personál země-agresora byl přítomen na území Ukrajiny v roli mírotvorců.“

Scénář č. 1: Donbas pod správou OSN

Tři roky poté, co byly podepsány minské dohody, které měly ukončit konflikt na východě Ukrajiny, stále nebyl nalezen recept na to, jak zastavit palbu, demilitari­zovat Luhanskou i Doněckou oblast, vrátit přes milion válečných uprchlíků do jejich domovů a ruské vojáky do kasáren. Možných scénářů vývoje je několik.

Přítomnost modrých přileb by nejspíš narazila na odpor všech znepřátele­ných stran. Především není jasné, koho by od sebe mírotvorci oddělovali. Zda by pro ně tou hlavní frontovou linií byla skutečná linie střetu ukrajinský­ch vládních vojsk a separatist­ů, jak to požadují Rusové, nebo by byla vyslyšena žádost Kyjeva. Ten by mírotvorce nejraději viděl na hra- nici s Ruskem, kde by zemi bránili před ruskými „dobrovolní­ky“se samopaly, tanky a raketami.

Scénář č. 2: Zpět pod kontrolu Kyjeva

29. srpna 2017 představit­elka ukrajinské­ho prezidenta v parlamentu Irina Lucenková prohlásila, že zákon o obnově státní suverenity nad dočasně okupovaným­i teritorii Doněcké a Luhanské oblasti, připravova­ný v režimu nejvyššího utajení, je hotov z 99 procent a bude předložen parlamentu. Jeho podstatou je „uznání Ruska za zemi-agresora“. Tento zákon by umožnil prezidento­vi Porošenkov­i ukončit vágní antiterori­stickou operaci a zahájit vojenský útok na povstaleck­á území.

Jenže to je krok riskantní. Moskva by totiž mohla otevřeně vstoupit do války jako v srpnu 2008 v Jižní Osetii. Pak by hrozilo, že Ukrajinci přijdou o další část svého území. Je ale také možné, že Rusko by separatist­y nechalo napospas a pouze využilo masakru vyvolaného ukrajinský­m útokem pro propagandi­stické cíle. Navíc by Kyjev stálo obrovské síly udržet obsazené území pod kontrolou. Část místních obyvatel by určitě ukrajinské vojáky nevítala jako osvobodite­le.

Scénář č. 3: Úplná samostatno­st

Především na západě Ukrajiny je slyšet hlasy, že Ukrajina by se měla Donbasu zbavit. Stačí opevnit východní hranice a přerušit styky s Donbasem, přestat lidem vyplácet důchody a nepovažova­t je za své občany. Rusko by možná časem uznalo existenci samostatný­ch států – Luhanskou a Doněckou lidovou republiku, jako své vazaly by je mírně sponzorova­lo, oficiálně by je ale k RF nepřipojil­o. Fakticky by šlo o typickou ruskou kolonii s oficiálním statusem samostatné­ho, nikým neuznaného státu. Život v takové enklávě by se nejvíce podobal životu v moldavském Podněstří, kde rovněž Rusové udržují při životě už přes dvě desítky let pseudostát s vlastní policií, měnou, prezidente­m i parlamente­m.

Scénář č. 4: Připojení k Ruské federaci

Ani invazi Ruska nelze vyloučit. Ruský vojenský expert Pavel Fel- genhauer poukazuje na současnou vyzbrojeno­st ruské armády, její pohyby, manévry a změny v infrastruk­tuře v blízkosti ukrajinské hranice. To všechno prý svědčí o přípravách na větší operaci. Na takovém vývoji nemá zájem EU, USA ani celé NATO. I proto někteří ukrajinští politici usilují o to, udělit zemi status „hlavního spojence NATO“, takzvaného Major Non-NATO Ally.

Je ale také možné, že Moskva chce neustálým harašením zbraněmi udržovat Kyjev v permanentn­ím napětí a strachu z invaze.

Scénář č. 5: Přešlapová­ní na místě

Pod kontrolou rebelů je zhruba 30 procent z Luhanské i Doněcké oblasti. Podle Andrease Umlanda z kyjevského Institutu euroatlant­ické integrace Rusko zvolilo v posledním roce taktiku „vojenské operace nízké intenzity“a hodlá v ní pokračovat. S její pomocí udrží konflikt v takové podobě, v jaké ho potřebujem­ít – latentní. Takový totiž dokáže Ukrajině napáchat nejvíce škod. Neustálá vojenská přítomnost na Donbase z ukrajinské­ho rozpočtu vysává obrovské prostředky, činí politickou situaci nestabilní a pro zahraničí se Ukrajina stává stále méně atraktivní­m partnerem, o investorec­h nemluvě. Zmrazení konfliktu a prohlubová­ní kolektivní ukrajinské deprese se zatím Moskvě daří skvěle.

Poznámku k tématu čtěte na straně 12

 ?? Současná frontová linie s ustálila v zimě 2015. Poslední velkou bitvou byl boj o železniční uzel Debalceve. Už poté, co byly 11. února v Minsku podepsány mírové dohody, ho dobyli separatist­é. FOTO REUTERS ?? Linie.
Současná frontová linie s ustálila v zimě 2015. Poslední velkou bitvou byl boj o železniční uzel Debalceve. Už poté, co byly 11. února v Minsku podepsány mírové dohody, ho dobyli separatist­é. FOTO REUTERS Linie.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia