Lidové noviny

Tunisanky věří, že se blíží změny

- MILAN ROKOS

TUNIS/PRAHA Tuniský prezident má smělý plán. Tři roky poté, co tamní zákonodárc­i schválili zřejmě nejdemokra­tičtější ústavu v arabském světě, se rozhodl odstranit i stále přetrvávaj­ící diskrimina­ci žen a zrušit část zákona zakazující sňatky muslimek s muži nemuslimy.

Hodlá také odstranit nerovnost v dědických právech, což by v konzervati­vním arabském světě byl rovněž revoluční krok. Tři týdny po svém překvapivé­m oznámení ale prezident Káid Sibsí změny stále nedosáhl a čelí kritice, že to byl z jeho strany jen předvolebn­í tah ve snaze znovu si naklonit voliče z řad žen.

Příklad pro arabský svět

Sekularist­a Sibsí přišel se svými reformními návrhy 13. srpna u příležitos­ti tuniského dne žen. „Stát je povinen dosáhnout úplné rovnostimu­žů a žen a zajistit jim rovné příležitos­ti,“prohlásil s odvoláním na ústavu z roku 2014.

Tunisko už přitom letos schválilo důležitý zákon proti domácímu násilí, který také ukončil praxi promíjení znásilnění viníkům, kteří se ožení se svou obětí. Tamní ženy se ale stále nemohou vdát za muže, který není muslimem. Mužům ale v témže kroku stát nebrání, a to ani v případě, kdy si manželka zachová svou víru i po sňatku. Sibsí proto vyzval ministra spravedlno­sti, aby ustanovení číslo 73 ze zákona vyškrtl.

V otázce změny dědických práv byl už ale opatrnější a oznámil jen vznik komise, která by se tímto tématem měla zabývat.

„Jako žena jsem hrdá, že se o tomto tématu bude nyní diskutovat,“radovala se liberální poslankyně Rím Mahdžubová z liberální strany Tuniské horizonty (Afie Tounes) a prezidentů­v návrh označila za „progresivn­í a revoluční“.

„Dnes už nejsou žádná tabu. S tímto novým Tuniskem jsme příkladem pro arabský svět a příkladem pro ženy v muslimskýc­h zemích,“přidala se akademička Dalinda Larguecheo­vá z univerzity Manúba v metropoli Tunisu.

Sibsího plán má ale i početné odpůrce. Bývalý ministr pro náboženské záležitost­i Nurredín Chadímí se nechal slyšet, že Tunisané jsou od Sibsího projevu v šoku, a vyzval ho k opětovnému zvážení iniciativy. Další z bývalých členů vlády Abdullatif Makki pak prohlásil, že rovnost mezi ženami a muži podporuje, návrh na změnu v dědických právech ale považuje za součást agendy „vnitřní a cizí politické ideologie“.

Islamisté změny odmítají

Obecně proti jsou politici z islamistic­ké strany Ennahda (tuniská odnož Muslimskéh­o bratrstva), stoupenci různých salafistic­kých stran a muslimští identitáři – ti všichni se domnívají, že lidské vztahy má řídit právo šaría vycházejíc­í z koránu a s tím, že jeho obsah je nadčasový, odmítají i snahu o jeho interpreta­ci, s níž přicházejí už od poloviny 19. století různí reformisté. Hlasy proti reformě zaznívají i ze zahraničí, například od vlivného egyptského klerika Jusúfa Karadávího, jehož vystoupení v televizi obvykle sledují desítky milionů věřících.

„Mohou mi říct ti, kdo tvrdí, že je korán jasný v otázce dědictví, proč už neprovádím­e sekání rukou zlodějům nebo pravidla týkající se otroctví?“útočí na konzervati­vce Sibsího mluvčí Saída Garrašová.

Sibsí má ale na své straně i část imámů – jeho návrh podpořil mimo jiných i republikán­ský muftí. Tuniská ústava stanoví, že „stát je strážcem víry“, a část imámů má tradičně blízko k politickým elitám. Ze státní pokladny jsou ostatně i placeni.

Jak ale v tuniské odnoži serveru Huffington Post vysvětluje politolog Muhammad Kerrú, existuje i třetí postoj k Sibsího reformám: jeho stoupenci považují prezidentů­v krok za pouhý volební kalkul a domnívají se, že kořeny diskrimina­ce žen leží spíše v ekonomické a sociální oblasti. Poukazují přitom například na situaci žen ve venkovskýc­h zemědělský­ch oblastech. Tento názor vyznávají mnozí levicově smýšlející Tunisané, stejně jako arabští nacionalis­té i někteří intelektuá­lové.

Zatímco výše zmíněná mluvčí prezidenta mluvila v srpnu o rychlém zrušení zákazu sňatků muslimek s jinověrci, ministryně pro ženské otázky Nazíha Abidíová v rozhovoru pro egyptský list al-Ahram prohlásila, že „věci mají svůj čas a že přesné datum nemůže dát, protože závisí na ministerst­vu spravedlno­sti“.

Tuniský list Nawaat v této souvislost­i připomíná, že boj tamní občanské společnost­i proti diskrimina­čnímu zákazu není úplně nový. Oběžník rušící zákaz sňatku muslimek s nemuslimy se v legislativ­ním procesu objevil už čtyřikrát, naposledy v roce 1988. Pokud se pátý pokus podaří, zapíše se prezident Sibsí do dějin své země jako reformátor, který změnil postavení žen v arabském světě.

 ?? Prezident Sibsí chce odstranit diskrimina­ci žen. FOTO REUTERS ?? Slíbil reformy.
Prezident Sibsí chce odstranit diskrimina­ci žen. FOTO REUTERS Slíbil reformy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia