Lidové noviny

Doktory ano, sběrače ovoce tu ale nechceme

- JAKUB MÉSZÁROS

LONDÝN/PRAHA Doktoři a inženýři dostanou šanci uplatnit se ve Velké Británii. Zato méně kvalifikov­aná pracovní síla, která přichází do Británie zejména ze střední Evropy, nemá budoucnost ve Spojeném království jistou. Podle uniklého návrhu tamního ministerst­va vnitra mohou dostat sběrači ovoce nebo pečovatelé o lidi oznámení, aby Británii do dvou let opustili.

Dokument, který získal list The Guardian, odhaluje, že britská vláda zvažuje vydávání víz „vysoce kvalifikov­aným“pracujícím migrantům, například doktorům, vědcům a inženýrům, kteří přijdou do Velké Británie po březnu 2019. Víza by mohla mít platnost tři roky, případně i delší.

Naopak je možné, že levná pracovní síla, která si přichází do Británie vydělat, bude muset zemi do dvou let po brexitu opustit. Uniklá zpráva, který byla vytvořena v srpnu, tak odhaluje, jaké plány má Spojené království se sběrači ovoce nebo dělníky.

„Jednoduše řečeno to znamená, že migrace, aby byla považována za přínos pro zemi jako celek, musí prospívat nejen samot- ným přistěhova­lcům, ale také zlepšovat životy původního obyvatelst­va,“píše se v 82stránkov­ém dokumentu.

Uniklý dokument, který je označený jako oficiální návrh s citlivým obsahem, nastiňuje také plány na drastické omezení přicházejí­cích rodinných příslušník­ů migrantů do Spojeného království. Zpravodajs­ká stanice BBC v úterý informoval­a o tom, že obsahem návrhu je i záměr ztížit firmám zaměstnává­ní občanů ze zemí Evropské unie.

Jeden z opozičních politiků chystaná opatření klasifikov­al jako „jednoduše krutá“a některé britské firmy je považují za alarmující. Podle BBC Londýn zamýšlí po brexitu na pracovním trhu zvýhodňova­t své občany oproti osobám z EU.

Uniklý dokument britského ministerst­va vnitra odkrývá, jaké má Londýn plány po brexitu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia