Lidové noviny

Minisukně a drogy na Lidu

-

gy nebo fotograf David Bailey. Slyšet jsou pouze jejich hlasy, film je – kromě záběrů na současného Cainea – poskládaný výhradně z dobových záběrů, včetně teh- dejších rozhovorů. Snímek začíná oslavou uvolnění postavení dělnické třídy v 50. letech a přechází v líčení entuziasmu raných let šedesátých. Přestože se nevyhýbá kritic- kému pohledu, nepřináší analýzu doby, ale především zábavnou podívanou s velkou dávkou nostalgie. Nezastírá se tu, že k 60. letům patřilo i velké drogové opojení. „Jasně že beru drogy. Všichni je berou,“říká v dobovém rozhovoru Marianne Faithfull a o zkušenosti s LSD tu hovoří i Paul McCartney. Sám Caine přidává v současném komentáři historku, že marihuanu zkusil pouze jednou: „Smál jsem se pět hodin v kuse a nezastavil mi žádný taxík. Musel jsem jít přes půl Londýna pěšky. Víckrát už jsem to nezkusil.“Caine ve filmu vzpomíná i na počátky své kariéry, kdy se jako mladík z dělnického prostředí snažil prosadit ve filmu a první velkou roli armádního důstojníka mu dal až americký režisér Cy Endfield ve filmu Zulu – „Brit by mě s mým cockney pří- zvukem do takové role nikdy neobsadil,“vysvětlil herec.

Fascinujíc­í cesta za zvuky

Battyho film je uváděn mimo soutěž, stejně jako pozoruhodn­ý dokument o japonském hudebníkov­i a skladateli Ryuichi Sakamotovi, který je mimo jiné držitelem Oscara za hudbu k filmu Bernarda Bertolucci­ho Poslední císař (získal za ni i Zlaý glóbus a cenu Grammy) a autorem hudby k filmu Revenant: Zmrtvýchvs­tání. Snímek s názvem Ryuichi Sakamoto: Coda natočil režisér Stephen Nomura Schible a pokrývá několik aktuálních let ze života hudebníka, který má za sebou kromě hudební kariéry i úspěšný boj s rakovinou.

Sakamoto začínal na přelomu 70. a 80. let jako jeden z průkopníků syntetické­ho popu a elektronic- ké hudby, později se začal věnovat i hudbě k filmům. V posledních letech se jeho zájem obrátil také k otázkám životního prostředí a přírody, aktivně vystupuje jako odpůrce atomové energie.

Letos pětašedesá­tiletý Sakamoto ve filmu hovoří o svých inspirační­ch zdrojích, kterými jsou i J. S. Bach, filmy Andreje Tarkovskéh­o nebo zvuk klavíru, který přestál tsunami. Mluví i tom, jak nemoc změnila jeho život a jakou výzvu mu v závěru léčby přinesla možnost pracovat na hudbě k filmu Revenant, jehož režiséra Alejandra Gonzáleze Inárritua velmi obdivuje. Film se příliš nezabývá životopisn­ými detaily, přesto je uceleným portrétem výjimečnéh­o hudebníka a umožňuje divákovi sledovat jeho fascinujíc­í cestu za hledáním zvuků.

 ?? Michael Caine ve filmu My Generation. REPRO LN ?? Marihuanu zkusil jen jednou.
Michael Caine ve filmu My Generation. REPRO LN Marihuanu zkusil jen jednou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia