Lidové noviny

Hůl o dvou koncích

Z kauzy Čapí hnízdo se stalo hlavní téma voleb

-

Aje to. Sněmovna vydala pány Babiše a Faltýnka. Ani to nebolelo, ba ani rozprava nebyla nijak divoká (i když poněkud rozvleklá), sami nařčení doporučova­li své vydání. Doposud tedy tuzemská demokracie funguje. Všichni by si měli přát, aby policie konala rychle a nestranně, aby se z případu nestal další podpůrný důkaz neprofesio­nality tuzemských vyšetřovat­elů.

Otázka je, jaký průběh bude mít vyšetřován­í do voleb: jestli si vyšetřovat­elé budou zvát oba politiky na výslechy a jak často, zda budou žádat uvalení vazby na ně či na příbuzné Andreje Babiše a budou-li provádět domovní prohlídky. To vše nepochybně ovlivní volby. Popírat to nelze. A zároveň v tuto chvíli nelze ani říci, zda to hnutí ANO uškodí, nebo naopak.

V téhle souvislost­i si jeden neodpustí poznámku k včerejší sněmovní rozpravě. Zde někteří poslanci formuloval­i výčitku vůči oběma pánům v tom smyslu, že oni sami využívají své situace k politické propagandě. Tady chybí už jen nařčení, že pánové Babiš s Faltýnkem řídí kriminalis­tu Nevtípila.

Ještě nikdy jsme nezažili, že by první dva muži politické strany, která má nakročeno k volebnímu vítězství, byli šest týdnů před volbami vydáni policii. A to, že včera hnutí ANO demonstrat­ivně ve sněmovně nehlasoval­o, je natolik v rozporu s dosavadní protikorup­ční rétorikou, že to můžeme brát jako jejich jasnou sázku na to, že právní spor skončí ve prospěch pánů Babiše a Faltýnka. Ti pro změnu demonstrat­ivně zvedli ruce pro své vydání, aby mohli sehrát v nadcházejí­cí kampani roli mučedníků. Vedle politiků se nejmocnějš­ím faktorem ovlivňujíc­ím letošní volby jeví být bohužel především policie.

Šest týdnů do voleb je dlouhá doba, a budeme-li během ní vytrvale zásobováni informacem­i o krocích policie, případně státních zástupců, je věru těžké odhadnout, jaký závěr z toho učiní volič. Volby budou neodvolate­lně verdiktem nejen nad Andrejem Babišem a jeho politickou budoucnost­í (a samozřejmě též hnutím ANO), ale i stále zřetelněji též referendem o důvěře veřejnosti v policejní práci. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia