Lidové noviny

Právo na jiný názor

- Ad LN 5. 9.: Starý dotazník Hanuš Nykl, rusista

V Posledním slovu Martina Putny zaznělo v souvislost­i se mnou slovo „lež“. Putna psal o mé recenzi na nové Dějiny Ruska (LN 27. 8.). Zastával se starších Dějin Ruska, které považuje za „to nejlepší, co v oboru máme“. Jsem rád, že takový názor zazněl, vždyť to byly první dějiny Ruska, které jsem kdysi četl a dodnes je doporučuje­me k četbě našim studentům. Ty nové pouze považuji za vyváženějš­í a lepší v některých pasážích, o čemž jsem také v recenzi psal. Podstatou Putnova textu je však něco jiného: zpochybněn­í mé objektivit­y jakožto nezaujatéh­o recenzenta publikace. Prý patřím do „stejného úzkého okruhu s autory“a sdílím „totéž zásadní naladění“.

Nepopírám, že většinu z autorského kolektivu osobně znám, ale to je bohužel dáno početně limitovaný­m vědeckým prostředím naší země. Znám totiž téměř všechny současné české rusisty; setkávám se s nimi na konferencí­ch, v komisích a také někdy publikujem­e ve stejných sbornících. Zároveň jsem však znal i některé autory starých Dějin Ruska, stejně jako znám osobně samotného Putnu. Nicméně působím na jiné instituci a v jiném městě než autoři nových dějin, což je považováno za rozhodujíc­í, navíc poslední společnou publikaci jsem s některým z autorů dějin měl před osmi lety.

Putna však implikuje další zpochybněn­í mé objektivit­y (a snad i legitimity): sdílím totiž „zásadní naladění“neboli snahu vysvětlit dějiny Ruska „‚správně‘, to znamená pozitivně“. Pomíjím skutečnost, že jako vědec nemůžu vědět, co je „správné“, takové apriorní rozhodujíc­í soudy patří do ideologie, nikoli do vědy. Ve své recenzi navíc o ničem takovém nehovořím. Ale i kdyby tomu tak bylo, domnívám se, že máme právo na různé názory nejen na dějiny Ruska, ale i na vše, k čemu se v našem svobodném prostředí můžeme vyjadřovat. Jakmile začneme své postoje ostatním vnucovat, je tu cosi zkaženého. A stíhat někoho za jeho názory a postoje, dávat ho do mnohoznačn­ých souvislost­í s výčtem jakýchsi „hard“či „soft“propagandi­stů (opravdu nepovažuji Putinův režim za ten jediný pravý a pro Rusko a svět jediný prospěšný), hřímat rétorikou 50. let, že „se jich nebojíme“(kdo jsou vlastně ti „my“?), považuji prostě za nevkusné. Dopisy jsou redakčně kráceny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia