Lidové noviny

Harvey odvál levný benzin

Řádění hurikánu v americkém Texasu ovlivnilo burzu s benzinem v Evropě. Zdražily i tuzemské pumpy

- MIROSLAV PETR

PRAHA Hurikán Harvey postihl na americkém pobřeží Texasu nejen tisíce obydlí a celou infrastruk­turu, ale i ceny benzinu a nafty. Nejen ve Spojených státech, ale také v Evropě, a tedy i v Česku, kde za minulý týden podražil benzin po měsících zlevňování o 16 haléřů. Nárůst velkoobcho­dních cen byl přitom u nás ještě vyšší. Dopad na řidiče zbrzdil silný konkurenčn­í boj mezi čerpacími stanicemi.

Katastrofa v Texasu totiž vyřadila z provozu místní rafinerie a snížila tak produkci pohonných hmot v celých USA. Amerika to řeší zvýšeným dovozem z Evropy a zdejší burza v Rotterdamu na to reagovala růstem ceny pohonných hmot.

Například tuna benzinu stála na burze ještě začátkem minulého týdne 557 dolarů, na začátku tohoto už 646 dolarů.

Nahoru a pak dolů

„Benzin podražil na burze v krátké době o 14 procent, nafta o něco méně. A to se prakticky okamžitě projevilo i v České republice. Jsou za tím objednávky spekulantů, kteří vzhledem k vyššímu exportu z Evropy do Ameriky počítají i s vyšší cenou. Situace v Americe se už pomalu uklidňuje a také u nás se postupně ceny vrátí k úrovni z doby před neštěstím v Texasu,“popisuje situaci ekonom společnost­i Finlord Boris Tomčiak, který se dlouhodobě zabývá cenami komodit.

U nás v tomto týdnu mají ceny ještě dál růst, možná o deset až dvacet haléřů za litr, ale následně lze podle Tomčiaka očekávat stagnaci, až mírný pokles.

Zdražení na úrovni 16 haléřů z minulého týdne je ale průměr- né. Některé benzinky, které prodávají s větší marží, zdražovaly méně, jiné zase víc.

V první chvíli po úderu hurikánu Harvey a po zastavení provozu místních rafinerií, klesla kapacita výroby v USA podle agentury Bloomberg o 25 procent, v současné době je nižší oproti normál- ní situaci o 12 procent. Tomčiak odhaduje na základě podobné katastrofy s hurikánem Katrina v roce 2005, že další zlepšení tamní situace a sanace poškozenýc­h rafinerií bude trvat ještě týdny. A pak měsíce, než se obnoví výroba benzinu v Americe na dřívější úroveň. Přestože se odhaduje, že Harvey napáchal ve Spojených státech škody až za 180 miliard dolarů, což je víc než dosud nejničivěj­ší Katrina, jsou dnes důsledky pro motoristy mnohonásob­ně menší.

Katrina zdražila benzin víc

Před 12 lety – také na přelomu srpna a září – vylétla v důsledku řádění Katriny a zničených rafinerií na jihu USA cena benzinu v Česku během dvou týdnů zhruba o 3,5 koruny na 33,7 koruny. V porovnání s tím je nynější zdražení v řádu desetníků směšné. Přispívá k tomu i to, že řádění hurikánu letos prakticky vůbec neovlivnil­o cenu základní suroviny – ropy.

Expert České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu Václav Loula to vysvětluje tehdejší odlišnou situací v petrolejář­ském byznysu Ameriky a také tím, že hurikán Harvey v tomto případě neponičil ropná zařízení a těžbu černého zlata, ale „jen“rafinerie.

„Tenkrát ropa zdražila o čtyři až pět dolarů, ale ještě větší problém v roce 2005 způsobil obrovský nedostatek benzinu. Amerika tehdy byla silně závislá na jeho dovozu z Evropy a tady na rotterdams­ké burze vylétla jeho cena o víc než 100 dolarů za tunu. Dneska je Amerika na dovozu benzinu méně závislá a platí to také pro ropu, které má z vlastních zdrojů dostatek,“vysvětluje Loula.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia