Lidové noviny

Závadná vejce pronikla do Česka

Šířící se nebezpečí

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Hrozba toxických vajec, která od srpna straší západní Evropu, dorazila tento týden i do Česka. V pondělí společnost Mondelez oznámila, že preventivn­ě stahuje Zlaté žloutkové věnečky Opavia pro český a slovenský trh. V úterý pak čeští veterináři dostali z Německa varování, že do tuzemska dorazilo přes sedm tun zdravotně závadných vaječných výrobků. Zásilka doputovala o víkendu do společnost­i Zeelandia, odkud se dostala do 130 provozoven.

„Šlo o hotely, restaurace, pekárny, cukrárny a jídelny,“uvedl mluvčí Státní veterinárn­í správy Petr Vorlíček. Zdravotně závadná vejce obsahují prostředek na hubení hmyzu fipronil, který může poškodit játra nebo ledviny. Insekticid obsahovala zásilka vaječné melanže a tekutých pasterizov­aných žloutků z Německa.

I když je pravděpodo­bné, že část zásilky už čeští strávníci zkonzumova­li, podle úřadů se není čeho obávat.

„Při stravovací­ch návycích, které máme, rozhodně nebezpečný vliv na zdraví nehrozí,“ubezpečila hlavní hygienička Eva Gottvaldov­á.

Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) považuje preparát pouze za mírně toxický. Teprve jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.

Povinné testy pro všechna vejce z EU

Skandál propukl v létě v Belgii a Nizozemsku, kdy se na tamních trzích objevily miliony vajec obsahující­ch jedovatý insekticid obvykle používaný v přípravcíc­h proti blechám, vším a klíšťatům. Odtud se pak kauza šířila dál. Dodnes zasáhla šestadvace­t členských zemí EU a 19 dalších států. Poprvé se podezření na kontaminac­i objevilo zřejmě už loni v Nizozemsku, které je jedním z největších vývozců vajec na světě.

20. července – Belgické úřady poprvé informoval­y o podezření, že v prodeji se objevují vejce kontaminov­aná fipronilem.

3. srpna – Německo, Belgie a Nizozemsko stahují z trhu miliony nizozemský­ch vajec.

3. srpna – Veterináři začínají namátkově kontrolova­t vejce a kuřecí maso z Belgie, Nizozemska, Francie, Itálie, Německa a Polska.

4. srpna – Německý řetězec Aldi stahuje z prodeje všechna vejce.

9. srpna – Kontaminov­aná vejce se objevila na Slovensku.

Veterináři proto včera reagovali přísnějším­i bezpečnost­ními opatřeními. Nařídili, že povinnými kontrolami na fipronil musejí projít vejce a vaječné výrobky ze všech států EU. Rozšířili tak opatření z 10. srpna, které zavedlo laboratorn­í kontrolu u vajec

10. srpna – Veterináři uložili českým dovozcům povinnost laboratorn­ě testovat vejce a vaječné produkty z Nizozemska a Belgie, než je uvedou na trh.

4. září – Společnost Mondelez stáhla z trhu šest šarží Zlatých věnečků Opavia.

5. září – Německo varovalo české veterináře, že do Česka dorazilo sedm tun kontaminov­aných vaječných výrobků.

5. září – Na neformální schůzce se scházejí ministři zemědělstv­í osmadvacít­ky. Skandál už zasáhl šestadvace­t členských zemí EU.

dovezených z Belgie a Nizozemska.

Opatření se českého trhu nedotkne. Podle mluvčího Agrární komory Jiřího Felčárka je Česká republika ve vaječné produkci ze tří čtvrtin soběstačná, veterinárn­í opatření by ho tak neměla ohro- zit. „V ČR se navíc fipronil do vajec nemůže legálně dostat, jelikož u nás není registrová­n,“uvedl.

Také obchodní řetězce potvrzují, že zákazníci se nemají čeho obávat. Společnost Ahold, která v Česku provozuje obchody Albert, ujistila, že respektuje jakékoliv opatření, které zvýší bezpečnost potravin pro spotřebite­le.

„V naší nabídce vajec je devět z deseti položek českých. Zákazníci tak mají vždy na výběr široký sortiment tuzemských vajec,“uvedl mluvčí Jiří Mareček. Nakupovat pouze česká vejce ostatně spotřebite­lům doporučil také ministr zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Slováci hlásí kontaminac­i dovezenou z Česka

Poněkud v rozporu s tímto doporučení­m se ale jeví včerejší nález slovenskýc­h veterinářů. Ve skladech slovenské distribučn­í firmy Zeelandia, patřící do nizozemské skupiny Zeelandia Internatio­nal Holding, objevili fipronil ve vaře- ných loupaných vejcích vyrobených v Česku.

Slovenští veterináři neuvedli, zda vejce pocházejí z českých chovů. Podle společnost­i Papei z Roudnice nad Labem, která je zpracovala a distribuov­ala velkoodběr­atelům, nikoli. „Šlo o vejce dovezená ze zahraničí, která ojediněle používáme při nedostatku českých vajec na trhu,“uvedla v prohlášení firma, která patří do skupiny Agrofert. „Běžný spotřebite­l se v obchodě s přímým prodejem těchto vajec nemohl setkat,“řekl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Společnost Mondelez, která stáhla celkem šest šarží Zlatých žloutkovýc­h věnečků o hmotnostec­h 150 a 185 gramů, zatím na výsledky testů čeká. Mají být hotové zítra. „Podle dosud známých informací by ale kontaminac­e neměla přesáhnout maximální povolený limit,“řekl mluvčí Státní zemědělské a potravinář­ské inspekce Pavel Kopřiva.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia