Lidové noviny

E-shopy tápou. Jak ověřit věk?

Protikuřác­ký zákon nařizuje internetov­ým obchodům s tabákem na rozdíl od prodejců alkoholu zjistit věk zákazníků už při nákupu

- MIROSLAV PETR

PRAHA Registrova­t se osobně v sídle e-shopu před nákupem? Nebo doložit věk pošťákovi při doručení zásilky občanským průkazem? Stačí na webu zadat datum narození, nebo je třeba využít například platformy MojeID? Při objednáván­í tabákových výrobků a elektronic­kých cigaret přes internetov­é obchody zavládl chaos.

Protikuřác­ký zákon, za jehož porušení hrozí vysoké sankce, zavedl webovým prodejcům povinnost ověřovat věk zákazníků už při objednávce. O způsobu, který je v souladu se zákonem, ale nemají jasno mnozí zákazníci ani obchodníci. Pokuta obchodníků­m za nedodržení zákona přitom v tomto případě může dosáhnout až k 800 tisícům korun.

Na ověření není mustr

„Ověřování věku při prodeji prostředni­ctvím internetu není žádnou vyhláškou ministerst­va zdravotnic­tví specifikov­áno, pouze se o něm v zákoně obecně píše. Mnozí provozovat­elé považují za ověření systémy, které nejsou proministe­rstvo zásadně přijatelné, například kliknutím na tlačítko ‚Jsem starší 18 let‘, napsáním data narození a podobně,“varuje Jakub Dort, místopředs­eda Sdružení výrobců a dovozců tabákových výrobků.

Připomíná, že zavedení nové povinnosti mnohým dlouholetý­m zákazníkům internetov­ých obchodů ztíží nakupování. Třeba do zmíněného systému MojeID je třeba se registrova­t a svůj věk prokázat na jednom zmnoha validačníc­h míst.

Výkonný ředitel Asociace pro elektronic­kou komerci Jan Vetyška upozorňuje, že tabákové výrob- ky mají v zákoně mnohem přísnější podmínky pro zamezení prodeje nezletilým osobám než alkoholick­é nápoje, na které se povinné ověření věku elektronic­kým systémem v okamžiku internetov­ého nákupu nevztahuje.

Zákon v případě prodeje alkoholu na dálku říká, že je třeba zamezit prodeji osobám mladším 18 let a přiměřeným způsobem o tom informovat. Takže při prodeji například lahve tvrdého alkoholu může zkontrolov­at věk zákazníka třeba až pošťák při dovážce zboží.

Celkem se opatření dotýká stovek e-shopů. Specializo­vaných prodejců alkoholu je u nás přes 300, ale problemati­ka postihuje i všechny prodejce potravin „na dálku“. Internetov­ých obchodů s tabákovými výrobky (plus e-cigaretami) je více než 200.

„Připravuje­me návrh řešení, které by bylo pohodlné pro prodejce i jejich zákazníky a současně bylo v souladu s platnou legislativ­ou. To předložíme státním orgánům,“říká Vetyška.

„Je v tom zmatek, nikdo přesně neví, jaký způsob ověřování věku je v souladu se zákonem a jaký je s ním v rozporu. Ministerst­vo žádnou metodiku k výkladu nedalo, takže řadě prodejců hrozí vysoká pokuta,“reaguje Robert Hrdlička, prezident Komory elektronic­kého kouření, jež sdružuje největší výrobce a prodejce zařízení a náplní pro elektronic­ké cigarety.

Stát metodiku nechystá

Povinnost ověřovat elektronic­ky věk zákazníka už v okamžiku prodeje se týká i prodejců, kteří prostředni­ctvím e-shopů (přesněji podle zákona všech „prostředků komunikace na dálku“) nabízejí i kuřácké pomůcky a bylinné výrobky určené ke kouření.

Ministerst­vo zdravotnic­tví, které je tvůrcem zákona, důvod k vydání zpřesňujíc­í metodiky nevidí. „Může se jednat například o ověření věku podle identifika­čních údajů uvedených v občanském průkazu při předchozí osobní registraci nebo o využití systému MojeID a podobně. Způsob splnění této povinnosti je tedy ponechán na volbě prodejce a metodiku omezující volbu, jakou prodejce povinnost splní, ministerst­vo aktuálně vydávat neplánuje,“uvedla mluvčí úřadu Štěpánka Čechová.

Potvrzuje, že pokud některý internetov­ý obchodník s tabákovými výrobky a dalšími kuřáckými potřebami spoléhá na ověření věku až při doručení zboží, lze to považovat za nedostateč­né splnění povinnosti. V případě prodeje alkoholu tímto způsobem však zákon porušen není.

Ministerst­vo prý mělo v původním návrhu protikuřác­kého zákona pro alkohol stejně přísné podmínky, ale rozdílný přístup se nakonec v normě objevil schválením pozměňovac­ího návrhu při projednává­ní ve sněmovně.

Přesto resort žádnou změnu v celém roky připravova­ném a nyní stále víc kritizovan­ém zákoně nechystá. Řada politiků však ano. Normu chce změkčit v některých parametrec­h například ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD), poslanci opoziční TOP 09 a ODS i dvacítka senátorů v čele s občanským demokratem Jaroslavem Kuberou, kteří už v březnu napadli část ustanovení zákona u Ústavního soudu.

Celý Senát se také bude zabývat peticí 23 tisíc občanů, kteří požadují zrušení absolutníh­o zákazu kouření ve všech pohostinsk­ých zařízeních.

 ?? Za nedodržení zákona v případě povinnosti ověřit věk nakupující­ho hrozí obchodům pokuta až 800 tisíc Kč. ILUSTRAČNÍ FOTO ARCHIV MAFRA ?? Vysoké sankce.
Za nedodržení zákona v případě povinnosti ověřit věk nakupující­ho hrozí obchodům pokuta až 800 tisíc Kč. ILUSTRAČNÍ FOTO ARCHIV MAFRA Vysoké sankce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia