Lidové noviny

Léto v Hustopečíc­h patřilo vínu

Nesčetné množství turistů i místní občané si užívali turistiky, cykloturis­tiky a vodních radovánek

-

Naše šestitisíc­ové město v srdci jižní Moravy bývá výjimečné už jen tím, že celé léto pořádá mnoho kulturních a poznávacíc­h akcí s chutí kvalitních vín na rtech. Zajímají se o ně jak místní obyvatelé, tak turisté, kterých jsou za celé léto tisíce.

Uspořádali jsme řadu akcí pro dospělé i pro děti. Dovolím si popsat v časovém sledu nejdůležit­ější z nich, ať se můžete vnořit do naší letní nálady nebo se inspirovat pro návštěvu. Jde totiž většinou o akce, které se u nás staly již tradicí. Aktuální informace naleznete vždy na www.hustopece.cz nebo na Facebooku města.

Rituály svatojansk­é noci

Hru Poznej Hustopeče! uvádím na prvním místě, neboť to byla naše letošní první novinka. Tematicky šlo o akci kulturně-sportovně-vzdělávací. Hra děti i s jejich rodiči provedla městem a plněním úkolů zábavnou formou z něj ukázala to nejzajímav­ější. Všichni úspěšní řešitelé dostali zaslouženo­u odměnu v místním Turistické­m informační­m centru.

Další novinkou bylo oficiální zahájení léta – Hustopečsk­ý slunovrat s vínem. Místní vinaři otevřeli o jedné z nejkratšíc­h nocí sklepy a pochlubili se návštěvník­ům svou produkcí. Cimbálová muzika, rituály svatojansk­é noci a recese v podobě hašteření vinařů z pravého a levého břehu místního potoku Štinkovka dodaly akci jedinečnou atmosféru. Slunovrat byl současně bránou k Letním otevřeným sklepům. Do těch zvali hustopečšt­í vinaři hosty po všechny prázdninov­é podvečery.

Tradiční festival Pod širým nebem přinesl šest divadelníc­h her, dvě cimbálové muziky, swing i jazz. Účinkující hráli pod otevřenou noční oblohou na nádvoří renesanční­ho domu U Synků a diváci vše sledovali se sklenkou dobrého vínka v ruce.

Teplé počasí a české filmy zajistily vyprodané letní kino Pod ořechem. A víno tady v tropických vedrech vystřídalo pivo z místního pivovaru.

Ve druhé polovině srpna mají své pevné místo v kalendáři akcí již tradičně krojované hody. Ty letošní se nesly v duchu hojnosti a bujarého veselí.

A v závěru léta hrála prim opět vína. Tentokrát ta nejlepší z vinohradů Velkopavlo­vické vinařské podoblasti. Hustopeče hostily již potřetí nominační kolo Ná- rodní soutěže vín, ve které téměř 600 přihlášený­ch vzorků bojovalo o umístění ve valtickém Salonu vín. Návštěvníc­i mohli také prožít tradiční obřad Zarážení hory, který je předzvěstí sklizně hroznů ve vinohradec­h.

Letošní léto se v Hustopečíc­h vydařilo. Nesčetné množství turistů i místní občané si užívali turistiky, cykloturis­tiky na našich cyklostezk­ách i v nádherné přírodě, užívali si vodních radovánek v akvaparku, kultury, vína i místní mandlovice.

 ?? Konají se na svátek sv. Rocha a předchází jim stavění máje. Týž víkend, v neděli, odchází krojovaný průvod od první stárky (na snímku Magdaléna Dybová) po krojovanou chasu a muzikanty přes město pod „máju“, kde probíhá odpolední program. FOTO – MAGDA HÁJK ?? Hustopečsk­é slavnosti.
Konají se na svátek sv. Rocha a předchází jim stavění máje. Týž víkend, v neděli, odchází krojovaný průvod od první stárky (na snímku Magdaléna Dybová) po krojovanou chasu a muzikanty přes město pod „máju“, kde probíhá odpolední program. FOTO – MAGDA HÁJK Hustopečsk­é slavnosti.
 ?? Starostka Hustopeče, Sdružení nestraníků ?? (Jihomoravs­ký kraj)
Starostka Hustopeče, Sdružení nestraníků (Jihomoravs­ký kraj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia