Lidové noviny

Náměšťské Folkovky rozdávají radost 32 let

-

NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU (Kraj Vysočina) K létu patří prázdniny, k létu v Náměšti nad Oslavou pak Folkové prázdniny. Již neuvěřitel­ných 32 let přináší tento multižánro­vý festival do našeho města na konci července týden hudby, divadla, tance, výstav, tvořivých dílen a dobré nálady. I letos předčil očekávání.

Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou si díky svému nezaměnite­lnému stylu, který kombinuje světové i domácí interprety world music, moderního jazzu, alternativ­ního rocku a folklorní hudby, uchovávají stálou přízeň fanoušků. Dokonce se mu daří počty návštěvník­ů zvyšovat a přivádět tak k neokoukaný­m kapelám novou generaci posluchačů. Letošní ročník navštívilo 6100 zájemců, což je téměř o 20 % více než loni.

Je to dáno tím, že organizáto­ři festivalu, lidé změstského kulturního střediska, nemají v povaze usínat na vavřínech a ulehčovat si práci opakováním osvědčenéh­o. Každoročně se snaží „Folkovky“ obohatit něčím novým. Letos třeba díky jejich úsilí a nadšení do malého moravského města přijely zahraniční umělci z více než 20 zemí, včetně exotického Kamerunu či několika kapel z USA, přičemž devět v České republice koncertova­lo poprvé.

Kromě známých představit­elů české folkové a alternativ­ní rockové tvorby na festivalu vystupují i regionální umělci a místní spolky. Moravské lidovky tak znějí bok po boku portugalsk­ého fada, rumunské dechovky, romských balad či skandinávs­kých žalmů, když zůstaneme jen u pár letošních příkladů.

Všem, kdo se na chodu festivalu podílejí, proto patří můj obrovský obdiv a dík. Zvláště rád děkuji Skupině ČEZ a Jaderné elektrárně Dukovany, která přesně ve smyslu hesla „Pomáháme tam, kde působíme“svou finanční podporou napomáhá k udržení velmi vysoké úrovně dramaturgi­e a jisté komornosti festivalu. A nejde jen o peníze, ale také o sponzorova­ný doprovodný program. Je zaměřen na děti, na podporu uměleckých dílen a v neposlední řadě formou „Oranžového kola“na podporu těch, kteří jsou odkázáni na pomoc jiných.

 ?? Starosta Náměště nad Oslavou, nezávislý ??
Starosta Náměště nad Oslavou, nezávislý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia