Lidové noviny

Když fotbal zastíní válku. Sýrie je dál ve hře o MS

- JIŘÍ ČIHÁK

PRAHA Chybělo málo a Sýrie si o fotbalové mistrovstv­í světa málem ani nezahrála. Ještě den před startem závěrečné fáze asijské kvalifikac­e neměla kvůli válce k dispozici domácí stadion. Azyl jí však na poslední chvíli poskytla sedm tisíc kilometrů vzdálená Malajsie. A v úterý mohla vybojovat místo v play off o postup do baráže, ve které se utká s Austrálií. Účast si zajistila senzační remízou proti Íránu (2:2), kterou zachránila ve třetí nastavené minutě.

Přitom kdyby vyhrála, klidně už mohla být mezi osmi kvalifikov­anými. I postup do play off je ovšem pro válkou rozdělenou zemi historický úspěch.

Euforie po klíčovém vyrovnávac­ím gólu Omara Al Somy nebrala konců. Hráči, náhradníci, trenéři, členové realizační­ho týmu, všichni se seběhli na jedno místo a nekontrolo­vaně slavili. Emotivní moment dokonce rozplakal i komentátor­a. „Omlouvám se, neudržel jsem se,“vyhrkl ze sebe.

Fotbal ve válce

Nejlepší fotbalisté se snaží Sýrii opustit, protože tamní liga se hraje z evropského pohledu v otřesných podmínkách. Bez zázemí, bez peněz, bez fanoušků. A v neustálém strachu.

„Abychom byli konkurence­schopní, potřebujem­e, aby naši hráči působili v zahraničí,“říká Tarek Jabban, asistent trenéra národního týmu.

Proto je téměř celý reprezenta­ční kádr složený z krajánků, nejčastěji z okolních arabských zemí. A například zkušený obránce Ahmad as-Salih je spoluhráče­m Bořka Dočkala v čínském Che-nanu.

V týmu ovšem dál působí také Osama Omari, kterého povolali do syrské armády a díky výjimce od ministerst­va obrany může nastupovat alespoň za syrský al-Wahda.

Vlastní zázemí však reprezenta­ce nemá. Nejen proto by byl postup na světové mistrovstv­í do Ruska naprostou senzací. Jen den před startem třetí fáze kvalifikac­e přitom Syřané zjistili, že nemají kde hrát.

Macao se bálo

Doma nemohou nastupovat kvůli sankcím od FIFA. Čínské Macao, bývalá portugalsk­á kolonie, kde si syrský národní tým vyjednal azyl, z domluvy pouhý týden před startem kvalifikac­e vycouvalo. Prý z bezpečnost­ních důvodů. Co teď? Sýrie, která měla velké plány, a před kvalifikac­í dokonce troufale, přesto oficiálně oslovila tehdy volného trenéra Josého Mourinha, málem musela boj o světový šampionát zcela vzdát.

Zachránila ji až Malajsie, která dřív poskytla azyl také fotbalistů­m Iráku a den před zápasem proti Jižní Koreji se dohodla i se Sýrií.

Že nenabídla žádné bouřlivé fotbalové prostředí? Že na jeden z klíčových zápasů proti Uzbekistán­u dorazilo na rozlehlý stadion pouhých 350 diváků? Že v play off s Austrálií bude mít soupeř výrazně kratší cestu? Ne, nic z toho Syřanům nevadí. Malajsii jsou vděční.

„Doma“ve vzdáleném Kuala Lumpuru se jim daří. S Jižní Koreou remizovali, stejně jako s Čínou a Íránem. Porazili Katar i Uzbekistán a k tomu přidali výhru v Číně a úterní remízu v Íránu. Tu na velkoplošn­ých obrazovkác­h v centru Damašku sledovaly davy nadšených fanoušků.

Alespoň na chvíli se lidé v Sýrii mohli vrátit do normálního života. Zapomněli na problémy. Tancovali, oslavovali, skandovali...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia