Lidové noviny

Plíšková padla, nebude jednička

-

Poslední české zástupkyně ve dvouhře na tenisovém US Open skončily před branami semifinále. Karolína Plíšková navíc přijde o post světové jedničky.

v senzační pouti, na niž se vydala po loňském přepadení a zranění ruky.

V závěru jí však scházela kuráž a jistota, kterou po jarním comebacku teprve nabírá. „Teď mě to mrzí a jsem naštvaná,“prohlásila. „Ale těší mě zjištění, že pořád můžu bojovat s těmi nejlepšími.“

Ještě víc chyběla odvaha Plíškové. Po New Yorku s sebou neustále tahala batoh napěchovan­ý očekáváním. Poprvé startovala na grandslamu jako číslo 1 v žebříčku i tabulce nasazených. Ač může působit jako ledová královna bez vášní, v její mysli se to hemžilo škodlivými myšlenkami. I proto se v důležitých chvílích nedokázala odvázat.

Zato hubatá Vandeweghe­ová mluvila před utkáním s tradiční americkou sebedůvěro­u a podobně si počínala i na modrozelen­ém pódiu ve městě, v němž se narodila.

Arénou se pod zataženou střechou rozléhalo její klení po pokažených úderech a oslavné „Come on!“. Napomínala rozhodčího, že Plíškové povolil pozdní žádost o jestřábí oko. Víc riskovala a diktovala dění na dvorci.

„Budu mít ještě hodně šancí“

Plíšková byla rozladěná. Diváci provokoval­i, křičeli jí do nadhozu, vyrušovali mezi servisy. Míče po jejích úderech padaly těsně za čáry, zato Vandeweghe­ová je trefovala.

Leccos mohl změnit setbol, němuž se Češka doplahočil­a poté, co obrátila ze 2:4 na 5:4. Ale nevyužila ho, neboť v dobře započaté výměně zaváhala a nechala se zase zatlačit.

V tie-breaku zaostávala a zakončila ho dvěma forhendový­mi ránami do autu. Praštila raketou o beton a vyrazila se uklidnit na toaletu. Jenže ani ve druhé sadě se náležitě neuvolnila a rozparáděn­á Američanka mohla v extázi padnout na zem.

Plíšková doufala, že na US Open dosáhne na svou první vzácnou trofej. Proto neletí domů spokojená. „Nepředvedl­a jsem tu svou nejlepší hru,“konstatova­la.

„Na druhou stranu je vidět, že pořád jde nahoru. Dělá pokroky. Pokud vydrží, bude skvělá,“řekl její kouč David Kotyza.

Zatímco do loňského US Open na 17 grandslame­ch vyhrála pouhých 13 zápasů, na posledních pěti velkých podnicích posbírala 20 vítězství. Letos se protáhla do čtvrtfinál­e v Melbourne a New Yorku, do semifinále v Paříži a druhého kola ve Wimbledonu. „Je přede mnou ještě hodně šancí. Věřím, že jeden grandslam vyhraju,“řekla.

Uplynulé týdny každopádně naznačily, že se obě Češky stále smějí počítat ke špičce. A že i v roce 2018 by na nejvěhlasn­ějších štacích mohly patřit k favoritkám.

 ?? Přesto Karolína Plíšková prožívá nejlepší rok v kariéře: letos vyhrála už 46 zápasů a jen 13 prohrála. FOTO ČTK/ AP ?? Zklamaná z porážky.
Přesto Karolína Plíšková prožívá nejlepší rok v kariéře: letos vyhrála už 46 zápasů a jen 13 prohrála. FOTO ČTK/ AP Zklamaná z porážky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia