Lidové noviny

Chcete bazén? Nebo raději hřiště?

- JAN KLESLA

Uvítali byste ve svém městě nový bazén, pěknou „padesátku“? Pravděpodo­bně ano, když už se někdo ptá. Chcete vedle domu nové dětské hřiště? No samozřejmě! A co obchvat? Jistě, no když už se ptáte, asi na to máte i peníze v nějakém tom městském rozpočtu, nebo třeba nachystano­u jednu z proklínaný­ch dotací z té zatracené Evropské unie. Ale co kdyby se vás někdo zeptal, čemu byste dali před- nost – bazénu a koupaliští­m, nebo dětským hřištím, či snad tomu dlouho odkládaném­u obchvatu?

Jedna z nejčastějš­ích kritik všech průzkumů spočívá jednoduše v konstatová­ní, že na tak „blbě položenou otázku“nemůže být dobrá odpověď. Stát, města nebo firmy se tak jen těžko rozhodují podle toho, co skutečně chtějí jejich voliči, obyvatelé nebo zaměstnanc­i. Jeden český startup se to ale rozhodl změnit a se svým přístupem proráží do světa.

„V běžném průzkumu musejí lidé třeba seřadit dvacet věcí, polovině z nich ani nerozumějí a u zbytku si nevědí rady. Ptáme se jich proto tak, aby to bylo jed-

EKONOMIE NEROZUMU

noduché a navíc je to i bavilo,“vysvětluje Lukáš Tóth, spoluzakla­datel startupu City Barometer, který se právě v těchto dnech prezentuje jako český zástupce na festivalu nadějných firem a nápadů DLD Tel Aviv 2017 v Izraeli.

Rozdíl oproti běžným sociologic­kým průzkumům je v tom, že česká firma využívá poznatky moderního oboru behaviorál­ní ekonomie a souvisejíc­ích věd. A to jak v obsahu, tak formě. První spočívá v tom, že se lidí neptají na to, co by všechno chtěli, ale jednoduše čemu by dali přednost. Bazénu, či silnici? Co má pro ně větší význam? To už samozřejmě není tak jednoduché. A i když to zní naprosto logicky, překvapivě to běžný průzkum ve skutečnost­i neřeší.

Navíc to dělají tak, aby se lidé nenudili, a proto odpovídali pokud možno pravdivě. „Ptáme se jednoduše a chytře. Necháme respondent­y třeba seřadit tři nebo čtyři možnosti,“říká Tóth s tím, že navíc ne každýmá stejný dotazník, jsou šité přímo na míru. A to včetně třeba toho, jestli vám vyká, nebo tyká. I na maličkoste­ch záleží.

A města i firmy mají o český nápad zájem. Třeba se i vás zanedlouho někdo zeptá, čemu dáváte přednost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia