Lidové noviny

Učitelé uspěli, vláda jim přidá

- MICHAELA KABÁTOVÁ MARTIN RYCHLÍK

Začínající učitelka na základní či střední škole by si měla již od podzimu polepšit o zhruba 3200 korun. Zkušenější učitelé mohou počítat s měsíčním přilepšení­m až o čtyři tisíce.

PRAHA Krátce před volbami do poslanecké sněmovny, které se konají 20. a 21. října, rozhodli lídři vládní koalice o zvýšení platů učitelům o 15 procent; ostatním státním zaměstnanc­ům o deset (více v článku vpravo na této straně).

„Po pondělní dohodě v koalici předpoklád­ám, že vláda schválí nařízení o zvýšení tarifních platů do konce září,“napsal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na Twitteru. I přes tento veřejný příslib zůstávají odboráři ve stávkové pohotovost­i, dokud nebude vládní nařízení schváleno. Rozhodnutí vítají. Stávku či protesty, jimiž na vylepšení mezd přitlačili, již nyní dle odborářské­ho bosse Josefa Středuly nepřipravu­jí.

Vysoké školy zatím se svým požadavkem na extra 4,5 miliardy nepochodil­y; navýšení pro příští rok setrvává jen na 700 milionech navíc. Ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD) je ale přesvědčen, že koalice shodu najde – pro ČTK hovořil o možnosti přidání asi tří miliard, které by byly „slušným základem“pro lepší vzdělávání.

Univerzity tak zůstávají ve střehu. Česká konference rektorů svolala od pondělí 2. října Týden pro vzdělanost. Její místopředs­eda Mikuláš Bek včera v LN uvedl, jak takový týden může vypadat: „Měl by hlavně oslovit veřejnost. Nechceme teď podněcovat k omezování výuky, ale pokusíme se přesvědčit občany, že téma financován­í škol je skutečně důležité.“Začátkem týdne by akademické obce interně prodiskuto­valy argumenty, aby pak studenti vyšli do ulic.

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) kvůli požadavku na růst platů navýšil příjmy navrhované­ho rozpočtu o 21 miliard oproti červnové verzi. „Ty příjmy téměř stačí na pokrytí platových požadavků,“uvedl Pilný. Zároveň ale upozornil, že je ještě třeba přidat peníze vysokým školám nebo na výzkum. Podle vicepremié­ra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) by měla koalice dospět k dohodě asi do konce září, než bude návrh rozpočtu předán sněmovně.

Mizerně placení vysokoškol­áci

Navýšení mezd experti chválí. „Přidání vítám. Musíme si ovšem uvědomit, že jde o předvolebn­í gesto vůči více než 600 tisícům státních zaměstnanc­ů, mezi nimiž učitelé tvoří jen čtvrtinu. A zároveň je třeba opět připomenou­t, že tato vláda v minulých třech letech přidala učitelům jen necelých patnáct procent – tedy zhruba stejné procento, o které mezitím vzrostla průměrná mzda,“řekl LN Janek Wagner, editor odborného serveru Pedagogick­e.info.

Přitom dle statistik OECD je plat českých učitelů v poměru k platům jiných vysokoškol­sky vzdělaných lidí nejnižší. „Dosahuje 57 procent, takže například pro vyrovnání průměrné výše tohoto poměru v zemích OECD je třeba zvýšit platy učitelů o polovinu,“říká Wagner. Aby nebyl český vzdělávací systém ohrožen, mělo by se toto navýšení v dalších letech i třikrát zopakovat. Učitelům se teď navýší tarifní platy, přesná metodika však ještě není známa.

„Protože školské odbory prosazují zvýšení především tarifních platů, jsou počty poměrně jednoduché, ač není zatím jasná strategie, které kategorii se bude přidávat víc. Tím myslím, zda bude zvýšení směřovat na začínající učitele nebo na nejčastěji zastoupeno­u kategorii či na řekněme nejdéle sloužící, případně se zvýší spíše platy učitelek mateřských škol. Plošné zvýšení všem stejně nebo posílení nadtarifní složky nepředpokl­ádám,“míní Wagner.

Podle něj lze očekávat zvýšení platů začínající­ch učitelů základních a středních škol asi o 3200 korun, u nejčastěji zastoupené kategorie o 4000 korun a u učitelů s praxí přes 32 let o 4700 korun. V mateřské škole by začínající učitelce mohl plat stoupnout z 17 260 na 19 850 korun.

„Krok vlády vnímám pozitivně. Snad si konečně někdo uvědomil, že nechceme být montovnou Evropy, ale vzdělanost­ní ekonomikou,“řekl LN Pravoslav Němeček, viceprezid­ent Asociace ředitelů základních škol a zároveň též ředitel základní školy v Českých Budějovicí­ch. Pro školství, které je podle něj řadu let podfinanco­vané, je však toto jen prvním krokem, vyšší by totiž měla být také nenároková část mzdy.

 ?? Před jednáním o navýšení výdajů určených na financován­í vysokých škol se včera před Úřadem vlády konal happening, který uspořádal Akademický senát Univerzity Karlovy. Ministr financí Ivan Pilný (vlevo) se během něj dočkal nečekaného „dárku“– kosy od minis ?? Kosa pro Pilného.
Před jednáním o navýšení výdajů určených na financován­í vysokých škol se včera před Úřadem vlády konal happening, který uspořádal Akademický senát Univerzity Karlovy. Ministr financí Ivan Pilný (vlevo) se během něj dočkal nečekaného „dárku“– kosy od minis Kosa pro Pilného.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia