Lidové noviny

Euroskepti­ci v krizi

Osobní výběr ze světového tisku

-

Na výsledek německých parlamentn­ích voleb nyní čeká celá Evropa. Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron například slíbil, že hned po volbách zveřejní své návrhy na reformy Evropské unie. Očekává se také, že francouzsk­o-německý unijní motor začne tlačit na hlubší integraci. V Bruselu se ale dějí zajímavé věci už před německými volbami.

*** Novou situaci zažívají v Evropském parlamentu euroskepti­ci. Poté, co antievrops­ké strany neuspěly v národních volbách, jim nastaly těžké časy. Někteří jejich lídři opustili nebo v blízké době opustí poslanecké lavice, další poslanci bojují s korupčními aférami, a navíc jejich řady prořídnou po odchodu Británie. Jak napsal bruselský server Politico, poslední ranou pro ně bylo odvolání šéfa europoslan­ecké frakce Evropa národů a svobody (ENF) Ludovika de Dannea.

Ten přišel o funkci v minulém týdnu kvůli své – zatím „údajné“– roli ve finančních problémech a korupčních obviněních skupiny, jíž předsedal. Už předtím přitom oslabil čtyřicetič­lennou frakci odchod její charismati­cké vůdkyně Marine Le Penové, která dala před Bruselem přednost křeslu ve francouzsk­ém Národním shromážděn­í. „Marine byla naší vůdkyní, nahradit ji bude výzva,“přiznal vlámský europoslan­ec Gerolf Annemans, podle něhož Le Penová udržovala soudržnost a stabilitu frakce.

Antievropš­tí politici doufali, že budou surfovat na vlně populismu po britském referendu o brexitu a po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidente­m, místo toho ale po prohře Le Penové ve Francii a Geerta Wilderse v Nizozemsku spíš klopýtají.

S problémy se potýká i největší euroskepti­cká frakce, Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD). Ta totiž kvůli brexitu ztratí dvacítku poslanců Strany za nezá- MILAN ROKOS vislost Spojeného království (UKIP) a nedosáhne pak ani na potřebných 25 křesel pro zachování poslanecké skupiny.

„Očekávaná přílivová vlna euroskepti­ků nepřišla,“rýpl si politický matador Alain Lamassoure, který se hlásí k lidovecké frakci. Důležitou roli prý sehrál Macron tím, že měl „odvahu vést jasně proevropsk­ou kampaň“.

*** Kromě korupčních afér euroskepti­ků řeší ale europoslan­ci i podobu parlamentu po britském odchodu z osmadvacít­ky. O tom, co udělat s desítkami uvolněných poslanecký­ch křesel, debatoval v pondělí parlamentn­í výbor pro ústavní záležitost­i. Zatímco liberálové a zelení požadují, aby parlament prosazoval vznik nadnárodní evropské kandidátky, šéfka výboru – Polka Danuta Hubnerová – pro takový krok podle webu EUObserver nevidí právní základ. Hubnero- vá, hlásící se k lidovcům, také připomněla, že k brexitu nakonec nemusí v roce 2019 ani nutně dojít.

Podle dosavadníh­o návrhu by se o 22 britských křesel podělily ostatní členské státy, zatímco 51 křesel by mohli obsadit nově zvolení politici z panevropsk­é kandidátky. Takový scénář získal silného zastánce v Macronovi, podporuje ho ale například také Itálie.

Stanovisko Hubnerové rozhořčilo přesvědčen­ého federalist­u a šéfa frakce liberálů Guye Verhofstad­ta: „Poprvé v mém životě se stalo, že členské státy nás vyzývají k vybudování panevropsk­é demokracie. A my s tím váháme,“prohlásil.

Robert Schuman – jeden z otců evropské integrace a zastánce federální Evropy, by podle lucembursk­ého novináře Billa Wirtze byl dnes považován spíše za euroskepti­ka

*** Rozcestník plný evropských tématmůžem­e uzavřít Robertem Schumanem, jedním z otců evropské integrace. Jak píše ve francouzsk­ém listu Le Figaro lucembursk­ý novinář Bill Wirtz, není vůbec jisté, zda by se současným směřováním Evropské unie Schuman souhlasil.

Schuman, zastánce federální Evropy, by podleWirtz­e byl dnes mnohými považován spíše za euroskepti­ka. Byl totiž známým obhájcem obchodu s Afrikou a byl přesvědčen, že evropská integrace nebude fungovat, pokud z ní nebude mít prospěch také černý kontinent. Nynější evropská protekcion­istická politika ale k jeho problémům spíše přispívá. Kvůli zemědělský­m dotacím a celním poplatkům není dnes africké zemědělstv­í konkurence­schopné a pro zákazníky je levnější kupovat dovezené potraviny než výrobky tamních farmářů.

V Schumanově pojetí evropské integrace je ovšem právě volný obchod tím hlavním prostředke­m pro dosažení míru, píše Wirtz. Protekcion­istická politika, k níž patří antidumpin­gová opatření proti Číně nebo absence volného obchodu se Spojenými státy, mír naopak dlouhodobě ohrožuje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia