Lidové noviny

Účtenkovce mají pomoci obchody

V neděli startuje loterie k EET Stát hledá způsob, jak usnadnit lidem účast Může zapojit řetězce i trafiky

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Češi sázejí rádi, podle statistik až třetina národa zkouší štěstí ve sportce. Od neděle přibude nová kratochvíl­e tohoto typu, státem dotovaná účtenková loterie, která má elektronic­kou evidenci tržeb obdařit přívětivěj­ší tváří. A to prostředni­ctvím 5 milionů korun měsíčně a auta za 400 tisíc.

Svízel při zavádění loterie ale spočívá v tom, že se má odbývat výhradně ve virtuálním světě. Zákazníci se sázkařským zápalem mají dvě možnosti, jak mohou svůj pokladní doklad zaregistro­vat. Buď si nainstaluj­í do mobilu aplikaci, která zvládne z účtenky sama vyextrahov­at, co je potřeba, nebo člověk musí otevřít web Účtenkovky, jak se loterie jmenuje, a vyplnit formulář. Identifika­ční číslo obchodníka, datum a čas nákupu, celkovou tržbu, typ režimu, v němž se eviduje, a jeden ze dvou mnohamístn­ých specifický­ch kódů.

Platí, že čím víc pokladních dokladů zákazník zaregistru­je, tím vyšší má šance na výhru, ale také se prodlužuje čas, který bude muset zanášení údajů věnovat. Navíc ne každý Čech, a zvláště ti dříve narození, si rozumí s technikou a digitálním prostředím.

Ministerst­vo financí proto už pracuje na vlídnějším a klasičtějš­ím způsobu, jak se do losování zapojit. „V tuto chvíli jednáme s obchodními řetězci, aby umožnily registraci účtenky přes svůj pokladní systém,“sdělila LN Michaela Tesařová z tiskového oddělení resortu.

Takhle to běží například na Slovensku, mobilní a internetov­é služby doplňuje klasický osobní kontakt. Vybraní prodejci automatick­y odešlou data do slosování, pokud zákazník projeví vůli, že si to přeje.

Smlouva, kterou ministerst­vo podepsalo s dodavatels­kou firmou Wincor Nixdorf, už dopředu počítá, že se kolem registrací pokladních dokladů může rozjet nový typ služby. Třeba že se síť trafik rozhodne nabízet lidem zdarma, že jejich nashromážd­ěné účtenky přes aplikaci pohodlně načte, protože jim může v mezičase prodat los nebo časopis.

Ministerst­vo financí potřebuje, aby Účtenkovka rezonovala, protože usiluje o vylepšení pošramocen­é image, kterou elektronic­ká evidence má. Kritici systému mají za to, že online reportován­í ničí podnikatel­e, a loterii samotnou klasifikuj­í ODS s TOP 09 jako státem dotované udavačství.

„Pomocí loterie chceme posílit názor, že vydávat a brát si účtenku je normální a samozřejmé. Zákazníky se snažíme motivovat atraktivní­mi výhrami a slušnou šancí na jejich získání,“říká ministr financí Ivan Pilný (ANO).

Jaká přesně bude naděje na výhru, zatím není možné říct, záleží to na počtu účastníků v loterii. Jistou představu nabízí sousední Slovensko, kde slosování pokladních dokladů zavedli v září 2013. Tam se nahlásí asi 700 tisíc účtenek týdně, přičemž losování probíhá s týdenní periodicit­ou, a měsíčně z toho vyjde 408 vítězů.

V České republice bude podíl vítězů vyšší, měsíčně jde o více než 21 tisíc cen, přičemž těch, které stojí za pozornost, je pochopitel­ně dramaticky méně, podobně jako v oblíbené sportce. Největší díl vylosovaný­ch – 20 tisíc – si přijde na stokorunu.

Nesbírej víčka, sbírej účtenky

Výhledově a nárazově smlouva ministerst­va s dodavatels­kou firmou počítá ještě s další akcí, která má v rámci loterie vtisknout elektronic­ké evidenci lidštější charakter.

Jednou za čas by se tak měla mimo pravidelný režim konat i speciální „sbírka“účtenek za nějakým bohulibým, charitativ­ním účelem. To znamená, že účastník bude vědět, že přihlášení­m pokladního dokladu nesoutěží o výhru pro sebe, ale pomáhá v projek- tu, jehož výtěžek půjde na předem vybrané místo. Třeba na modernizac­i učebny nějaké venkovské školy nebo sociální zařízení.

Z průzkumu Kantar TNS, který měly LN na sklonku loňského roku exkluzivně k dispozici, vyplynulo, že český vztah k EET je spíš vlažný až odmítavý; 88 procent oslovených tehdy uvedlo, že by to nechali být, kdyby jim obchodník nebo hospodský nedal lístek z pokladny, a 59 procent zákazníků dodalo, že žádnou účtenku nechtějí.

Loterie by podle dat, jimiž ministerst­vo financí vybavila terénní sonda agentury STEM, měla poměr obrátit. Podle ní možnost výhry vyvolá chuť odnést si pokladní doklad u 60 procent lidí.

Štědrý tahoun Tchaj-wan

Inspiraci na online evidenci tržeb a doprovodno­u akceleraci přes slosování účtenek pochází ze zahraničí, konkrétně si ji exministr financí Andrej Babiš (ANO) přivezl ze Slovenska a Chorvatska.

Po zavedení loterie na Slovensku přišel prudký vzmach. Jen za první den napadalo do systému 300 tisíc lístků a celkově se prvního kola zúčastnilo 253 tisíc lidí, kteří si zaregistro­vali víc než sedm milionů účtenek. Rekordu dosáhl hráč, který si zkusil pojistit výhru 2672 lístky.

Pak začal zájem upadat, zmilionů účtenek se staly statisíce, ale slovenská vláda se rozhodla, že nástroj nezruší, naopak zavedla motivační jackpot. A to přesto, že dodatečné výnosy DPH nebyly a nejsou vlivem evidence tržeb tak velké, jak predikoval­a. Ročně to vychází na sedm až osm milionů eur navíc ke zhruba pětimiliar­dovému objemu vybrané daně. Poměr výnosů pro stát a překážek pro byznys je zdrojem nevole vůči EET i v České republice.

Český rozpočet na loterii patří k těm štědřejším, ročně hodlá ministerst­vo takto vydat 60 milionů v penězích a dalších asi pět milionů v hodnotě automobilů. Mimochodem ty jediné bude někdo z resortu předávat výherci osobně, o zbytek výplat se postará provozovat­elská firma.

Slováci v loterii ročně protočí asi 34 milionů korun – losují sice častěji, ale nejvyšší možná výhra je nižší než česká. Chorvaté vydávají na losování 1,4 milionu korun za rok a losují čtvrtletně.

Kategorií sám pro sebe je Tchaj-wan, kde se lístky losují už od roku 1951 a vláda pro loterii počítá s pěti miliardami ročně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia