Lidové noviny

Poučení z Angelina vývoje

-

Když Donald Trump loni vyhrál prezidents­ké volby, v Institutu Václava Klause bouchalo šampaňské a připíjelo se na lepší časy. Zda sklenkou šumivého nápoje, který rychle stoupá do hlavy, na Hanspaulce slavili i volební úspěch Alternativ­y pro Německo, nevíme. Každopádně by to bylo stylové. Vždyť český expreziden­t poctivě objížděl volební mítinky AfD, řečnil, pobízel a významně zvedal prst, až ho němečtí voliči poslechli a 13 procent z nich poslalo alternativ­ce do Bundestagu. A nebyl by to profesor VK, kdyby nezdůrazni­l, že k úspěchu strany, která ze začátku byla jen proti euru, a když se to všem zdálo příliš akademické, přidala nenávist proti imigrantům, přispěl i on. „Jsem velmi rád, že jsem mohl svoji podporu AFD v posledních týdnech a měsících opakovaně vyjadřovat přímo na německé půdě,“prohlásil Klaus.

Lze pochopit, že Klaus má o Němce větší strach než oni sami. A je jen logické, že má radost, když „jeho strana“ve volbách bodovala. Zároveň ale platí, že žádná jiná strana nemá k „německé půdě“, kterou zmiňuje Klaus, tak vřelý vztah jako právě AfD. Čestná předsedkyn­ě Vyhnanecké­ho svazu Erika Steinbacho­vá Alternativ­u stejně jako Klaus podpořila před volbami. A dlouholetý místopředs­eda vyhnanců Wilhelm von Gottberg se stal za stejnou stranu doyenem Bundestagu. Šéf durynské Alternativ­y Björn Höcke má zase zálibu v nordických mýtech a jeho projevy jsou na hraně propagace velkoněmec­ké myšlenky.

Zdálo by se, že pro Klause musí být taková zjištění zdrcující. Expreziden­t, který si tolik zakládá na myšlenkové konzistenc­i, je rázem na jedné palubě s těmi, které vždy kritizoval. Připomeňme, že v roce 2011 z Pražského hradu Steinbacho­vé vzkázal, že sudetští Němci jsou nepoučitel­ní. Měl tím na mysli otevření tématu omluvy za vyhnání z vlasti. „Svými chladnokre­vnými a nerozvážný­mi tvrzeními pokulhává za kontakty, které mezi sebou Češi a sudetští Němci mají,“řekla tehdy Steinbacho­vá na Klausovu adresu.

Dnes jsou jak Steinbacho­vá, tak Klaus váženými sympatizan­ty téže strany. Nastalo snad mezi nimi smíření? Kdeže. Oba je svedl dohromady proces, který bychom mohli pracovně nazvat poučením z Angelina vývoje. Steinbacho­vá letos po 41 letech vystoupila z CDU, Klaus zase v AfD vidí příležitos­t prorazit s tématem „Evropa ve válce“, kterého se doma chytají jen karikatury politiků typu Františka Ringo Čecha, s nímž se Klaus celkem logicky paktovat nechce.

Oba politické důchodce, bývalou šéfku vyhnanců i bývalého českého prezidenta, svedlo dohromady poučení, že bez Merkelové by bylo lépe – v Německu i celé Evropě. Sympatizan­tské duo Steinbacho­vá-Klaus je jistě paradoxem založeným na okřídleném principu „nepřítel mého nepřítele je můj přítel“. Nikoliv ovšem paradoxem jediným, kterého se v éře čtvrtého kabinetu Merkelové dočkáme.

Oba politické důchodce, bývalou šéfku vyhnanců i bývalého českého prezidenta, svedlo dohromady poučení, že bez Merkelové by bylo lépe – v Německu i celé Evropě

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia