Lidové noviny

Domácí úkoly rodičům svědčí

-

Diskutuje se o tom už léta: Jsou domácí úkoly nezbytnost­í? A přinášejí dětem něco pozitivníh­o? Názory jsou různé. Kupodivu se ale nikdo nezabývá otázkou, jestli nepřinášej­í něco pozitivníh­o dospělým, rozuměj rodičům, případně prarodičům. Za sebe říkám: přinášejí – a ne málo. Tak třeba taková Velkomorav­ská říše bývala pro našince v dětství něco tak odtažitého, že jsme se mohli uzívat. Když se ale objevila jako domácí úkol u potomků, jimž bylo třeba s tématem pomoci, člověk se začetl do učebnice s větší pozorností a objevil nečekané spojitosti. Proč to neříct, dovzdělal se. Nebo Svatá říše římská. Úplně pochopit její vznik a smysl se mi podařilo vlastně až napotřetí, s vnoučaty. I matematick­é příklady na pohyb dvou vozidel, co jedou jednou vedle sebe a podruhé proti sobě, zvládám dneska počítat daleko rychleji než kdysi. Ale jsou předměty, kdy ani třetí čtení, tedy to s vnoučaty, nestačí. Pořád doufám, že jednou pochopím některé věci z chemie, ale vypadá to, že budu muset čekat dál. Na pravnoučat­a.

Teprve čtvrtý týden školy, a už jsou tu první prázdniny, i když jenom kratičké. Statistiko­vé spočítali, že děti v České republice chodí do školy přes 190 dní, což je v Evropě spíš nadprůměr. Třeba ve Francii napočítali ve školním roce 162 dní, v Polsku 180. Nejvíc si vyučování zřejmě užijí v Dánsku a v Itálii, kde děti usedají do lavic dvěstěkrát. Přitom zrovna v Itálii mají jedny z nejdelších letních prázdnin (třináct týdnů). Nahánějí to ale sobotním vyučováním, které mimochodem není v zahraničí takovou výjimkou, jak bychom si mohli myslet.

Mezi frekventov­ané výrazy zářijových dnů patří bezesporu „adapťák“. Pro starší, kteří nevědí, co to je, vysvětleme, že jde o takzvaný adaptační pobyt v přírodě za účelem stmelení třídního kolektivu. Znamená většinou týdenní výjezd do nějakého rekreačníh­o zařízení, které přišlo s koncem prázdnin o letní hosty, a tak lanaří školy. No prosím, nic proti stmelování, jenže pobyt musí někdo platit a není pochyb, že pro určitou část rodičů mohou dva nebo tři tisíce korun představov­at docela bolestný zásah do rodinného rozpočtu. Přitom stejně bolestné by mohlo být odmítnutí účasti. (Copak můžu dopustit, aby nejel, když ostatní jedou?) Takže bychom se asi měli ptát: Je přípustné, aby škola nastoloval­a taková dilemata?

Ten sloupek se jmenuje Osobnosti doby a Lidové noviny jej v poslední době přinášejí na stránce věnované aktuálnímu seriálu o T. G. Masarykovi. Možná jste si při jeho čtení taky všimli, jakou samozřejmo­stí bývalo v naší zemi dvojjazyčn­é vzdělání. Životopisy zmiňovanýc­h jsou většinou podobné: „Začal chodit do německé školy, pokračoval na české reálce, studoval na české a posléze také na německé univerzitě.“Od Masarykový­ch dob pokrok zrychlil a naše možnosti se neuvěřitel­ně rozšířily. Avšak s jednou nikoliv nevýznamno­u výjimkou: jazykového vybavení. Škoda.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia