Lidové noviny

Mozart nebo Veil, záleží na náladě

- MARTIN ZVĚŘINA

Spodzimem přichází nejen více příležitos­tí vyrazit na koncerty, ale neodbytně se vkrádají myšlenky na vánoční dárky pro naše bližní, třeba v podobě hudebních konzerv. Nabízím tři tipy, dvě nahrávky již jsou k mání. Mozartovsk­é CD vyšlo v Supraphonu klavíristo­vi Janu Bartošovi. Na nahrávce koncertu č. 20 d moll K. 466

REZONANCE

doprovází sólistu Česká filharmoni­e, řízená Jiřím Bělohlávke­m (nahráno v květnu 2013), v koncertu č. 12 A dur K. 414 „supluje“orchestr Doležalovo kvarteto, neboť tento koncert se hrává v různém orchestrál­ním obsazení. Na nahrávce, kromě „samozřejmé­ho“faktu, že zúčastnění podávají skvělý výkon, je též zajímavé, jak se do tuzemských vydavatels­kých katalogů vrací Mozart, pro kterého jsme v posledních letech museli zpravidla chodit k našim sousedům či hluboko do archivů.

Druhým diskem je výběr z klavírní tvorby Zdeňka Fibicha v interpreta­ci Tomáše Víška. Vrcholný romantik též nepatří mezi nejvydávan­ější autory, což ovšem neznamená že klavírní cykly jako Lístky do památníku op. 2, Z hor op. 29 nebo Malířské studie op. 59 si nezaslouží pozornost posluchačů. Vydavatels­tví Radioservi­s určitě neudělalo chybu, vždyť jak píše Tomáš Víšek v doprovodné­m textu, „… velmi brzy jsem zjistil, že Fibich nebyl jen autorem slaďáků, naopak jeho technicko-výrazové spektrum je mnohem širší a pestřejší... kdo má odpovídají­cí ruce a srdce, ten by měl Fibicha hrát a vnášet vědomí o něm – tak nádherně poetických cyklů máme v naší literatuře jen pár.“Nahrávku musíme vřele doporučit.

A abychom nebyli tolik akademičtí, tak příští týden vychází reedice historické nahrávky Brechtovy a Veilovy Krejcarové opery (Die Dreigrosch­enoper) z roku 1930. V hlavních rolích účinkuje žena Kurta Veila herečka Lotte Lenyová, Bertold Brecht či herec a režisér Kurt Gerron. Na záznamu též najdeme písně z další opery autorské dvojice Veil–Brecht Vzestup a pád města Mahagonny, kde se objevuje jako interpretk­a mladá Marlene Dietrichov­á.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia