Lidové noviny

Když Germáni válčili o Čechy

Právě uplynulo 2000 let od nejstarší známé bitvy českých dějin

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Roku 17 po Kristu se střetla Marobudova a Arminiova vojska. Přestože se tato zapomenutá bitva patrně odehrála mimo území Boiohaema, tedy Čech, s českým prostorem úzce souvisí. Před 2000 roky, možná na den přesně dnes, proti sobě neznámo kde (jedna teorie říká v Sasku, jiné lokalizují bitvu na jiná místa v Němec- ku) stanula vojska markomansk­ého „krále“Marobuda, jenž sídlil na dnešním českém území, a cheruského „knížete“Arminia.

„Neutkali se nikdy jindy s větším napětím ani s pochybnějš­ím výsledkem, neboť na obou stranách bylo poraženo pravé křídlo. A čekala se nová bitva. Marobud však přeložil tábor na návrší. To bylo důkazem jeho porážky. A když byl přebíháním vojska znenáhla oslaben, ustoupil do území Markomanů,“píše Tacitus ve svých Letopisech o první zaznamenan­é bitvě, jež se týká současného území Čech.

„Je to nejstarší bitva našich dějin datovaná s přesností na rok. Ale dost se na ni zapomíná; nejstarší bitvy se spojují až se sv. Václavem, 10. stoletím a podobně. Nevíme, kdy to bylo přesně, ale dle tehdejších zvyklostí bylo pro armády nejvýhodně­jší bojovat po sklizni, kdy si vozily zásoby obilí. Předpoklád­áme proto, že ke střetu došlo na podzim roku 17, asi mezi srpnem a říjnem. Rozhodně to nebylo v zimě ani předjaří,“řekl LN Vladimír Salač z pražského Archeologi­ckého ústavu Akademie věd ČR.

Jednalo se o opravdovou bitvu, žádnou potyčku divochů. Zřejmě se jí zúčastnily tisíce, spíše i několik desítek tisíc válečníků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia