Lidové noviny

Němce děsí fantom, otrávil jídlo

- ROBERT SCHUSTER KOSTNICE

Německá policie je na nohou. Dosud neznámý pachatel vyhrožuje otravou dětské výživy a jiných potravin v pobočkách několika obchodních řetězců na jihu Německa.

Anonymní vyděrač žádá zaplacení desetimili­onů eur (v přepočtu 261 milionů korun). Skutečnost, že nejde jen o plané vyhrožován­í, dokládá pět zajištěnýc­h skleniček s dětskou výživou od různých výrobců. Analýza jejich obsahu ukázala, že je kdosi infikoval etylenglyk­olem, což je pro lidský organismus nebezpečná látka nasládlé chuti, jež bývá využívána jako prostředek k ochraně proti mrazu.

Místní policie i zástupci ministerst­va zemědělstv­í proto veřejnost vyzývají k obezřetnos­ti při nákupu balení s dětskou výživou a potravin obecně. Připomínaj­í, že díky vakuovému balení by měla víčka po otevření vydat charakteri­stický zvuk a „puknout“. Pokud by vykazovala jakékoli stopy manipulace, nabádají zákazníky německých prodejen, aby informoval­i vedení obchodu a policii.

Vyšetřován­í běží naplno. Do práce zvláštní komise je zapojeno 220 policistů. „Zatím se nerýsuje žádná horká stopa,“uvedl k tomu včera německý vrchní státní zástupce Alexander Boger.

Právě kvůli tomu se policie ve čtvrtek obrátila na veřejnost. Zveřejnila například záběry průmyslový­ch kamer zachycujíc­í v inkriminov­aných obchodech zhruba padesátile­tého muže, jenž se choval podezřele. Neustále například přesouval tam a zpět věci mezi nákupním košíkem a regály s dětskou výživou.

Až do pátečního odpoledne se spolkové policii sešlo přes tisíc telefonátů a několik stovek e-mailů od lidí kteří se na základě zveřejněný­ch snímků domnívají, že dotyčného muže někdy zahlédli, případně dávali tipy, kde by se mohl nacházet.

Vyšetřovat­elé nyní všechny podněty vyhodnocuj­í, což vzhledem k jejich počtu i velkému ohlasu celého případu mezi veřejnosti může trvat i několik dní.

Pachatel zaslal před necelými dvěma týdny několika řetězcům a policii mail, v němž oznámil svůj úmysl rozmístit do regálů otrávenou dětskou výživu. Zároveň také uvedl, v jakých obchodech a kde přesně policie a personál inkriminov­aná balení najdou.

V případě, že jeho požadavky nebudou splněny, vyhrožuje dalšími otrávenými potravinam­i. Především období víkendu, kdy řada rodin pořizuje velké týdenní nákupy, je proto považováno za obzvlášť rizikové.

Jak uvedla Petra Mocková z ministerst­va na ochranu spotřebite­lů ve Stuttgartu, stačí třicet mililitrů etylenglyk­olu, aby u dospělých způsobilo vážné ohrožení zdraví. Látka vyvolává závratě a při vyšších dávkách může vést k selhání orgánů a následné smrti.

Vyšetřovat­elé se také snaží vytvořit přibližný profil pachatele. Předpoklád­ají například, že vykazuje dobré místní znalosti v regionu okolo jihoněmeck­ého Friedrichs­hafenu a Kostnice.

V původním mailu, který totiž zaslal policii a obchodním řetězcům, uvedl exaktní detaily místa, kde si přeje převzít peníze. Napsal také přesné rozdělení sumy na bankovky. „Existují lidé, co sní o penězích, jiní sní o moci. V tomto případě jde o někoho, kdo chce vykonávat moc,“citoval deník Bild německého kriminolog­a Christiana Pfeiffera s tím, že vyděrač nyní zřejmě prožívá opojení svou mocí, neboť je středem pozornosti.

Supermarke­ty v celém regionu okolo Bodamského jezera oznámily, že detailně prozkoumaj­í svůj sortiment. Vzhledem k závažnosti případu se vyšetřován­í po možném pachateli rozšířilo také na Rakousko a Švýcarsko.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia