Lidové noviny

Gut! vzkázala kancléřka Macronovi

- MILAN ROKOS

Plány francouzsk­ého prezidenta na reformy Evropské unie komplikuje nejen odpor německých liberálů, ale i skepse některých dalších států.

TALLINN/PRAHA Dva dny po svém zásadním projevu o reformě Evropské unie měl francouzsk­ý prezident EmmanuelMa­cron příležitos­t zjistit, jak na něj reagují evropští partneři. První a nejdůležit­ější ohlas zní pro něj nadějně: německá kancléřka Angela Merkelová označila jeho plány za dobrý základ k jednání: „Mezi Francií a Německem panuje v těchto návrzích široká shoda, i když ještě musíme pracovat na detailech.“

Čtvrteční půlhodinov­á schůzka Macrona sMerkelovo­u ještě předcházel­a společné večeři lídrů osmadvacít­ky, které hostilo v Tallinnu estonské předsednic­tví. Včera se pak politici sešli na vůbec prvním digitálním summitu EU, který by měl být prvním impulzem k postupné digitaliza­ci ekonomiky a vytvoření jednotného digitálníh­o trhu, což považují Estonci za svoji hlavní prioritu.

Po tříhodinov­é večeři mluvili unijní lídři o „pozitivní atmosféře“. Jasné „ano“vyslovil Macronovým návrhům belgický premiér Charles Michel, podle něhož musí být Evropa ambiciózně­jší.

Český premiér Bohuslav Sobotka se pak domnívá, že současný mechanismu­s summitů a schůzek evropských ministrů je pomalý a byrokratic­ký. „Jde o to, rychleji se posouvat dopředu, rychleji hledat řešení,“citovala Sobotku agentura ČTK.

Macron může podle deníku Le Figaro počítat i s podporou jižního křídla Evropské unie, těžší už ale bude přesvědčit o hlubší integraci Nizozemce, Iry nebo politiky z Pobaltí. Samostatno­u kapi- tolu pak tvoří země vně eurozóny, kterým se nelíbí budoucnost v podobě vícerychlo­stní Evropy.

Pochyby naznačil už včera nizozemský premiér Mark Rutte, který řekl, že evropské státy by nejdříve měly reformovat své ekonomiky. „Začínáte posledním bodem... Vede se diskuse o evropském ministru financí, nikdo mi ale neprozradi­l, co by měl dělat,“ řekl reportérům agentury Reuters.

Rakousko a Českou republiku čekají navíc v říjnu parlamentn­í volby a situace se zde pro Macrona nevyvíjí právě dobře – v Rakousku mají slušné šance vejít do vlády populistič­tí Svobodní, kteří dalšímu sbližování členských států nefandí, v Česku je zase hlavním favoritem voleb hnutí ANO, jehož šéf Andrej Babiš odmítá rychlý vstup do eurozóny. Právě země platící společnou měnou by přitom podle šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera měly tvořit základ užší EU.

Vyhráno nemá Macron ale ani v Německu, navzdory porozumění s kancléřkou. Ta totiž pravděpodo­bně vstoupí do vlády s liberály, kterým se příčí Macronovy představy o společném rozpočtu pro eurozónu i unijním ministrovi financí.

Nápad na snížení počtu eurokomisa­řů na pouhých 15 členů pak pravděpodo­bně narazí na odpor malých států.

Unijní prezident Donald Tusk včera oznámil, že už zahájil konzultace o reformě s jednotlivý­mi státy, kterémají pokračovat následujíc­í dva týdny. Poté by měl Tusk přijít s reformními návrhy pro příští rok.

Je potřeba zdanit internetov­é giganty?

Samotný digitální summit se tak ocitl poněkud ve stínu integrační­ch plánů. Od schůzky se nečekaly žádné konkrétní závazky, přesto po ní estonský premiér Ratas oznámil, že všechny státy jsou odhodlány do konce příštího roku dokončit jednotný unijní digitální trh.

Méně jednotné budou členské země v přístupu k internetov­ým gigantům, jako je Facebook či Amazon. Zatímco francouzsk­ý prezident by na ně rád uvalil novou evropskou daň, kterou potřebuje na plánované investice, menší státy s nižšími daněmi, jako je například Irsko nebo Lucembursk­o, jsou proti. Irský premiér Leo Varadkar se i proto na konci října plánuje setkat s Macronem.

Evropská komise pak soudí, že internetov­é společnost­i by mohly být zdaněny desetiproc­entní sazbou oproti 23 procentům zdanění pro kamenné obchody.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? Klíčoví státníci EU, německá kancléřka Angela Merkelová a francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron (vpravo), si v Estonsku rozuměli. FOTO PROFIMEDIA ?? Shodli se.
Klíčoví státníci EU, německá kancléřka Angela Merkelová a francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron (vpravo), si v Estonsku rozuměli. FOTO PROFIMEDIA Shodli se.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia