Lidové noviny

Musk chce už brzy dobýt Mars

- ADELAIDE, Austrálie

Americká soukromá společnost SpaceX chce kMarsu vyslat svou první vesmírnou loď s nákladem za pět let a už dva roky poté i raketu s lidskou posádkou. Podle agentury Reuters to včera na 68. mezinárodn­í astronauti­cké konferenci v australské­m Adelaide řekl šéf firmy Elon Musk.

Podnikatel mimo jiné sdělil, že společnost v zájmu ušetření nákladů poněkud zmenší původně zamýšlenou velikost nové nosné rakety vyvíjené pro lety k rudé planetě. Stavba by podle Muska měla začít už v první polovině příštího roku. Nosná raketa BFR by měla být vysoká 106 metrů a mít průměr devět metrů, místo ještě loni zamýšlené výšky 122 metrů a průměru 17 metrů. Její pohon zajistí 31 motorů Raptor proti plánovaným 42. Samotná kosmická loď, vybavená šesti Raptory (původně jich mělo být devět), bude podle aktuálního projektu dlouhá 48 metrů a do jejích 40 kabin se vejde až 120 lidí.

Pokud jde o náklad, BFR zvládne jeho celkovou hmotnost až 150 tun. To je pětkrát více, než činí maximální nosnost současné nejsilnějš­í verze nosné rakety společnost­i SpaceX Falcon.

První let k sousední planetě Země SpaceX plánuje na rok 2022, půjde však jen o přepravu nákladu. Mělo by jít o dva lety s materiálem potřebným pro pří- chod lidí na Mars. Mise s lidskou posádkou by měla následovat už dva roky poté, v roce 2024. Očekává se, že americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vyšle k Marsu svou první lidskou výpravu až o zhruba deset let později.

Musk původně plánoval použít soupravu vesmírných plavidel k podpoře kolonizace Marsu, což chtěl v roce 2018 zahájit nepilotova­ným modulem nazvaným Red Dragon (Rudý drak). SpaceX se ale podle něj nyní místo toho soustředí na jeden raketový systém. „Jsem si docela jistý, že můžeme tuto vesmírnou loď dokončit a být připraveni k jejímu vypuštění do pěti let,“řekl Musk. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia