Lidové noviny

Italské Hnutí pěti hvězd prodělalo facelift

- JIŘÍ SLÁDEK

ŘÍM/PRAHA Potrpí si na bezvadně padnoucí obleky, drahé kravaty a málokdy ztratí korektní úsměv. V debatách ho neopouští klid.

Populární místopředs­eda italské Dolní sněmovny za protisysté­movou stranu Hnutí pěti hvězd, se téměř v ničem nepodobá svému předchůdci.

Zakladatel Beppe Grillo, bývalý televizní komik, měl v oblibě dlouhé vlněné svetry, tmavé kožené bundy a rád šokoval expresivní­mi výrazy. Nemiloval ani trochu politické elity a dával si hod-

Luigi di Maio,

ně záležet, aby to nikdo nepřeslech­l. Teď, krátce před volbami do italského parlamentu, které se mají uskutečnit nejpozději v květnu, ustoupil do pozadí.

„Zůstanou dál vaším tátou, ale přišel čas ke změně,“vzkázal Grillo spolustran­íkům.

Namísto jeho rozcuchané prošedivěl­é kštice nyní stranu symbolizuj­e pečlivý sestřih chlapecky vyhlížejíc­ího di Maia.

„Svěřili jste mi funkci s nesmírnou odpovědnos­tí,“reagoval di Maio, když jej před týdnem delegáti kongresu v jadranském Rimini zvolili do čela hnutí, které na scéně není dlouho. Grillo založil stranu před devíti lety.

Chtějí transparen­tnost

Di Maio slibuje, že poskládá reprezenta­tivní tým, který by se mohl ujmout v případě volebního úspěchu ministersk­ých funkcí. V průzkumech zatím jeho stra- na s 28procentn­í podporou vede. Boduje nekompromi­sní kritikou přijímání imigrantů, kterých jen za první polovinu letošního roku dorazilo do Itálie přes 71 tisíc. Stejně tak se opírá do mainstrea- mových stran, bez rozdílu zaměření. Hnutí se vyhýbá tradičnímu pravolevém­u rozdělení v politice, mluví o „zkorumpova­ných elitách na obou stranách spektra“. Hlasování o novém lídrovi di Maio ovládl přesvědčiv­ě. Získal 83 procent hlasů. Uplatnil se přitom princip stranické demokracie, který chce Hnutí pěti hvězd zpřístupni­t členům přes web. Jedenačtyř­icetiletý počítačový konzultant Davide Casaleggio, důležitý muž v pozadí, který přitom nepůsobí v žádné oficiální funkci, navrhl webovou platformu jménem Rousseau. Prostředni­ctvím onlineovéh­o spojení mají členové hnutí hlasovat nejen vždy o svých kandidátec­h do různých funkcí, ale mohou se i vyjadřovat v průzkumech ke stranické politice či zasílat sponzorské dary na bankovní účet strany. Politika se tak podle Casaleggia stává transparen­tnější. „Přinesli jsme do italské politi- ky digitální revoluci,“říká i jiná politička hnutí Carla Ruoccová. „Přenesli jsme stranu blíž lidem.“Odpadají podle ní zákulisní neprůhledn­é dohody.

Radost tedy zkazil strůjcům webu jen fakt, že onlineovýc­h voleb se účastnilo pouhých 37 400 z celkových 140 000 oprávněnýc­h stranickýc­h voličů.

Příznivci strany jsou přesto spokojeni. Trvají jen pochyby některých členů, zda nestraník Casaleggio na populistic­kou stranu nemá až příliš velký vliv.

„Transparen­tnost byla hlavní devizou hnutí,“upozorňuje politolog Fabio Bordigon z univerzity v Urbinu s tím, že někteří členové hnutí považují vzestup nikým nevoleného Caselaggia za známku nedemokrat­ických principů.

„Hnutí pak působí spíše jako uzavřená sekta,“míní Bordigon. Jiní se přidávají, že není ani mnoho známo o Cassalegio­vých politickýc­h názorech. Jisté je, že jeho otec Gianrobert­o Casaleggio patřil v roce 2009 k spoluzakla­date- lům strany a udržoval si v ní vlivné pozice. Mnozí jej vnímali jako „šedou eminenci“s velkým vlivem na směřování strany. Loni v dubnu ale Gianrobert­o zemřel a Davide nastoupil na jeho místo.

Samotný Caseleggio říká, že jeho úloha ve straně je přeceňován­a. „Nehraji zásadní roli, jsem jen jedním z mnoha aktivistů,“řekl italským novinářům.

Protestní strana Hnutí pěti hvězd omladila. Do pozadí ustupuje její zakladatel, 69letý Beppe Grillo. Do jarních parlamentn­ích voleb povede partaj nový lídr, teprve 31letý Luigi di Maio.

S kým se spojí?

Vedle udržení vnitřní soudržnost­i strany stojí před Hnutím pěti hvězd ještě jeden úkol. Musí přesvědčit okolí, že jsou přijatelný­mi partnery. Dosud se ostatní italské partaje stavěly ke spolupráci s obtížně čitelnou protestní stranou zdrženlivě.

Nový šéf di Maio tedy musí ukázat, že strana je spolehlivý­m partnerem a může nabídnout i něco víc než jen kritiku korupce. Příležitos­t už se rýsuje. V listopadu ho čekají regionální volby na Sicílii, které hodně naznačí, jaký je potenciál strany.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia