Lidové noviny

FBI: Krajní pravice chystá útoky

- WASHINGTON

Americký federální úřad pro vyšetřován­í (FBI) vede asi tisícovku případů plánovanýc­h násilných činů ze strany přívrženců krajní pravice. Ve středu o tom kongresman­y informoval nový šéf FBI Christophe­r A. Wray s tím, že hrozba tohoto „domácího terorismu“se prakticky nijak neliší od hrozby představov­ané radikálním­i islamisty.

Už dříve FBI uvedla, že vyšetřuje asi tisícovku případů, v nichž figurují potenciáln­í zločinci inspirovan­í teroristic­kým hnutím Islámský stát. Wray nyní podle listu The Washington Post potvrdil, že se FBI potýká i s totožným počtem případů stoupenců nadřazenos­ti bílé rasy.

Na otázku republikán­ského senátora Rona Johnsona ze státu Wisconsin, zda je rozdíl v tom, jak s těmito druhy terorismu FBI nakládá, policejní šéf řekl, že ne, s výjimkou zákonů, které mohou policisté aplikovat.

Na bílé rasisty zákon nemyslí

Federální zákon jim totiž umožňuje trestat lidi, kteří poskytnou materiální podporu zahraniční teroristic­ké skupině. Neexistuje ale žádný zákon, který by obdobný trest ukládal za podporu násilné bělošské organizace usilující o nadřazenos­t vlastní rasy. Během diskuse se zákonodárc­i se ale šéf FBI nevyjádřil, zda by takový zákon měl být přijat.

Wray také upozornil, že se policie při vyšetřován­í takzvaného domácího terorismu nemůže obrátit na zahraniční zpravodajs­ké služby, jak tomu činí u případů stoupenců Islámského státu nebo al-Káidy.

„Myslím, že Američané nechápou hladinu ohrožení, kterou představuj­í stoupenci bílé nadřazenos­ti,“prohlásila demokratic­ká senátorka Claire McCaskillo­vá.

Wray ale ujišťoval, že potírání tohoto druhu terorismu je pro jeho podřízené vrchní prioritou a že jen v loňském roce provedli 176 zatčení.

Wray, který nahradil v květnu odvolaného Jamese Comeyho, varoval i před teroristic­kými útoky pomocí dronů. Upozornil na nebezpečí, že teroristé, kteří by se jinak vydali bojovat do Sýrie či Iráku za takzvaný Islámský stát, nyní kvůli jeho porážkám zůstávají doma a mohli by se pokoušet o násilné útoky na území Spojených států. rok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia